iPhone 3G - Bluetooth just searching...

Discussion in 'iPhone Tips, Help and Troubleshooting' started by crom8i3, Jul 12, 2008.

  1. macrumors newbie

    Jul 12, 2008
    LA, CA, USA
    Hate to add to the frenzy, but couldn't find a related thread.

    When i turn the bluetooth "on" it opens up a device window and just continually searches but does not pick up my headset. My headset (jabra BT8040) is powered up and sitting on my desk not 6 inches away. Am i just a newb or is this common with you guys?

    The headset is not even a week old and it worked great with my previous phone (non-iphone). Thanks...

  2. macrumors 6502

    Jul 17, 2007
    Did you make sure the headset was in pairing mode?
  3. macrumors 6502

    AC Rempt

    Feb 24, 2008
    There seem to be some Bluetooth issues, period.

    Hand free car kit issues

    All I know is that my first gen iPhone worked with my car's system just fine.
  4. thread starter macrumors newbie

    Jul 12, 2008
    LA, CA, USA
    I'll look thru the headset's manual, but I believe as soon as it turns on it becomes discoverable and ready for pairing.

    My headset doesn't even appear in the bluetooth window on my iPhone so i couldn't pair it if I tried. May be a prob with the bluetooth in the phone, or a setting that i don't know about is configured wrong...
  5. macrumors newbie

    Jul 13, 2008
    Mine's doing exactly the same...

    Sometimes it is discoverable but you can't connect to it (the iphone that is)

    The iphone itself just "searches" for devices forever...


    Anyone any ideas?

  6. macrumors 68020

    Sep 30, 2003
    Both my 3G iPhone and my Macbook cannot find my Plantronics 520 headset... my 1st gen iPhone finds it instantly....
  7. macrumors 68000


    May 10, 2005
    Shropshire, UK
    I'm not convinced my Bluetooth is working at all... When I go to Settings > General > Bluetooth and switch it on, all I get is

    Bluetooth ON


    Now Discoverable

    And there's nothing else on the screen (should there be? I would have expected a few more option like whether it should be discoverable or not). And it just keeps searching, but never finds anything (I have 2 Macs and 2 mobiles that are all discoverable and can easily find each other). Furthermore, nothing else finds my iPhone.

    So can someone who's got BT working in any way maybe do a screen print or just describe what the BT setup screen should be like?

  8. macrumors 6502

    AC Rempt

    Feb 24, 2008
    If Bluetooth is connected to a handset, it'll list that handset under devices and with the word "paired" over to the right. I can get my phone to pair with but my car's hands-free and my Jabra headset, but it has to be repaired every time I leave the car or reactivate the headset.

    If you looked at the car post, I posted a link to the Apple support discussions about Bluetooth issues, and it pretty clear other people are having problems as well. Hopefully a fix is in the works.
  9. macrumors 6502

    AC Rempt

    Feb 24, 2008
    One thing working for me so far: I paired my headset and car, then restaarted the phone, and now it seems to stay paired. It even displays the name of my headset.

    If you can't pair, restart your iPhone and try again. When you do pair, restart again.

    Hope this helps.
  10. thread starter macrumors newbie

    Jul 12, 2008
    LA, CA, USA

    I just figured out how to take screenshots...

    This is what I get when I turn bluetooth on and my jabra is powered up ready to pair and sitting on the table 6 inches from it...
  11. macrumors regular

    Sep 12, 2006
    Edgewater, NJ
    Same issue here, or at least similar. My Jawbone 2 can be found and paired simply enough, but then whenever I turn the jawbone 2 off, like, say, after a call, and then turn it back on later, nothing happens. I have to go into settings, unpair and repair with the headset, and then it works again. This is a pretty huge bug. Has anyone found a fix?

    UPDATE: Cycling power to the iPhone immediately after the headset was successfully paired seems to have done the trick. Thanks for that tip, lets hope it stays that way.
  12. macrumors newbie

    Jul 13, 2008
    Exactly the same problem here...

