Need help with 20" C2D iMac airport/WPA connection.

Discussion in 'iMac' started by cutsman, Oct 12, 2006.

  1. cutsman macrumors regular

    Jun 1, 2006
    Ever since I got my 20" c2d iMac, i've noticed the airport connection to my d-link router is REALLY bad. I also have a 12" g3 ibook that has absolutely no issues with my router and is simply blazing fast and very very stable. The issue i've been having with the imac is a generally slow and unstable connection with very frequent, but short periods, where I have no connection/activity.. The signal, however, is always full strength.. just simply unpredictable wireless behaviour.

    I've been searching various internet sources, and it seems others have been having similar issues with their intel imacs... although I havent been able to find any solution, nor have I heard anything about whether Apple has addressed this as a common issue (be it hardware or driver issue).

    The past few days, I have been playing with my router settings and noticed an incremental improvement in the connection stability (although still far slower than my ibook) after switching from WEP to WPA encryption.

    Now here is the problem I have been having ever since switching to WPA. I entered my router as my preferred network in Network Preferences along with the password I'm using for the WPA encryption. It is an 8 digit alphanumeric password. Everything works fine, however, after a few hours of being away from the computer, I always return to find that airport has disconnected from my router and is unable to reconnect to it. i do not put hdd to sleep, so airport should stay connected, which it did when i used WEP. I go into network preferences again, and notice the password i entered has been changed to a long string of random letters and symbols (probably 20+ characters in length). If i change it back to my original password as setup for my router, it will connect without issue until the next time I am away from my computer for a few hours.. then the same thing will happen again. I am forced to do this a few times a day now, which gets EXTREMELY irritating.

    Any ideas whats going on? Anybody have the same issue? And are we still supposed to wait for Apple to act on fixing the airport connection issue with these intel imacs as described in many internet forums, or has this already been addressed and my imac might actually be having a hardware related issue specific to my machine?

    sorry for the long post.. hehe.. :D
  2. governor macrumors member


    Aug 31, 2006

    Good news for you.. It's a software issue. Quite a lot of imac c2d owners has experianced the exact same problems.

    Here is one solution until the update arrives:

    You can count on a Airport update from apple any day now, that fixes your airport problems.

    Edit: Here is my thread here on macrumors concerning this problems:
  3. cutsman thread starter macrumors regular

    Jun 1, 2006
    my question is why the erratic connection issue was not addressed when they had the airport driver updates a couple weeks back... definitely had my hopes up when i saw airport driver update in software update, only to be totally disappointed when i rebooted to the same problem..

    thanks for the link to the thread about the airport pw preferences issue tho... hopefully Apple will address this soon... altho i see this as an minor annoyance. The inability for our airport cards to establish stable connections is a MAJOR issue however... afterall, we did pay Apple for proper wireless connectivity, which we have yet to get.

    Definitely somewhat comforting i'm not the only one though... let's all collectively keep our fingers crossed for fixes to our airport issues. :rolleyes:

Share This Page