SATA HDD connected to ATAPI port in Macbook Pro 4,1 early 2008 ->Freeze after suspend

Discussion in 'MacBook Pro' started by doom4, Feb 26, 2011.

  1. macrumors newbie

    Joined:
    May 15, 2007
    #1
    Dear Forum,

    I replaced the optical drive in my Macbook Pro 15" 2,5 ghz A1260 4,1 early 2008 with the original HDD shipping with my laptop and I connected to the SATA port a SSD drive. Everything works just perfect except that after leaving the suspend mode and trying to access the HDD connected to the ATAPI port the system freezes. As long as I am just working on the SSD there is no freez at all but I also can't shutdown because it seems the system tries to un-mount the HDD while shutdown the OS and freezes there. The console shows no error. Does anybody has an idea what I could do to analyze this problem.

    Thanks! A nice Sunday to all of you ... I am in Japan so I ve to work :(
     
  2. macrumors 65816

    dagamer34

    Joined:
    May 1, 2007
    Location:
    Houston, TX
  3. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 15, 2007
    #3
    I think all the tweaks mentioned are just for the SSD and the Macbook Pro is the new unibody model. Mine is still a pre unibody model.
     
  4. macrumors newbie

    Joined:
    Jan 22, 2013
    #4
    I have excactly the same problem, did you find any solution?
     
  5. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 15, 2007
  6. macrumors 68000

    Joined:
    Mar 29, 2009
    Location:
    USA
  7. macrumors newbie

    Joined:
    Jan 22, 2013
    #7
    Do you mean that I should uncheck the "Put hard disk to sleep when possible" option in Energy Saver
     
  8. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 15, 2007
  9. macrumors newbie

    Joined:
    Jan 22, 2013
  10. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 15, 2007
  11. macrumors newbie

    Joined:
    Jan 22, 2013

Share This Page