iPod Touch 5G running slow? RAM problems?

Discussion in 'iPod touch' started by Director Of NIA, Mar 29, 2013.

  1. Director Of NIA, Mar 29, 2013
    Last edited: Apr 1, 2013

    macrumors newbie

    Joined:
    Feb 10, 2013
    #1
    Well it's just really slow for some reason. I downloaded this app that lets me monitor the RAM usage. If I delete everything from the multitasking menu, then the free memory goes up to around 35% - 40%. However, if I have more than three apps open, the free memory immediately drops down to below 5%. Is this normal?

    Thanks in advance.

    *Salas, no it's not jailbroken. Today I deleted all the apps from the multitasking menu and opened up Metalstorm only, then I did the same with my iPad 2, which has the same CPU, GPU, and RAM. When I checked the RAM monitor afterwards, iPod was below 5% again, while the iPad was around 20%. Should I take my Ipod in to an Apple Store?

    *Racoonboy, I turn it off every night. I don't know if this is true - I'm just speculating, but I think the problem was caused by the case I bought. Maybe it caused overheating, and this caused the iPod to slow down.
     
  2. macrumors member

    Joined:
    Dec 13, 2012
    #2
    Jailbroken? If so, what tweaks do you have. Also what apps do you have that might be running all the time
     
  3. macrumors 68000

    Thetonyk123

    Joined:
    Aug 14, 2011
    Location:
    Earth
    #3
    I doubt the apple store would do anything, try to hard reset your device. That usually refreshes the ram. (Hard reset does not erase anything and you hold lock & home button down until the apple logo appears, ignoring the slide to power off)
     
  4. macrumors 6502a

    Joined:
    Oct 22, 2012
    #4
    For all i know, Ipod 5 and ipad 2 has same ram 512mb which should be plenty. I hardly experienced force close on my Ipad and there is no obvious lag or stutter on games.

    Ipod is a lot smaller device but retina might eat up more ram, i dont know. Still it should be plenty to move around because my iphone4 is the same ram and worse cpu.

    Maybe u should turn it off and on once in awhile.
     

Share This Page