powerbook, tiger and putting the lid down

Discussion in 'Macintosh Computers' started by russed, May 23, 2005.

  1. macrumors 68000

    russed

    Joined:
    Jan 16, 2004
    Location:
    London, England
    #1
    has anyone else noticed that with tiger, when putting the lid down on your powerbook (or ibook) that it takes probably about 15 - 30 seconds for it to go to sleep (when the light starts pulsing). previously on both 10.2 and 10.3 it would sleep within seconds, if not nearly instantantiously.

    i have a 12" PB 1Ghz.
     
  2. macrumors 6502a

    Balin64

    Joined:
    Jul 23, 2002
    Location:
    In a Mauve Dream
    #2
    Weird

    I have a new 12" PB with clean Tiger install. Mine goes to sleep about two seconds after I close the lid.

    Maybe you should not let your 'book drink coffee too late... :p
     
  3. macrumors 6502a

    Joined:
    May 22, 2005
    Location:
    Bristol, UK
    #3
    Mines fairly instantaneous too 12in pb 1.5ghz 512mb Tiger 10.4.1 if that helps :)
     
  4. macrumors 601

    andiwm2003

    Joined:
    Mar 29, 2004
    Location:
    Boston, MA
    #4

    2 seconds here.

    andi
     
  5. macrumors 65816

    James Philp

    Joined:
    Mar 5, 2005
    Location:
    Oxford/London
    #5
    almost instantaneous here.
    PB G3 500 Pismo
     
  6. macrumors 68020

    yippy

    Joined:
    Mar 14, 2004
    Location:
    Chicago, IL
    #6
    Mine takes about 5 seconds to go to sleep.
     
  7. macrumors G4

    Applespider

    Joined:
    Jan 20, 2004
    Location:
    looking through rose-tinted spectacles...
    #7
    You're not alone - someone else did post this as a post-Tiger bug (but can't find it) EDIT This thread from 335 onwards

    My rev A 15" shuts down in 2 seconds and wakes up again equally quickly.
     
  8. thread starter macrumors 68000

    russed

    Joined:
    Jan 16, 2004
    Location:
    London, England
    #8
    oh well at least im not the only one. its just annoying though. it was so cool when it shut down near instantaniously but now its just a pain.

    i have no problem with the starting up again once its also, it does that just as quick as it did under panther.
     
  9. afd
    macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 12, 2005
    Location:
    Scotland
    #9
    mine too

    Mine takes a while to go too sleep also. PB 12" 512MB 1.5GHz. More annoying is it takes a similar time to get connected a a wifi network, it is instant with my old 15" titanium PB.
     
  10. macrumors 601

    Diatribe

    Joined:
    Jan 8, 2004
    Location:
    Back in the motherland
    #10
    Yep, same here, it is quite annoying. I'll try and zap the pram and see if this helps.
     
  11. macrumors 68000

    Joined:
    Feb 12, 2005
    #11
    What software have you installed???

    I was having this issue and I am on 10.3.9. I figured out it was an application called Adium (IM Client). I checked the Adium website and they did confirm this was causing a problem with the sleep mode on apple computers. If I have Adium running and I put my powerbook to sleep, sometimes it will take around 15 seconds before it actually goes to sleep. If I exit out of Adium all together, it takes no more than 2 seconds before it goes to sleep.

    Close all of your applications and put your powerbook to sleep. If it still is taking 15-30 seconds, you may have other problems...
     
  12. thread starter macrumors 68000

    russed

    Joined:
    Jan 16, 2004
    Location:
    London, England
    #12
    i think you may have have just hit the nail on the head! i do use adium. i never had these problems with it on 10.3.9 but then again there have been significant updates to adium around the time of the tiger release.

    i just tried shutting adium and bingo - problem resolved - it went to sleep in a matter of seconds!
     
  13. thread starter macrumors 68000

    russed

    Joined:
    Jan 16, 2004
    Location:
    London, England
    #13
    damn - i have the new problem now - what do i do about adium!
     
  14. macrumors 601

    Diatribe

    Joined:
    Jan 8, 2004
    Location:
    Back in the motherland
    #14

    If you search here for ticket 106 it says it's fixed. So it should be fine once 0.8.2 comes out.
     
