PowerMac G4-did I kill it?

Discussion in 'PowerPC Macs' started by MacSkagit, Apr 28, 2008.

  1. macrumors newbie

    Joined:
    Apr 28, 2008
    #1
    Hi,
    Was trying to set up an older (730GHz) G4 tower. It was running fine, but I wanted to put it on my wireless net, so I put in an Airport card, the original type is what fits. After installing it, the computer would not start up. Took it back out and it started fine.
    Thinking I'd fool the computer, I did a very stupid thing-installed the card again while the computer was running. Now it won't start with or without the card. The startup button lights as long as I'm holding it, and the fan makes about 1/4 turn, but that's it. Took out the battery, card, pressed the kudo switch, left it unplugged overnight--all to no avail.
    So, have I toasted the motherboard, or can anyone suggest something else to try?
    And, can anyone shed light on why the Airport card would keep it from starting in the first place?
    TIA,
    MacSkagit
     
  2. macrumors 65816

    Joined:
    Jan 9, 2008
    #2
    I'm... moderately surprised you weren't electrocuted. Why would you do that?

    Yes, it sounds like you've definitely destroyed your motherboard. Probably just the circuitry around the airport slot, but it looks like that might be enough. The computer shouldn't even be plugged in while you remove anything. *Sighs* The old Beige desktops wouldn't even let you open them while they were plugged in, as the cord blocked opening the case. I guess they did away with that with the B&W G3, but they obviously shouldn't have.

    I'm kind of at a loss for words.
     
  3. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Apr 28, 2008
    #3
    Airport card doesn't let system startup--why?

    Yes, I admit it was silly. However, I just got it running again by holding down the kudo while pressing the startup button. Amazing! OK, I won't try that again.

    So, now back to the original problem--why doesn't it like the Airport Card? Is there more than one model, and if so, is there a wrong one for this machine?
    This one says APN:630-2883. And of course the tower is 733MHz, not GHz.
    Anyone?
    ...MacSkagit
     
  4. macrumors 6502a

    Joined:
    Aug 13, 2007
    Location:
    Not where you live.
    #4
    Damn! Sorry to hear that.

    I did an almost identical thing to a lovely G$ tower too. Except my MB blew because of a Video card.

    I have identical symptoms to you, power button lights while it's pressed, fans turn a bit, but then stop.

    I was going to use mine as a kick-a$$ file server too. There goes that $600 I dropped on E-Bay.

    Cheers.
     
  5. Moderator

    Nermal

    Staff Member

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Location:
    Whakatane, New Zealand
    #5
    The motherboard only runs at 12 volts (I think), you can't get electrocuted from that :)
     
  6. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Apr 28, 2008
    #6
    Not really worried about electrocution.:eek: Just can't figure why the box runs fine, then when I plug in the Airport card, it won't start. Broken card, maybe? What?? It just doesn't make sense to me. I'm stuck. Any ideas? :confused:
    ...MacSkagit :apple:
     
  7. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Apr 28, 2008
    #7
     
  8. macrumors 65816

    Joined:
    Jan 9, 2008
    #8
    That's good. I was about to suggest dismantling the whole thing and putting it back together to release any charge in any circuits like CUDA (it's not kudo), PRAM, etc.

    Lol, my first intention was to reply that if you'd OC'd it to 730 GHz, then yeah, it was fried and I was surprised you hadn't melted a hole through your desk down to China. Then I saw what a stupid thing you did and forgot. LOL.

    I don't know why. It might have to do with the Open Firmware. Maybe you're not seating it correctly. Try looking up instructions online.

    Lol, I know you can't, I was being facetious.
     

Share This Page