No surround when playing HD movie on ATV?

Discussion in 'Apple TV and Home Theater' started by Keebler, Jun 27, 2009.

  1. macrumors 68030

    Joined:
    Jun 20, 2005
    Location:
    Canada
    #1
    Hi Folks,

    I have my ATV connected via HDMI to my Sony receiver (http://www.sonystyle.ca/commerce/se...tId=1005425&navigationPath=n45940n32100n46020)

    The receiver is connected to my Panny 50".

    The problem: no surround sound (nothing from rear speakers) when playing rented HD movies from Itunes. Unless I'm wrong (possible?), these movies should be 5.1 right?

    My blue 'multi-channel decoding' light is all lit up, the wee diagram shows all 5 speakers (I don't have 7.1), but nothing comes out of the speakers.

    Now here's the kicker - when the ATV comes on (before playing a movie), I get sound from all the speakers, but as soon as I play a movie (in this case "The Curious Case of Benjamin Button" - nada from the rears.

    This has happened for a few other HD movies - in fact, not one plays sound from the rears.

    Any thoughts? I've looked through the receiver manual and everything seems bang on.

    Cheers,
    keebler
     
  2. thread starter macrumors 68030

    Joined:
    Jun 20, 2005
    Location:
    Canada
  3. macrumors 604

    MacsRgr8

    Joined:
    Sep 8, 2002
    Location:
    The Netherlands
    #3
    Not sure...

    But sometimes the receiver "detects" Dolby Digital sound, and light up all 5.1 speakers, but it can be that only F-L and F-R are used (happens with HDTV a lot too).

    But, I you reboot the TV, and when you see the cool animation, do you hear the full surround then (it is short, but noticeable..)?
     
  4. thread starter macrumors 68030

    Joined:
    Jun 20, 2005
    Location:
    Canada
    #4
    thanks! I did reboot, but I think the simplest thing I did was ensure my subwoofer was on. Believe it or not, I think that was causing the lack of 5.1. not sure why, but i just rented inkheart for the kids and it sounded fine.

    Thanks!
    Keebler
     
  5. macrumors 604

    MacsRgr8

    Joined:
    Sep 8, 2002
    Location:
    The Netherlands

Share This Page