New MacBook...Slow?

Discussion in 'Mac Basics and Help' started by ncstmpr, Aug 6, 2006.

  1. ncstmpr macrumors member

    Joined:
    Jun 24, 2006
    #1
    I just got a MacBook two days ago. I bought the one for $1299. This book is so slow and I don't know why...is it because there is only 512 RAM? Someone please help me understand before returning this macbook. My husband's laptop is a slower processor and opens web pages and programs faster then me. I am really sad at how slow this machine is. :mad:
     
  2. thequicksilver macrumors 6502a

    thequicksilver

    Joined:
    Sep 19, 2004
    Location:
    Birmingham
    #2
    Yeah, it's the memory. Especially if you're running non Intel-native software like Office or Photoshop.

    1GB is, from what I hear, the minimum you should consider running on an Intel Mac, and if you can push it up to 2GB so much the better.
     
  3. ncstmpr thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 24, 2006
    #3
    Your kidding! I am not joking this macbook is so slow that I can barely stand to use it...actually I am on my desktop now because the mac is running so slow.
     
  4. wako macrumors 65816

    Joined:
    Jun 6, 2005
    #4
    before installing 2gigs in my macbook, I noticed a difference in speed between my 12'' 1.5Ghz 1gig PowerBook
     
  5. ncstmpr thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 24, 2006
    #5
    So you noticied a differance to in how slow the macbook is? I am really shocked at the speed.


     
  6. wako macrumors 65816

    Joined:
    Jun 6, 2005
    #6
    it wasnt a huge difference. It was simply some application like Word would open up slower. For webpages and what not it loaded up pretty fast. Anything that wasnt native to Intel Macs ran slower. Everything else was still zipping by.
     
  7. ncstmpr thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 24, 2006
    #7
    I guess I will be going back to the Apple store tomorrow to return this book. I am really disappointed in the performance of speed. :(
     
  8. ncstmpr thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 24, 2006
    #8
    I wonder it is something else with mine then because surfing the web using sarfai is super slow and I am flying on all the other computers in my house.
     
  9. miniConvert macrumors 68040

    miniConvert

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Location:
    Kent, UK - the 'Garden of England'.
    #9
    Is it just web browsing you're finding slow? Or everything?

    What have you installed since purchase?

    It's possible OS X needs reinstalling or, simply, you've got a lemon.
     
  10. wako macrumors 65816

    Joined:
    Jun 6, 2005
    #11
    go into activity monitor and see if anything is being a resource hog. Have you tried another browser as well?
     
  11. ncstmpr thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 24, 2006
    #12
    I have not installed anything yet...I just bought it Friday...web browsing is slow...opening up differnt applications is slow. I reinstalled Os X today thinking that may help but if anything it is really slower. It starts up quick but that is it.





     
  12. ncstmpr thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 24, 2006
    #13
    Where do I find activity monitor? I am good at getting around but very new to mac.

     
  13. ncstmpr thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 24, 2006
  14. Over Achiever macrumors 68000

    Over Achiever

    Joined:
    Jul 22, 2002
    Location:
    Toledo, OH, formerly Twin Cities, MN
    #15
    Is Spotlight active? That can really slow the machine down when it's indexing the HD.
     
  15. iBunny macrumors 65816

    Joined:
    Apr 15, 2004
    #16
    I would deffinatly not use a computer today if it had any less than 1 GB of ram.... and then i would still struggle...
     
  16. ncstmpr thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 24, 2006
    #17
    Ok I am in acivity monitor...what should I be looking at? active processes....inactive processes?? I wish I wasn't so dumb in answering all your questions....I am great at windows but still dumb at mac.......how do I see if spotlight is running?
     
  17. Killyp macrumors 68040

    Killyp

    Joined:
    Jun 14, 2006
    #18
    It can be slow while spotlight is still journaling the contents of the hard drive...

    My MBP responded slowly for the first couple of hours, then it was lightening fast though...
     
  18. jbusc macrumors member

    Joined:
    May 21, 2006
    #19
    While the macbook can get sluggish when running a couple of apps at the same time (because of the low memory) it really is quite snappy otherwise.

    I would let it run for a while and see if it gets faster, and if it's still slow maybe have someone look at it at an apple store/genius bar/etc.
     
  19. ncstmpr thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 24, 2006
    #20
    When I was in the activity monitor I did quit running a few things but never restarted last night. I finally just shut down the book last night because I gave up. This morning this book is just as snappy as can be!!!! When quitting those apps did i keep them from coming back on when restarting?? Is activity monitor kind of like msconfig on a win computer? Is there a list of safe things that I can turn off in the activity monitor? I plan to order some ram today.
     
  20. thejadedmonkey macrumors 604

    thejadedmonkey

    Joined:
    May 28, 2005
    Location:
    Pa
    #21
    IMO, 512 mb's of RAM is sufficient for word processing/web surfing. I don't know why macrumors members are so quick to say add more ram. In this case, simply letting spotlight index the drive would have worked.

    When you quit an app, the little triangle below it in the dock disappears. The program is closed, and it won't re-open until you open it. If you restart, no programs will be running when it boots up (except finder).
    If you simply close the lid, it puts the laptop into a sleep mode. In this case, when you open the lid everything will be exactily how you left it.

    As far as msconfig goes... no. Activity Monitor is more like the task manager in XP. There is no MSConfig style program in OS X (at least that I know of). To choose what starts up, go into the system preferences>Accounts>your name and hit the startup items "tab". There you can choose what items start up on login.
     
  21. ncstmpr thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 24, 2006
    #22
    thanks jadedmonkey! I went to accounts and the only thing I have starting up is ical alarm.

    I am not sure why the system was running so slow and now this morning it is running great in my opinion. All computers/laptops I have ever bought have had at least a gig of ram. 512 is low for me but I still thought I was darn sluggish for 512 last night.
     
  22. MBHockey macrumors 68040

    MBHockey

    Joined:
    Oct 4, 2003
    Location:
    New York
    #23
    Did you transfer a lot of data from your PC to your new Mac at some point? Because if you did, Spotlight would be crunching away indexing ALL that new data, which uses a lot of processor time and i would think has your disk occupied...both things which will make your new Macbook feel reaaaaaaaly slow
     
  23. Compile 'em all macrumors 601

    Compile 'em all

    Joined:
    Apr 6, 2005
    #24
    512 MB is more than enough for running the machine fast enough. I
    still can't believe those members asking you to upgrade just because you are
    experience sluggish preformance with a vanilla OS X install.

    As thejadedmonkey suggested (a more a reasonable reply), it is because
    Spotlight was indexing your files. If you are in a quite room, you can easily notice it
    by noticing the sound of your drive hard at work.

    If I recall correctly, the name of the spotlight indexing process is mdimport. I can't
    check the exact name because I am not on a Mac right now :(.
     
  24. chapita macrumors newbie

    Joined:
    Aug 26, 2006
    #25
    Something wrong...

    Hi,
    Yesterday we recieved a new Macbook with a 2Gb RAM, and we found that is really slow in surfing. In fact, I start an software update at 3PM, at 11PM wasn,t finished...is that normal?
    Besides, did you think that 512 of RAM is not enough to run any computer in a normal speed?
    Thanks!
     

Share This Page