PPC G5 acting wierd...

Discussion in 'PowerPC Macs' started by hardhatmac, Jul 6, 2007.

  1. macrumors regular

    hardhatmac

    Joined:
    Jun 13, 2006
    Location:
    Utah
    #1
    here are her specs:

    2.5 PPC G5 quad,
    6.5 gb ram
    1 TB Hdd
    OS X 10.4.10



    itunes won't play music with out "skipping", soundtrack pro is the same way, Quicktime won't play either...programs are randomly quitting unexpectedly (photoshop CS, safari, Firefox, even Final cut...)

    she's all around sluggish...

    I've ran every maintenance/cleaning Onyx has to offer....I've repaired the disc's, repaired permissions, reset the PRAM....what else can I do?

    the only thing I can think of is my HDD's might be too full....I have two 500gb drives and the program drive has a 40 gb free and the other drive only has about 5 free gb....


    any ideas?
     
  2. Moderator emeritus

    mad jew

    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Adelaide, Australia
    #2
    Make sure the boot drive has at least 8GB free, possibly more. If you create a new user account, is it sluggish there too?
     
  3. macrumors 603

    mrkramer

    Joined:
    Jul 11, 2006
    Location:
    Somewhere
    #3
    I think that you HD is too full, see if you can delete a few GBs and then consider buying a firewire external drive.
     
  4. thread starter macrumors regular

    hardhatmac

    Joined:
    Jun 13, 2006
    Location:
    Utah
    #4
    yea I created another user account and it's sluggish there too...

    as far as hard drives go:

    boot drive: 500 gb total, 36 gb free space
    2nd internal drive: 500gb total, 6 gb free space


    Both drives were packed to the brim with only a few spare gig per drive, they were like that for a few weeks and she was running fine...a few days ago everything slowed down....that's when I cleared up the 36 gig on the boot drive...

    is hard drive space most likely where the problem is?
     
  5. macrumors 604

    MacsRgr8

    Joined:
    Sep 8, 2002
    Location:
    The Netherlands
    #5
    TBO, having > 2 GB HD space (non-RAID) shouldn't result in that bad performance right after reboot.
    Ofcourse, after much use of many apps so that there will be more HD space used for VM which can result in sluggish performance.

    But you also report on crashes etc.

    Here's what I would do:

    First check the disk:
    - Boot in Single User Mode (boot while pressing and holding <COMMAND> <S> until you get a prompt)
    - type: fsck -fy <ENTER>
    - Wait until it reads something like "The Volume <your boot-drive> appears to be okay"
    - type: reboot <ENTER>

    If the volume needs repairing, keep repeating above until <your boot-drive> "appears to be okay"

    Get yourself the 10.4.10 PPC Combo updater, which replaces many maybe corrupt system-related files (i.e. your QuickTime stuff).

    Good luck.
     
  6. thread starter macrumors regular

    hardhatmac

    Joined:
    Jun 13, 2006
    Location:
    Utah
    #6
    Thanks for the help so far...

    I already installed 10.4.10...


    and I've already booted from the OS X install disc and repaired the boot drive a few times until it said "volume appears to be ok"


    anything else I can try?
     
  7. macrumors G5

    leekohler

    Joined:
    Dec 22, 2004
    Location:
    Chicago, Illinois
    #7
    I agree with everyone here- sounds like a hard drive issue. Good luck, man.
     

Share This Page