PowerBook G4 1.5GHz Not Allowing Translucent Menu Bar

Discussion in 'PowerPC Macs' started by tayloralmond, Apr 7, 2012.

  1. macrumors 6502

    Joined:
    Mar 26, 2009
    Location:
    Michigan, USA
    #1
    After I purchased this PowerBook (see signature) off Craigslist, I wiped the hard drive and installed Leopard. This computer is Core Image supported and yet does not allow the translucent menu bar. Any ideas anyone?
     

    Attached Files:

  2. macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #2
    I have the same issue with my original iMac G5 with nVidia FX5200. No translucent menu bar...
     
  3. macrumors P6

    Intell

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Location:
    Inside
    #3
    My PowerMac G5 with the FX5200 card has the same problem. I remember reading somewhere that the FX5200 is one of the slowest/bottom line cards that can do Core Image. Maybe it's too slow for Apple's liking so they disabled that feature.
     
  4. macrumors G3

    eyoungren

    Joined:
    Aug 31, 2011
    Location:
    Phoenix, AZ USA
    #4
    Same here. I've never been able to get this to work on my two PowerBooks and the G5 I have at work.
     
  5. macrumors 6502

    Joined:
    Jul 23, 2010
    #5
    Hardware acceleration is disabled in Aperture (and I think some other Apple applications) with a FX5200.
     
  6. macrumors G3

    QuarterSwede

    Joined:
    Oct 1, 2005
    Location:
    Colorado Springs, CO
    #6
    The GPU it uses doesn't support a specific shader that is required for the translucent menu bar. It's a hardware issue. You'll never get it to work natively.
     
  7. macrumors 65816

    mabaker

    Joined:
    Jan 19, 2008
    #7
    Some graphics cards, such as NVIDIA GeForce FX 5200 or ATI X800 and X850 cards, may not have the necessary OpenGL capabilities to display a translucent menu bar even though they are compatible with Core Image. Those cards should render most effects, but not the translucent menu bar. (ATI X800 and X850 cards display a translucent menu bar if the resolution is set below 2560-by-1600 pixels.)

    http://support.apple.com/kb/HT1729?viewlocale=en_US&locale=en_US
     
  8. macrumors demi-god

    Zwhaler

    Joined:
    Jun 10, 2006
    #8
    Definitely a GPU and not CPU related bottleneck as others have said. I wouldn't worry about it I'm using a Mac Pro with HD5870 and have translucent menu bar disabled.
     
  9. macrumors 65816

    vohdoun

    Joined:
    Jan 23, 2006
    Location:
    Far away from Earth.
    #9
    It can be annoying on certain backgrounds.
     
  10. macrumors 6502

    MAC MAN JW

    Joined:
    Jul 12, 2011
    Location:
    Buffalo,Ny
    #10
    I have the same PowerBook as you and the translucent menu bar does not work as well(As others said it is because of the GPU). It's not that great anyway, when i use my MacBook i disable it because if you have a colorful Desktop it can get distracting when your trying to read something on a website or typing a Word document.:)
     
  11. thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Mar 26, 2009
    Location:
    Michigan, USA
    #11
    Yeah I guess it's not that big of a deal. At least I know now that it's not a problem with my OS X install or PowerBook, and just a GPU deficiency .
     

Share This Page