new Imac memmory unpgrdaes

Discussion in 'Macintosh Computers' started by drift, Nov 24, 2004.

  1. macrumors newbie

    Joined:
    Aug 31, 2004
    #1
    Hello,

    The installed memmory can't be replaced in new imacs....right?

    So, ordinarily I would buy a 1g from crucial add have 1g256m in total.

    But someone told me, that running on RAM chips of different sizes has some speed implocations in itself. They said i'dbe better off getting 256m pre-installed on 1 chip aqnd adding 256 from crucial, ot if I wasn't gong to be generous to others this holiday season, get 1g pre-installed and 1g from crucial :)


    point is... if chip sizes are not equal...does this have some speed/running consequences?
     
  2. macrumors 68040

    cluthz

    Joined:
    Jun 15, 2004
    Location:
    Norway
    #2
    No there are two slots in the new iMac (the G5) so you can easily remove the 256mb stick if you wan't. Don't get 1GB pre-installed, it's too expensive. Get 2x 1024MB from crucial and then you'll have 2.0GB in your iMac :D
     
  3. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 31, 2004
    #3
    OK - that was what theytold me at apple store!..I'm going to phone agian now.....
     
  4. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 31, 2004
    #4
    Great...I just phoned up again and got a more switched on salesperson.

    Installed chip is deinietely removable :) :) :)

    2 crucial g's ahhhh)
     
  5. macrumors G3

    Chip NoVaMac

    Joined:
    Dec 25, 2003
    Location:
    Northern Virginia
    #5
    You also might want to look at OWC as another option for the memory.
     
  6. macrumors 6502a

    rosalindavenue

    Joined:
    Dec 13, 2003
    Location:
    Virginia, USA
    #6
    In the "lamp" iMac, wasn't one of the ram sticks soldered in?
     
  7. macrumors 68040

    cluthz

    Joined:
    Jun 15, 2004
    Location:
    Norway
    #7
    No, not soldered, but pretty difficult to reach.
    You will void the warraty if you change it yourself.
    A service center could do it, you could also do it yourself if you've got a bit experience with computer hardware.
     
  8. macrumors 6502

    micvog

    Joined:
    Sep 10, 2003
    #8
    If you have paired memory (i.e. two identical memory modules - not just two modules of the same size), the memory bus is 128-bit; otherwise it is 64-bit (even if you have just one module). What this means, and whether it has a significant performance impact, I don't know. IIRC, one test showed that a 256MB+1GB configuration was slower than a 512MB+512MB configuration.
     
  9. macrumors 68040

    maya

    Joined:
    Oct 7, 2004
    Location:
    somewhere between here and there.
    #9
    I believe the G5 likes symmetric ram as in if there are 2 slots per chip it like ram of the same rating for example:

    slot 1: 256
    slot 2: 256

    = GOOD

    slot 1: 256
    slot 2: 1024

    = BAD (as in slow downs).

    Anyhow this is what I gather from the PMG5 it could or could not be the same for the iMac G5.
     
  10. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 31, 2004
    #10
    Thanks for the info :)
     
  11. macrumors G5

    CanadaRAM

    Joined:
    Oct 11, 2004
    Location:
    On the Left Coast - Victoria BC Canada
    #11
    I don't believe so: In an iMac G5 the extra 768 Mb of available RAM in your Bad example would probably outweigh the performance difference of 64 vs 128 bit access in your 512 Mb Good example.

    I would characterize the iMac G5 question as:
    Total 1 GB:
    A
    Slot 1: 1Gb
    Slot 2: 0
    Normal speed (64 bit access)

    B
    Slot 1: 512
    Slot 2: 512
    Slightly faster than normal because of 128 bit access

    If you are referring to the PowerMac G5s, the point is moot -- you have to install pairs in the tower G5s anyway.

    Thanks
    Trevor
    CanadaRAM.com
     
  12. macrumors 6502

    Joined:
    Feb 9, 2003
    #12
    More memmory

    Search through the threads and you should find more on this topic. My take was that the performance difference would be so extremely slight. Although I personally just decided on two 512 for my imac since I will not be ever needing more than a gig (at least I hope). Neither of the memory sticks is soldered in. I bought crucial and they work and were the cheapest I could find anywhere (at newegg, backordered at outpost). Anyone want my old 256 that apple installed. I'll practically give it away.
     

Share This Page