Thorny Parallels VM->OS X Internet Sharing Dilemma

Discussion in 'Windows, Linux & Others on the Mac' started by union3, Jul 18, 2011.

  1. macrumors newbie

    Joined:
    Jul 18, 2011
    #1
    Gents,
    I'm deployed to Iraq again and trying to determine the most cost-effective and speedy way to connect to the internet here. The various options offered on base are generally overpriced and overburdened by high demand. So I took the leap and bought an Anydata USB Modem that connects to Kalimat Telecom's service. It is worlds faster than the competition, and significantly cheaper. Unfortunately, there are no mac drivers. This has me using the program, "Total Connection Manager," provided with the modem on Parallels in Windows XP. It works exactly as advertised, but I can't share this connection with the Mac OS. I am still thrashing around the internet trying to solve this issue. My limited understanding is that if I could only enable internet connection sharing and set up parallels as a host-only network, I could make something happen. But my support from those guys has lapsed so I can't access the necessary KB article. I think I might be sunk regardless because I connect via a program, leaving me without a network connection I can enable internet connection sharing on. Here are some applicable links for anyone else interested in the issue.

    Question on Parallels Forum
    A similar question
    This post references the KB article I can't access

    Thanks for looking. Any bright ideas?
     
  2. macrumors demi-god

    Mr. Zarniwoop

    Joined:
    Jun 9, 2005
    #2
  3. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 18, 2011
    #3
    Thanks! You're right, I have looked at that and it does seem helpful. Fusion appears to take a different approach (using bridged instead of host-only networking) than Parallels, but there are certainly similarities. Fusion actually seems much easier, no messing with DHCP settings and so on. But my primary stumbling points are twofold:
    1) In Windows, I only have one network connection, the standard "Local Area Connection 3" on parallels ethernet adapter 2. This makes the Fusion approach impossible because there is no connection I can use Internet Connection Sharing with. I think Parallels requires a second connection as well. How do I add the appropriate connection for the modem if it's connecting using a third party program?
    2) My mac os doesn't ever connect to the VM that I can tell. The network (either Parallels NAT or Host-Guest) is always disconnected, and I believe a prerequisite is this getting this to work properly.

    I have run out of ways to attack this problem. Aggravating.
     
  4. macrumors 68000

    sjinsjca

    Joined:
    Oct 30, 2008
    #4
  5. macrumors 68000

    sjinsjca

    Joined:
    Oct 30, 2008
    #5
    Incidentally, if you do get it working with your Mac, you should be able to activate Internet sharing so your buds can piggyback on your connection too... maybe for a small fee to offset your investment? Just a thought.

    Thank you for your service.
     
  6. thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 18, 2011
    #6
    Wow, thanks! I spent some time searching for drivers, but apparently not very well. You're the man!
     
  7. macrumors 68000

    sjinsjca

    Joined:
    Oct 30, 2008
    #7
    <blush>

    Hey, it's what these forums are for.

    I hope it works well for you! Stay safe, and make us proud.
     
  8. macrumors newbie

    Joined:
    Sep 30, 2011
    #8
    HOWTO "Guest WinXP as a router for host OS X"

    In Win XP:
    - RegEdit to enable "IPEnableRouter"
    - Choose "Automatic" for "Administrative Tools” -> “Services” -> “Routing and Remote Access”
    - Reboot XP
    - Run the followings in Terminal, assuming WAN is the interface name to Internet and LAN is the interface to local network.

    netsh routing ip nat install
    netsh routing ip nat add interface WAN full
    netsh routing ip nat add interface LAN private

    In OS X:
    - Use the above LAN interface as the default gateway
    - Use DNS for the above WAN as OS X' DNS as well

    Good luck!
     

Share This Page