  15. macrumors member

    Joined:
    May 19, 2005
    Location:
    Orange County, CA
    #15
    just closed my lid, it took about 5 sec.
    17" 1.67 Ghz, 512MB, 10.4.1 tiger
     
  16. macrumors 6502

    Pismo

    Joined:
    Apr 30, 2002
    Location:
    NH
    #16
    No problems here. It may take a while to go back to sleep after waking from sleep. It takes a while for the laptop to figure out that the lid is closed again or put to sleep after it was woken up.
     
  17. macrumors 68040

    Koodauw

    Joined:
    Nov 17, 2003
    Location:
    Madison
    #17
    Well I had that problem on my Rev. A 12'' PB, but I have had that problem since about 10.3.5. or somewhere in there. Please to report no problems with new Rev D. PB though.
     
  18. Moderator emeritus

    mkrishnan

    Joined:
    Jan 9, 2004
    Location:
    Grand Rapids, MI, USA
    #18
    Wow, I submitted a ticket on Adium when I first got Tiger, and I had no idea it was an issue other people saw. This is the weird thing. I got Dasher and re-installed Adium right after I got Tiger. At first it seemed that Dasher was preventing Tiger from going to sleep. So I uninstalled it. But then after a while, it started happening again, and I thought it was Adium. So I tried closing adium, and sure enough... But then Dasher started doing it again. I'm so confused because it seems to work sometimes and not others. Right now, I think my computer will sleep normally with Adium. Maybe I should get Dasher again? :eek:
     
  19. macrumors 68000

    Joined:
    Feb 12, 2005
    #19
    A ticket was submitted to Adium, it says resolved, and all we have to do now is wait for the 0.82 release. Believe me, I check the adiumx.com website on a daily basis. =)

    Yeah, it took me about a week to figure out why my powerbook would sometimes take 15 seconds to sleep. Don't get me wrong, it doesn't happen everytime. Sometimes I forget to exit out of Adium, and shut the powerbook lid, and it goes to sleep like it normally should. But most of the time, it takes it about 15 seconds. Whenever I do remember to exit Adium though, it ALWAYS goes to sleep within a couple of seconds, so it is DEFINITELY Adium that is causing the problem.
     
  20. macrumors 6502a

    TheMasin9

    Joined:
    Dec 22, 2004
    Location:
    Huber Heights, OH
    #20
    same here


    same here, u must have a wired book or something
     
  21. macrumors 601

    Diatribe

    Joined:
    Jan 8, 2004
    Location:
    Back in the motherland
    #21
    According to the ticket it will work the first time and then it delays but as I said it seems to be fixed for 0.82
     
  22. macrumors newbie

    Joined:
    Jun 10, 2004
    #22
    Similar Problem, sort of.

    I'm having a weird issue with my 15 inch powerbook. The sleep LED stays on all the time. This is a recient development. At first I thought it was some sort of screw up, like I put the computer to sleep and then woke it up too quickly, but it never went away.

    Then I figured out that when I move the lid back and forth, the light cuts on and off (off when pushing it away from me, on when pulling it towards me). This makes me think that somehow the LED is shorting out or has a bad connection somewhere near the hinge. It doesn't effect the performance of me PB, however it's annoying to have to look at the screen having a really bright LED blasting you in the face all the time.

    So help me out! Should I just call Apple and see if I can send it in to have the hinge strengthened? Or should I figure out a way to just turn the LED off or something?

    I'm being blinded!
     
  23. Moderator emeritus

    mkrishnan

    Joined:
    Jan 9, 2004
    Location:
    Grand Rapids, MI, USA
    #23
    Yeah, I tried it again, and I do definitely seem to have a separate problem with Dasher preventing sleep.... :( So, once again, it's been uninstalled.
     
  24. macrumors regular

    native00

    Joined:
    Mar 26, 2004
    Location:
    San Diego
    #24
    ...slightly related...adium has given me another issue...i can't keep the icon in the dock after restarting my PB G4. I installed adium 0.81 after i did a tiger upgrade....
     
  25. macrumors 6502a

    solaris

    Joined:
    Apr 19, 2004
    Location:
    Oslo, Norway
    #25
    I had the same slow sleep problem on my 15" PowerBook, running Mac OS 10.4.1.
    After reading this thread I quit Adium before I close the lid and it slept within 2 sec.

    The problem seems to be fixed in the latest Trunk source.
    At least I cant reproduce it anymore, using my own Adium 0.9svn build (revision 12072)! :)
     

Share This Page