Upgrading a B&W G3

Discussion in 'PowerPC Macs' started by halfprep455, Feb 17, 2007.

  1. halfprep455 macrumors regular

    halfprep455

    Joined:
    Feb 17, 2007
    Location:
    Maryland USA
    #1
    I have just come across a Power Mac B&W with a 300MHZ processor. Someone gave me a G4 400MHZ CPU. I was wondering if I can put the g4 in the B&W
     
  2. Chef Medeski macrumors 6502a

    Chef Medeski

    Joined:
    Jun 14, 2005
    Location:
    New York, NY
    #2
    If its a G4 ZIF. Does it have like 100 pins underneath it. If so, you just unhook the little metal tab holding in the G3 and then take it off. Then just replace. If you put up a picture I could tell.
     
  3. sblasl macrumors 6502a

    sblasl

    Joined:
    Apr 25, 2004
    Location:
    Heber Springs, AR
    #3
    You would need to provide additional information on the G4 processor for us to help.

    Go to http://forums.xlr8yourmac.com/cpureview.lasso to see if you can make the determination on your own until you provide us with more info.
     
  4. halfprep455 thread starter macrumors regular

    halfprep455

    Joined:
    Feb 17, 2007
    Location:
    Maryland USA
  5. SmurfBoxMasta macrumors 65816

    SmurfBoxMasta

    Joined:
    Nov 24, 2005
    Location:
    I'm only really here at night.
    #5
    You'd also have to apply the firmware patch FIRST (runs only in OS 9) to remove the code that apple put in to keep this upgrade from working. Look at OWC's tech center for patcher.....
     
  6. halfprep455 thread starter macrumors regular

    halfprep455

    Joined:
    Feb 17, 2007
    Location:
    Maryland USA
    #6
    Will the code work in OS 9? The Computer only has OS 10.3 in it.
     
  7. SmurfBoxMasta macrumors 65816

    SmurfBoxMasta

    Joined:
    Nov 24, 2005
    Location:
    I'm only really here at night.
    #7
    nope, wont work......that's a sawtooth daughter card. It has a different type of connector than the older yosemite mobo's did.
     
  8. SmurfBoxMasta macrumors 65816

    SmurfBoxMasta

    Joined:
    Nov 24, 2005
    Location:
    I'm only really here at night.
    #8

    it was written well before OS X came out, and was never updated to run in OS X. and it wont run in classic mode either :(
     
  9. halfprep455 thread starter macrumors regular

    halfprep455

    Joined:
    Feb 17, 2007
    Location:
    Maryland USA
    #9
    I can probably find a copy of OS 9 on ebay for really cheap. Thanks for your help. Im new to Mac and ive been using Windows for the longest time.
     
  10. halfprep455 thread starter macrumors regular

    halfprep455

    Joined:
    Feb 17, 2007
    Location:
    Maryland USA
    #10
    If I download that firmware update will it work?
     
  11. apunkrockmonk macrumors 6502a

    apunkrockmonk

    Joined:
    Nov 20, 2005
    Location:
    Rochester, NY
    #11
    it will not work.

    it will not physically fit into the motherboard of the G3.
     
  12. halfprep455 thread starter macrumors regular

    halfprep455

    Joined:
    Feb 17, 2007
    Location:
    Maryland USA
    #12
    Thank You for your help. I will probably just put the CPU up on ebay. What kind of CPU would fit in the B&W?
     
  13. ITASOR macrumors 601

    ITASOR

    Joined:
    Mar 20, 2005
    Location:
    Oneida, NY
    #13
    a ZIF cpu will work (may need that patch if it's a G4)
     
  14. SmurfBoxMasta macrumors 65816

    SmurfBoxMasta

    Joined:
    Nov 24, 2005
    Location:
    I'm only really here at night.
    #14
    no "may" to it, if you wanna G4 in a B&W, ya GOTTA do da patch, in OS 9.xx only. Been there, done that, many many times :p

    ZIF = ZERO INSERTION FORCE = drop in/lock in socket. That is the key to look for when shopping for a B&W upgrade.......
     
  15. Azurael macrumors regular

    Joined:
    Mar 21, 2005
    #15
    Unless you never upgraded your B&W firmware in the first place. Apple only broke the G4 support in Yosemites when the firmware version parallel to the replease of the G4 came out.
     
  16. speakerwizard macrumors 68000

    speakerwizard

    Joined:
    Aug 8, 2006
    Location:
    London
    #16
    an agp powermac is the oldest model thats really viable to upgrade, the pci version (both sawtooth) had the same (zif) as the G3 b&w, once you upgrade everything in a sawtooth though, its usually cheaper to get a mirrordoor or a G5 lol, but fun to do nethertheless
     

Share This Page