Ram question in PowerBook G4

Discussion in 'PowerPC Macs' started by Backtothemac, Nov 27, 2010.

  1. macrumors 601

    Backtothemac

    Joined:
    Jan 3, 2002
    Location:
    San Destin Florida
    #1
    Do you guys think it would be worth it to spend the $50 to upgrade from 1.5GB ram to 2 GB ram in this machine with Tiger on it?
     
  2. TEG
    macrumors 604

    TEG

    Joined:
    Jan 21, 2002
    Location:
    Langley, Washington
    #2
    Yes. I'm about to upgrade from 1.25 to 2GB on my PBG4. You'll likely get at least another year out it.

    TEG
     
  3. macrumors 601

    OrangeSVTguy

    Joined:
    Sep 16, 2007
    Location:
    Northeastern Ohio
    #3
    $50 seems quite a bit for just a 1gb DDR module. Check Activity monitor and see how much paging out you have. If you do have page outs then it is most likely that upgrading to 2gb will help.
     
  4. thread starter macrumors 601

    Backtothemac

    Joined:
    Jan 3, 2002
    Location:
    San Destin Florida
    #4
    Well, I have leopard on it now, and it is just to much for this machine. I have Tiger coming to me, but for now I am going back to Panther to see if that helps with Performance.
     
  5. macrumors 68030

    Joined:
    Jan 20, 2010
    Location:
    Terra
    #5
    What are the specs on your PowerBook? My 1.5 GHz PBG4 runs Leopard acceptably (to me, at least). It has 2 GB RAM.
     
  6. thread starter macrumors 601

    Backtothemac

    Joined:
    Jan 3, 2002
    Location:
    San Destin Florida
    #6
    17" 1.5GHZ 1.5GB Ram. Everything is laggy with Leopard. Just went to Panther. Yeah, HUGE difference. They say that Tiger is the best OS for these machines.
     
  7. macrumors 68030

    Joined:
    Jan 20, 2010
    Location:
    Terra
    #7
    Yeah, it really depends on what features you want. If Leopard doesn't have anything you want over Tiger, then it's a great switch back to Tiger. Personally, I like the features of Leopard too much to switch back to Tiger.
     
  8. macrumors 601

    OrangeSVTguy

    Joined:
    Sep 16, 2007
    Location:
    Northeastern Ohio
    #8
    Yeah I liked Leopard over Tiger when I had my 1.33 G4 PB. It was maxed at 1.25gb and it ran just fine for what I wanted it to do. If you are not trying to run 18 apps at once or doing anything with HD video and flash then it will be a nice setup. I think with 1.5gb of memory, your CPU will be more of a problem then 500mb more memory.
     

Share This Page