SSDs and Mountain Lion

Discussion in 'OS X Mountain Lion (10.8)' started by w3rt, Jul 23, 2012.

  1. macrumors newbie

    Joined:
    Jul 23, 2012
    #1
    I am starting this thread to make people aware of some issues with mountain lion gm and certain ocz ssds.

    As you all know mountain lion gm was released to developers not long ago, and people with non-apple ssds may have some trouble when upgrading to mountain lion.

    My friend and I have done some testing with 3 ocz ssds over the last week and 2 of them simply won't work correctly with mountain lion, these 2 being the ocz petrol 128gb and the ocz octane 128gb.

    In both situations, will it be through an upgrade or a fresh intall, you cannot boot into the OS after installing on to these devices (unless in safe mode). You basically just get a boot loop every time you turn the computer on. The other tested ssd was an ocz agility which worked flawlessly. The link below is from the ocz forums and they are fully aware of the issues,

    http://www.ocztechnologyforum.com/fo...Octane-1TB-SSD

    but it could be some time until either ocz or apple does something about it, which if you are like me, is very bad news, I purchased the ocz petrol only 2 weeks ago, it works great with lion, but my guess is that with mountain lion apple are trying to make it harder to install their new os with non-apple hardware.

    So this thread is just a warning that if you intend to upgrade to mountain lion in a few days time, there is a good chance that if you are using non-apple ssds, you may experience some problems.
     
  2. macrumors regular

    Joined:
    Jul 30, 2011
  3. macrumors 6502

    Joined:
    Mar 8, 2012
    #3
    im intending to buy the samsung 830, from what i hear, apple is using this vendor for their ssd, so i hope it works fine! :|
     
  4. Guest

    Joined:
    Apr 17, 2005
    Location:
    Currently in Switzerland
    #4
    I have a Vertex 3; so unless otherwise reported, this is YET another reason to avoid ML...at least for now.
     
  5. macrumors 6502

    Joined:
    Apr 17, 2011
    #5
    can anyone confirm or deny that the Crucial m4 256 gb ssd works with ML?
     
  6. macrumors regular

    Joined:
    Mar 1, 2010
    #6
    +1 (or the m4 512?)
     
  7. macrumors 68020

    Maclver

    Joined:
    Nov 23, 2008
    Location:
    36°07′53″N 95°56′14″W
    #7
    For MBA owners. I have the OWC Mercury Aura Pro Express 6G SSD and it works perfect on ML
     
  8. macrumors member

    Joined:
    Sep 3, 2011
    #8
    I'm running GM on a Crucial M4 128 without any trouble.
     
  9. macrumors 6502

    Joined:
    Jun 18, 2011
    #9
    I just purchased an ocz agility will I be okay?
     
  10. macrumors 6502

    Joined:
    Apr 17, 2011
    #10
    Thanks! I'm excited for ML. I'm waiting to replace my HDD with my Crucial m4 SSD once ML comes out so I can clean install it on a clean SSD! :apple:
     
  11. ECJ
    macrumors 6502

    ECJ

    Joined:
    Jul 5, 2006
    Location:
    Olive Branch, MS
    #11
    I'm running GM with a Crucial M4 256GB and not a single issue.
     
  12. macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 17, 2009
    Location:
    Norfolk, UK
    #12
    I just bought myself a Crucial M4 128GB which I shall be clean installing mountain lion onto when it comes out. It's my first SSD so i'm really looking forward to it :)
     
  13. macrumors member

    Joined:
    Oct 15, 2008
    #13
    I'm running Mountain Lion GM with Crucial M4 512GB and have zero problems at all. (iMac Late 2009 with 16GB RAM)
     
  14. macrumors regular

    Joined:
    Jul 26, 2007
    #14
    Running GM on an Agility 3 and it works great, no freezing. It's running on SATA I speed because of an issue with SATA II macs, but I will use the OCZ boot disk to enable SATA II when I get to my desktop.
     
  15. macrumors 6502

    nontroppo

    Joined:
    Mar 11, 2009
  16. macrumors 68040

    Orlandoech

    Joined:
    Jun 2, 2011
    Location:
    Salt Lake City, UT
  17. macrumors 68040

    xgman

    Joined:
    Aug 6, 2007
  18. macrumors newbie

    Joined:
    Jul 19, 2012
    #18
    I have a mid 2010 mac book pro with a samsung 830 SSD is this going to cause problems? i installed the samsung 830 as its the one i read apple were using themselves so figured it would cause me the least problems but now I'm worried about updating?
     
  19. macrumors regular

    Joined:
    Jul 30, 2011
  20. macrumors 6502

    Joined:
    Sep 13, 2010
    #20
    ML GM Vertex 3 in HDD bay on Late 2011 17-inch Macbook Pro no problems.
     
  21. macrumors 6502a

    Joined:
    Jan 24, 2011
  22. macrumors newbie

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Location:
    Australia
    #22
    I had the boot loop issue on a couple of DP's when I was upgrading from Lion with a Bootcamp partition.

    I was able to resolve it by repartitioning it to 1 HFS+ partition, and installing from there.

    I have a Silicon Power e25 128GB (cheapy but running really fast in ML with TRIM and partition aligned).
     
  23. macrumors newbie

    Joined:
    Jul 25, 2012
    #23
    I tried OCZ Octane 256 GB (indilinx controller) and got into a boot loop :/
     
  24. macrumors newbie

    Joined:
    Oct 22, 2009
    #24
    256gb Samsung 830 SSD here. No problems in Mountain Lion.
     
  25. macrumors newbie

    Joined:
    Jan 18, 2011
    #25
    which firmware you using?
     

Share This Page