Mac mini late 2012 boot up speed.

Discussion in 'Mac mini' started by Okuno, Oct 30, 2012.

  1. macrumors newbie

    Joined:
    Oct 30, 2012
    #1
    I bought my first Mac this week. I think my boot up speed is very slow for the new computer. boot up time is 1min 6s. I mentioned that the longest part of this process is time between power button and showing up grey apple logo (about 30s). I saw a Youtube and somebody's base model booted up in 35s in 100%
    My model:
    2.3GHz 4GB RAM 1TB HDD 5300rpm

    What do You think? :(
     
  2. macrumors newbie

    Joined:
    Oct 30, 2012
    #2
    That does seems like a long time. BTW, did you replace your hard drive, I thought base model came with 500GB 5400rpm?
     
  3. macrumors 6502a

    Joined:
    Mar 21, 2012
    #3
    Yep, sounds like you changed the HDD. Many people don't think of this, but the Minis actually ship with extremely fast 5400 rpm drives (110 MB/s read/write), which many third party drives can't match. The 5400 rpm drive in my MacBook Pro only reaches around 55 MB/s, which could explain the startup time.
     
  4. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 30, 2012
    #4
    My model is i7 2.3.
    Base model is somebody's from You Tube.
    Is it worth to contact with Apple about this?
    Is it possible that 1TB hard drive in late model is a different manufacture than the 500 GB in base model. The speed is different.
    If this is possible somebody please make a boot test of late 2012 i7 2,3 ,1TB 5400rpm model and post the result.
     
  5. macrumors newbie

    Joined:
    Oct 30, 2012
    #5
    Look at the Startup preferences and make sure the correct drive is select (if more than one is listed). It could be looking for something else then booting once it's timed out.
     
  6. macrumors 68000

    xlii

    Joined:
    Sep 19, 2006
    Location:
    Millis, Massachusetts
    #6
    Try booting up in verbose mode. Instead of a grey screen during boot you will see text stepping though the boot process. This will show you where the machine is spending the most time during boot.

    http://support.apple.com/kb/HT1492
     
  7. macrumors 65816

    Joined:
    Jul 7, 2008
    #7
    That is slow. I would expect 30-45 seconds (don't have mine yet). Which applications have you installed since you received the Mini?
     
  8. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 30, 2012
    #8
    @fa8362
    I did iPhoto update. Installed flash and Java. It is all.
    @xlii
    I did verbose boot. The problem is not in ML loading but before this process. When I press power button my monitor wakes up and have grey background also. For about 35 seconds HDD is silent. Than grey apple logo pops up and HDD starts normal loading.

    Problem doesn't exist here in base model: http://www.youtube.com/watch?v=eTbzAUDX-7o
     
  9. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 30, 2012
    #9
    Thank You for this advice. It was exactly my problem. In start up drive settings, HDD was not selected. Now it boots up in 35s.

    chrisips2 - Big Thanks!
     
  10. macrumors newbie

    Joined:
    Jan 31, 2013
    #10
    ssd = 15secs

    :)
     

Share This Page