Long ethernet cable = slower connection?

Discussion in 'Mac Accessories' started by jmufellow, Oct 12, 2005.

  1. jmufellow macrumors regular

    Joined:
    Jun 17, 2005
    #1
    I have a weird question. Does the length of my ethernet cable affect the speed of my internet connection? Because the ones that they gave us at school are ridiculously long to accomidate for moving around the dorm, etc. Just wondering, because I really don't need all that length anymore.
     
  2. gekko513 macrumors 603

    gekko513

    Joined:
    Oct 16, 2003
  3. jmufellow thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jun 17, 2005
  4. macEfan macrumors 65816

    macEfan

    Joined:
    Apr 7, 2005
    Location:
    Forbidden, you do not have access to that server
    #4
    also, note that if you are going from switch to switch, it max is 16.5 ft.
     
  5. CanadaRAM macrumors G5

    CanadaRAM

    Joined:
    Oct 11, 2004
    Location:
    On the Left Coast - Victoria BC Canada
    #5
    But a bad (oxidized or loose) jack connection, or an intermittant open in the cable can increase the error rate dramatically and slow it down.
     
  6. gekko513 macrumors 603

    gekko513

    Joined:
    Oct 16, 2003
    #6
    Thanks ... I have to give some credit to the Picture Association Game thread, that's were I found the original for the avatar.
     
  7. VanMac macrumors 6502a

    VanMac

    Joined:
    May 26, 2005
    Location:
    Rampaging Tokyo
    #7
    If your cable is in question, or the length is just plain messy to have that much cable lying around, pickup a shorter one at any electronics store. Not that expensive.....
     
  8. robbieduncan Moderator emeritus

    robbieduncan

    Joined:
    Jul 24, 2002
    Location:
    London
    #8
    It will be a little slower, but not enough for you to notice! The longer the cable the longer it will take signals to travel up and down it.

    Still you'd need a cable so long it wouldn't work for this to be humanly noticable.
     
  9. belvdr macrumors 601

    Joined:
    Aug 15, 2005
    #9
    Not true. It's Ethernet, and the rule is 100 meters max per cable.

    Are you talking about something like the Catalyst GBICs, because those have much shorter maximum distances.
     
  10. 840quadra Moderator

    840quadra

    Staff Member

    Joined:
    Feb 1, 2005
    Location:
    Twin Cities Minnesota
    #10
    Right on, gotta love the physical layer :)

    Here is a good page

    ::EDIT:: First attempt linked to Microsoft, Can't have that now! :D
    http://www.webopedia.com/quick_ref/EthernetDesignations.asp
     
  11. belvdr macrumors 601

    Joined:
    Aug 15, 2005
    #11
  12. 840quadra Moderator

    840quadra

    Staff Member

    Joined:
    Feb 1, 2005
    Location:
    Twin Cities Minnesota
    #12
    Yeah just changed the link, and fixed it :)

    Thanks!
     
  13. DarkNetworks macrumors 68000

    DarkNetworks

    Joined:
    Apr 12, 2005
    #13
    I'm gonna say, no.I've two coms connected to the router.one with a longer wire and i've no problems whatsoever. the speed on both coms are pretty much the same...
     
  14. Le Big Mac macrumors 68020

    Le Big Mac

    Joined:
    Jan 7, 2003
    Location:
    Washington, DC
    #14
    Einstein!

    The biggest problem with a longer cable is that because it's longer there's more chance it will get crimped/cut/whatever, that could cause signal problems. And the length limit I presume goes to how much power ethernet uses, and that over 100m the current may not make it to the other end (think drips through a long hose).
     
  15. iMeowbot macrumors G3

    iMeowbot

    Joined:
    Aug 30, 2003
    #15
    Oh, it's very noticeable, once you start going between cities. For fiber it's roughly a 1 millisecond delay per 200 km, a little more delay for copper. Of course, it someone's house or office is is that big, a more pressing concern may be the distance to the nearest toilet.
     

Share This Page