upgrading advice?

Discussion in 'macOS' started by ercw, Jul 12, 2006.

  1. ercw macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #1
    No one seem to be able to have an answer for my mysterious problem.
    (I can tell you if you're interested)
    So I may have to uprade from 10.3.9 to tiger and hope that will fix it.

    Any advice you may have concerning upgrading? I already backed up my important files. Which mode should I use in order to retain most of my configurations?

    Thanks
     
  2. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
  3. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #3
    Glad you asked but I hope you have a minute to read all this:

    Last week , I connected 2 macs to my cable modem with a new router.
    The router configuration worked, assigned new IP and both mac were able to connect online. After that , I was poking around trying to establish a small file network between the 2 machines (first time doing it) and I think I made an idiotic mistake when I changed the permissions on my hard drive. (get info->details->owner) I changed the selection from system to my username and "applied to enclosed items" which is everything on my machine.
    right after that I watched my drive icon simply vanish from the desktop!
    So of course I restarted and I got the blue screen of death.
    I was able to recover in safe mode trying different things but the procedure that made the system work again involved some scmod#.
    The machine booted normally after that and everything seemed to work fine. I immediately performed a permission repair with disk utilities. (I gave up the idea of networking for now)
    I also noticed that now, I had 2 new "old preference files " in my root directory.

    Now here's my problem:

    The thing that no one has been able to figure out.
    I get a 403 denied whenever I try to connect to my "Site" folder using the new IP.
    E,G : http://192.168.1.100/~myusername . I know apache is working cause I see it when I use either just http://192.168.1.100 or /localhost but wont let me in with my own user name.

    I looked into apache conf and I don't see anything weird ( thou, not too sure what to look for)
    I repaired permissions for the terminal, I zapped the RAM. Not sure where else to look.
    Also, I can see my wife's Mac in the network but looking for mine in her's, nothing but beach ball.

    So there you have it, aren't you sorry you asked?


    (My wife said I've been very grumpy for a week)
     
  4. encro macrumors 6502

    encro

    Joined:
    May 6, 2002
    Location:
    bendigo.victoria.au
    #4
    What are the permissions set to for your ~/Sites folder? (ls -la)

    You might want to make the subject name a little more descriptive as well as this might bring some helpful others in to read your issue.
     
  5. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #5
    these are the permissions:

    erics-Computer:~ eric$ ls -l Sites
    total 8
    drwxrwx--- 7 eric eric 238 23 Jun 09:07 MYTESTSITE
    drwxrwx--- 5 eric eric 170 7 Jul 11:19 data
    -rw-rw---- 1 eric eric 317 10 Jul 20:54 index.html
    drwxrwx--- 19 eric eric 646 9 Jun 16:26 learn
    drwxrwx--- 15 eric eric 510 2 Jul 17:35 rolfing site corrected
    drwxrwx--- 14 eric eric 476 2 Jul 17:54 rolfing site corrected copy
    drwxrwx--- 10 eric eric 340 14 Jun 19:15 styling
    erics-Computer:~ eric$

    I posted this problem several times in this forum
     
  6. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #6
    Repairing permissions NEVER descends into your home directory, so any incorrect permissions voodoo that exists there would NEVER be fixed by a permissions repair.

    The reason it doesn't work is because "others" (in this case the user "www") have no access to anything in your Sites directory.

    Open Terminal, type:

    chmod -R o+r ~/Sites

    Hit Return.

    Now try it. It'll work.
     
  7. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #7
    I followed your instructions and still no cigar. Still the 403 error, could this problem be deeper in the system?
     
  8. flyfish29 macrumors 68020

    flyfish29

    Joined:
    Feb 4, 2003
    Location:
    New HAMpshire
    #8
    Can;t you just back-up your files like you said and reinstall 10.3.9 instead of upgrading- Doesn't sound like an issue with 10.3.9 but some glitch probably caused by your changing the permissions- setting up each computer to see each other should be pretty simple- I would reinstall on yours and try again.

    Although this IS a good reason to HAVE to upgrade to Tiger!:D
     
  9. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #9
    I have 10.4 so I will use it if I need to replace the system. Should I do a "Archive and install" ?
     
  10. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #10
    NO. Because reinstalling the system WON'T fix the permissions problems in your home directory!

    Please supply the results of:

    Code:
    ls -laF ~
    And put the results in code tags for an easier read please.
     