  13. macrumors member

    Jul 9, 2008


    I'm getting the same.... tried to bluetooth to my old phone to transfer some of my tunes and no response....

    I was wondering what the deal was.... :(
  14. macrumors newbie

    Jul 13, 2008
    A possible solution for plantronics 520

    I might have a solution. I was having the same problem and figured I must be doing something wrong. So, I reread the plantronics guide and realized I was.

    After you enable bluetooth on your iphone, you then need to turn on the bluetooth so it can be discovered.

    I thought I was doing this, by pushing the call button and holding.

    The key here is that you need to push and hold the call button long enough that the light flashes blue then red, then blue, then red.....

    Before, I was not holding it long enough and was not getting the blue/red flashing. Was just getting the regular blue light. It needs to be flashing back and forth to be in pairing mode.

    I don't seem to have an issue when I turn it off and back on.

    Hope this helps!
  15. thread starter macrumors newbie

    Jul 12, 2008
    LA, CA, USA
    I feel stupid now...it works for me now. I just wasn't holding the button on my jabra long enough. And upon further reading my jabra quick start manual says to wait to go from like green to purple to red or something like that. Completely overlooked it. Thanks macnewbie!!!
  16. macrumors newbie

    Jul 8, 2008
    I'm glad I'm not the only one having problems! I have the Plantronics 510 headset and my iPhone just sits there searching for the device after I've followed Plantronics instructions for getting it in pairing mode. I even held the buttons in longer too, like some mentioned to see if that changed anything, but it didn't.

    Kind of sucks for me if I can't get this paired, as I have such crappy reception in the apartment and won't be able to answer calls if it doesn't pair. (For some reason, if I don't touch the phone, the reception stays fine, but the second I pick it up to answer, reception drops fast. Leaving the phone sit and not touching it while I use the headset works for me, or it did on my last non-iPhone phone)
  17. macrumors newbie

    Jul 13, 2008
    520 works for phone but not for audiobooks and music

    I paired my 520 and it works fine for the phone. But it doesn't work for music or audiobooks. Is there any way I can use bluetooth for audiobooks (first priority) and music (second priority)?
  18. macrumors 68020

    Sep 30, 2003
    Wow, it worked! Thanks a lot! I thought I was holding it long enough but I guess not. :D :D
  19. macrumors newbie

    Aug 30, 2008
    Same problem here!! Everytime that I turn off the car kit or go away I have to do the whole process from the beggining. Unpair and pairing... Any other solution please??
  20. macrumors newbie

    Oct 28, 2008

    I just FIXED my iphone bluetooth, all I did was a restore and that fixed it! so basically if you upgrade from 2.0x to 2.1 then that messes up your bluetooth (my guess).

    Soon as I did the restore (using iTunes), first thing I did was go to General and test bluetooth. I tried searching for my iphone using my other phone (p990i) and THERE IT WAS!!!

    Havent tested it with a headset, but I am pretty sure now that its 'actually' discoverable device it will pretty much work.

    so upgrading firmware causes the issue, nuke and restore 2.1 fixes it :)

    btw, I chose not to backup when it asked me (I only got the phone like 2 days ago so no need)

    goodluck and restore it right away if u having bluetooth issues...
  21. macrumors newbie

    Mar 4, 2009
    Plantronics 855 connectivity

    I have a Plantronics 855 headset that shows paired, however it doesn't connect automatically. My 3g iPhone is Jail broken and running on firmware 2.2.1. Has anyone been able to solve this issue other than re-pairing the phone and the headset.
  22. eah
    macrumors newbie

    Dec 29, 2009
    YouTube video worked for me! JAWBONE

    Thanks for all these posts - turns out my Jawbone's pairing button wasn't the one I thought it was. Here is a short youtube clip that was helpful for us visual learners...

  23. macrumors newbie

    Jun 19, 2012
    Me too

    I bought one a few years a go from garage sale so i had no manual but i have been looking for 2 days to try to get it to work. thanks so much

Share This Page