iPhoto stuck on loading

Discussion in 'Mac Applications and Mac App Store' started by fatima, Jan 16, 2005.

  1. macrumors newbie

    fatima

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Location:
    Dubai, United Arab Emirates
    #1
    Hi Guys,

    I tried lookin up previous help threads and could not find the solution. I'm worried. I have over 10,000 photos and do a bit at flickr.

    Everytime I click iPhoto it shows me a blank screen which says Loading Photos... and stays like that ....

    Troubleshooting already done:
    - reloaded OS X panther
    - ran all software updates
    - held on to shift+option+command to rebuild library (it says its rebuilding)

    Please help. I'm I doing it rite?
     
  2. macrumors 6502

    Joined:
    Apr 21, 2004
    Location:
    Can you say Chi-City??
    #2
    I've had that problem on my parents' iBook a couple of times. I've tried doing many of the same things you did, as well as trashing my iPhoto library prefs. If that doesn't work, I'm out of ideas. It's very frustrating, but you've been trying the right things.
     
  3. Gee
    macrumors 65816

    Joined:
    Feb 27, 2004
    Location:
    London, UK
    #3
    Ok, you might lose stuff like your ratings, comments, albums and such, but the only solution I found is to start again. First move your iphoto library folder (found in 'pictures' in your home directory) to somewhere else on your hard disk. Next, bin your iphoto preference file from your library/preferences folder, and for good measure the xml files in your iphoto library. Then start up iPhoto - it should start and contain no photos. Then you can import your old photo library using the import function. Will take a while for 10,000 photos, and I'm aware that it's a little drastic and you lose all your nice albums and stuff, but it worked, and I have'nt had any probs since....
     
  4. macrumors 6502a

    snkTab

    Joined:
    Nov 13, 2004
    Location:
    Cincinnati, OH
    #4
    remember, even steve can't use iphoto problem free =D
     
  5. macrumors newbie

    Joined:
    Nov 29, 2005
    #5
    I had this same problem, and tracked it down to file permissions - several of my files were owned by another user. I started Terminal, and solved the problem with the following commands.

    cd Pictures/iPhoto\ Library;
    sudo chown username `find . ! -user username -exec ls {} \;`

    You'll need to enter your administrator password. Also, note that they are back-quotes, not single quotes. This should work, provided none of your file names contain spaces. If they do, and you get an error message, you can find the problem files using the shorter command:

    cd Pictures/iPhoto\ Library;
    find . ! -user username -exec ls {} \;

    You can then correct the problem in Finder by navigating to the problem file(s) and pressing Command-I, then changing the owner at the bottom.
     
  6. thread starter macrumors newbie

    fatima

    Joined:
    Oct 15, 2004
    Location:
    Dubai, United Arab Emirates
    #6
    Cant load iChat after upgrading to Tiger

    oops wrong thread... never mind.
     

Share This Page