iTunes 7.0.2 freezes at launch

Discussion in 'Mac Apps and Mac App Store' started by powermac99, Dec 21, 2006.

  1. powermac99 macrumors member


    Jul 28, 2003
    Hi everyone,
    For the past few days, I've been unable to open iTunes. After clicking the icon, the iTunes menubar appears but nothing else (no iTunes window). I get the beachball when I mouse over the menubar. To make matters worse, I can't Quit or Force Quit the app after it's started. The only way to get rid of it is to kill the process in Terminal or reboot.

    Here are the things I've tried so far:
    • Deleting plist files
    • Reinstalling (after trashing the receipts)
    • Reparing Disk Permissions
    • Repairing Disk
    • Temporarily moving the iTunes folder and attempting to have it start from scratch
    Finally, I created a new account and attempted to open iTunes there but the same thing happened.

    So right now I'm at a loss. Does anyone have any ideas on what I might try? Thanks in advance.
  2. mad jew Moderator emeritus

    mad jew

    Apr 3, 2004
    Adelaide, Australia
    Could it be another app or piece of hardware that's playing havoc with your system? What else do you have running/connected? :)
  3. srf4real macrumors 68030


    Jul 25, 2006
    paradise beach FL
    I had same issue after update, turned out to be a shareware sound enhancer that was incompatible with 7.0.2... Uninstalled the shareware, and presto!:)
  4. powermac99 thread starter macrumors member


    Jul 28, 2003
    Hi guys,
    I did try unplugging my iPod and deleting the one plugin I had (some sort of Album Art fetcher from before iTunes automatically got it) but it was still not working.

    Then, last night, I tried deleting the preferences again and, lo and behold, it worked. I'm not sure what I did differently this time but it likely had something to do with that plugin. Thanks everyone :)
  5. powermac99 thread starter macrumors member


    Jul 28, 2003
    Ah, it was my iPod shuffle. I'd forgotten it was sitting in its dock off to the side and didn't try unplugging it until last night, apparently. With it unplugged, iTunes starts right up :)
  6. ted124b macrumors member

    Oct 25, 2005
    Ya, I am having same problem... when i boot mac osx with shuffle plugged in itunes takes 1+ minute to start.... and won't recognize shuffle... but if i start up without shuffle plugged in itunes starts fast, recognizes shuffle as soon as i plug it in... no problem.....glad it's solved.. but what if i want to leave the shuffle connected while booting? any solution... is this a bug we can hope for a patch/update for?



Share This Page