Locked Desktop Pictures Folder

Discussion in 'OS X Mountain Lion (10.8)' started by leerkeller, Sep 1, 2013.

  1. macrumors member

    Joined:
    Nov 1, 2011
    Location:
    Baltimore, MD
    #1
    I just "upgraded" from snow leopard to mountain lion. I had a custom background image for nearly every single folder. The problem is that 90% of those images are 300dpi, so in Mountain Lion they appear as tiny images that take up 1/4th of the background of the various folders. All of the images are in the Desktop Pictures folder. I thought I could easily fix them by opening them up in preview and dropping the image dpi down to 72dpi. The problem is that preview tells me every image in that folder is locked and cannot be modified and saved. I tried changing the permissions for the folder as a whole and the individual images and it had no effect.

    Any suggestions?
     
  2. macrumors 68000

    Joined:
    Aug 24, 2013
    Location:
    Far from here
    #2
    Hi,

    dpi as no effect on the size of an image that you see on a computer display.

    Only pixels count : a 256 x 256 px image will always have the same size, whatever you are running Snow Leopard or Mountain Lion.

    dpi are only related to printed images : you can print it at 72 dpi, or 300dpi.
    So, at 300 dpi, the same image will be around 4 times smaller.
     
  3. thread starter macrumors member

    Joined:
    Nov 1, 2011
    Location:
    Baltimore, MD
    #3
    That response makes me want to punch you in the face. I would like to hit you hard and bloody your nose.

    I found I was able to make changes to the image in desktop pictures through gimp. When set to 300dpi they took up like a quarter of the screen.Changing the DPI in Gimp to 72dpi lets them take up the proper space. It is a pain using gimp though, I would like to be able to modify and save the images in preview.
    [​IMG]
     

    Attached Files:

  4. macrumors 68000

    Joined:
    Aug 24, 2013
    Location:
    Far from here
    #4
    Nice of you, thank you.
     
  5. thread starter macrumors member

    Joined:
    Nov 1, 2011
    Location:
    Baltimore, MD
    #5
    Was I supposed to use the term pixels/inch instead of DPI. The fact remains that when my background images for folders are set at 300 pixels/inch they only take up a small part of the folder, at 72 pixels/inch they fill the whole window. In Snow Leopard all of my folder background images displayed properly, now in Mountain Lion they don't. I know in Preview there is an option to display images with "1 image pixel=1 screen pixel" or as "size on screen equals size on printout". It appears that system wide the images used as folder backgrounds are displaying as the later when previously in Snow Leopard they were the former (1 screen pixel=1 image pixel).

    So they original question remains in a different form. How can I set all folder background images to display with 1 image pixel=1 screen pixel?
     
  6. thread starter macrumors member

    Joined:
    Nov 1, 2011
    Location:
    Baltimore, MD
    #6
    [​IMG]
    [​IMG]

    Also one further question. Why, despite having the "show item info" box checked, are the resolution information stats not showing under pictures in the desktop pictures folder.
    [​IMG]
     

    Attached Files:

  7. macrumors 603

    blueroom

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Location:
    Toronto, Canada
    #7
    A very rude response to someone at least someone attempting to help with your problem. In your time here you've offered none to anyone.
     
  8. thread starter macrumors member

    Joined:
    Nov 1, 2011
    Location:
    Baltimore, MD
    #8
    Sorry, I let myself be temporarily be overwhelmed by a childish urge to make a show of expressing my anger. I saw that someone had responded and felt happy for a moment. Then when I read what was posted I got angry, it totally dismissed my question and then provided some basic, yet irrelevant to my situation, facts that I have heard many times before.

    ....not an excuse but I also have been a bit frustrated today, which is my first with mountain lion. I upgraded for one specific application and would like to have things look and feel the same way they did in Snow Leopard, but I am coming to the realization that that will not be possible.
     

Share This Page