Ram Modules. 512 vs 1gig

Discussion in 'Buying Tips, Advice and Discussion (archive)' started by JesterJJZ, Aug 15, 2005.

  1. JesterJJZ macrumors 68020

    JesterJJZ

    Joined:
    Jul 21, 2004
    #1
    I'm going to be boosting my RAM in my G5 from 2gigs to 4gigs. I have 4x 512mb modules right now which leaves me 4 slots open. Is there any advantage to getting 2x 1gig sticks vs 4 more 512 ones? Other than having 2 open slots and the 512 sticks being cheaper of course. I mean is there any technical advantage of using less but larger modules? I don't plan on going beyond 4gigs total with this machine.

    Thanks.
     
  2. mad jew Moderator emeritus

    mad jew

    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Adelaide, Australia
    #2
    Nope, not really apart from future upgradeability and therefore future resale price. :)
     
  3. JesterJJZ thread starter macrumors 68020

    JesterJJZ

    Joined:
    Jul 21, 2004
    #3
    I see.... I know I have to install RAM in pair with the G5s. If I get 2x 1gig sticks now, can I get 2 more down the road for a total of 6gigs? Or do I need to go all the way up to 8 gigs?
     
  4. mad jew Moderator emeritus

    mad jew

    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Adelaide, Australia
    #4
    It'll be fine with 6GB if you really want to go that high.
     
  5. JesterJJZ thread starter macrumors 68020

    JesterJJZ

    Joined:
    Jul 21, 2004
    #5
    Probably won't hurt when running FCP, Maya, Combustion and After Effects, etc. :D
     
  6. mad jew Moderator emeritus

    mad jew

    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Adelaide, Australia
    #6
    Yeah, so you do plan on going above 4GB then? Definitely get the 1GB modules. :)
     
  7. iEdd macrumors 68000

    iEdd

    Joined:
    Aug 8, 2005
    Location:
    Australia
    #7
    Runs a little faster with the less DIMMs you use to get to a certain amount of ram.
     

Share This Page