Macbook : Sudden Motion Sensor doesn't work...

Discussion in 'Mac Pro' started by Sequence, Jul 10, 2006.

  1. Sequence macrumors member

    Jun 11, 2006
    Hi everyone, recently the Sudden Motion Sensor on my Macbook stopped to work. In the System Profiler, there's this line:

    Sudden Motion Sensor: Disabled

    Weird, eh?

    I tryed the following in Terminal:

    pmset -g

    here is what showed up:

    Active Profiles:
    Battery Power -1
    AC Power -1*
    Currently in use:
    womp 1
    sms 1
    hibernatefile /var/vm/sleepimage
    acwake 0
    sleep 0
    autorestart 0
    halfdim 1
    hibernatemode 3
    disksleep 10
    displaysleep 20
    lidwake 1

    As you can see, it says that the SMS is turned on... I tryed to change its value to "0" and back to "1" with:

    sudo pmset -a sms 0
    pmset -g
    sudo pmset -a sms 1
    pmset -g

    I even tryed to set it to "0" then to reboot, put it back to "1", reboot and so on, it still shows up as "Disabled" in system profiler. I tryed many applications that works with the SMS and none of them works (They used to).

    If I load AMSTracker in Terminal, the SMS values are always the same (It doesn't detect any motion).

    I tryed to reset the PRAM & the PMU : no results ;
    I tryed to apply the combo 10.4.7 Intel update : no results.

    I thought that maybe the sensor was "stuck" so I turned the Macbook off, closed the lid and shaked it like hell to see what happens, no results neither.

    Anyone have an idea of what's going on? Should I call Apple? Reinstall OS X?

    I can't take it back to an Apple Store as the nearest Apple Store is about 500 miles from where I am (Canada, Quebec).

    Any idea? :)
  2. Pistol Pete macrumors 6502a

    Pistol Pete

    Jan 6, 2005
    So Cal
  3. Sequence thread starter macrumors member

    Jun 11, 2006
    Anyone knows if there's something else I can try to see where's the problem? System Profiler information are based on what? Is the SMS capable of being "off" or "on"?
  4. danny_w macrumors 601

    Mar 8, 2005
    Austin, TX
    Did this SMS behavior just surface after you updated to 10.4.7? SMS has been broken on PowerBooks since 10.4.3, and is now working again with .7 update. If this just started after 10.4.7, then maybe they broke something when fixing SMS for the PB.
  5. Sequence thread starter macrumors member

    Jun 11, 2006
    I can't say for sure, but it never happened with .6

Share This Page