The wonderful world of wireless confusion

Discussion in 'Macintosh Computers' started by Danrose1977, Jul 5, 2004.

  1. macrumors regular


    I recently ordered an Airport Extreme card to go in my iBook and an Airport Express unit. Unsurprisingly the extreme card has arrived significantly before the express unit. I installed the card and popped around a freinds house in order to test the gear. He has a Linksys 802.11G wireless router and a PCMCIA card in his dell (he got it from work... his first choice would obviously been apple!).

    The problem is that while he can get reception from the garden 15 meters away (albeit poor quality) I can only get reception at under a meter from the router. We tried unplugging the router and then turning it back on and I have also tried it with "interference robustness" turned on and off.

    My question is, does anyone know if this is likely to be the router or my extreme card? Am I likely to experience the same issue with the express unit, and has anyone else had similar issues?

    I tried searching the board but all my querries return far to many invalid results to search through.


  2. macrumors 65816


    Jun 2, 2003
    round the corner
    Maybe there is a problem with your AE card

    I doubt that the same problem will be in the Base Station so its properly the card that is faulty
  3. thread starter macrumors regular


    Am I right in saying that the cable that connects to the top of the airport card is the antena? If so I might have a go at removing and reinstalling the card tonight... I guess its possible that I did not push it in enough.
  4. macrumors 6502


    Jul 5, 2001
    N 49.50121 E008.54558
    I just want to confirm that this is not normal behaviour. I'm getting 100 ft. with my 12" PB, and iBook reception is traditionally better that my PB's.
  5. Gee
    macrumors 65816

    Feb 27, 2004
    London, UK

    I had the same problem, and it was a simple matter of not pushing the AE card into the slot properly. Try reseating it, I'm sure it'll be fine.
  6. thread starter macrumors regular


    Reseating it worked a treat (handy hint for anyone installing the card: the ariel (sp?) wire clicks twice when inserted correctly, and you really have to push!). The securing bracket seems useless though, the card is so tight in there that its unlikely to just pop out..... famous last words!

    Thanks to you all for your help! :)

Share This Page