  11. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #11
    there you go:

    Code:
     Last login: Thu Jul 13 12:17:50 on console
    Welcome to Darwin!
    erics-Computer:~ eric$ ls -laF ~
    total 72
    drwxr-x---  23 eric  eric     782  7 Jul 20:22 ./
    drwxrwxr-t   6 root  admin    204  6 Jul 19:57 ../
    -rw-r-----   1 eric  eric       3 28 Dec  2005 .CFUserTextEncoding
    -rw-r-----   1 eric  eric   12292 13 Jul 12:16 .DS_Store
    drwxr-x---   3 eric  eric     102 13 Jul 09:21 .Trash/
    -rw-r-----   1 eric  eric    2298 13 Jul 12:16 .bash_history
    -rw-r-----   1 eric  eric      24  7 Jul 18:41 .lpoptions
    -rw-r-----   1 eric  eric     376 28 May 20:33 .qsdkrc
    drwxr-x---   3 eric  eric     102 28 Jun 12:52 .ssh/
    drwxr-x---   4 eric  eric     136 11 Jan  2006 Applications/
    drwxr-x---  14 eric  eric     476 12 Jul 20:28 Desktop/
    drwxr-x---  30 eric  eric    1020  7 Jul 20:22 Documents/
    drwxr-x---  37 eric  eric    1258  6 Jul 18:24 Library/
    drwxr-x---   5 eric  eric     170 17 May 18:55 Movies/
    drwxr-x---   5 eric  eric     170 10 Feb 18:31 Music/
    -rw-r-----   1 eric  eric       0 29 Dec  2005 Opera 7 Preferences.new
    drwxr-x---   5 eric  eric     170 11 Jan  2006 Pictures/
    drwxr-x---   4 eric  eric     136 28 Dec  2005 Public/
    lrwxr-x--x   1 eric  eric      54 28 Dec  2005 Send Registration@ -> /Users/eric/Library/Assistants/Send Registration.setup
    drwxr-x---  11 eric  eric     374 30 Dec  2005 Serial Box 01.2005(OSX)Full/
    drwxrwxr--  11 root  eric     374 10 Jul 20:54 Sites/
    -rw-r-----   1 eric  eric       0 19 May 14:59 mysql
    drwxr-x---  23 eric  eric     782 14 Apr 15:30 websites/
    erics-Computer:~ eric$ 
    
    frustrating thing is that everything else seem to work fine xept the damn Sites folder. Well maybe after that I'll find out that I'll have issues with PHP and MySQL too. But one thing at the time.

    I really appreciate you time man
     
  12. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #12
    OK, one more then...

    Code:
    ls -laF ~/Sites
    Wait.. do you use FileVault?
     
  13. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #13
    Code:
    Last login: Thu Jul 13 12:23:14 on ttyp1
    Welcome to Darwin!
    erics-Computer:~ eric$ ls -laF ~/Sites
    total 24
    drwxrwxr--  11 root  eric   374 10 Jul 20:54 ./
    drwxr-x---  23 eric  eric   782  7 Jul 20:22 ../
    -rw-rw-r--   1 eric  eric  6148 13 Jul 12:16 .DS_Store
    -rw-rw-r--   1 eric  eric     0 28 Dec  2005 .localized
    drwxrwxr--   7 eric  eric   238 23 Jun 09:07 MYTESTSITE/
    drwxrwxr--   5 eric  eric   170  7 Jul 11:19 data/
    -rw-rw-r--   1 eric  eric   317 10 Jul 20:54 index.html
    drwxrwxr--  19 eric  eric   646  9 Jun 16:26 learn/
    drwxrwxr--  15 eric  eric   510  2 Jul 17:35 rolfing site corrected/
    drwxrwxr--  14 eric  eric   476  2 Jul 17:54 rolfing site corrected copy/
    drwxrwxr--  10 eric  eric   340 14 Jun 19:15 styling/
    erics-Computer:~ eric$
    
    File vault is off
     
  14. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #14
    Sorry, my bad.. "others" needs to be able to execute too (apparently).

    As a test, let's make your index.html executable:

    Code:
    chmod o+x ~/Sites/index.html
    And try to hit it form the webside. Possibly still a 403 error because ~/Sites isn't executable for "others". Assuming the above fails, try this next:

    Code:
    chmod o+x ~/Sites
     
  15. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #15
    this is the result odf this last one, notice the "operation not permitted"
    and still not working. By the way, should I restart after I do these changes?

    Code:
     Last login: Thu Jul 13 12:48:16 on ttyp1
    Welcome to Darwin!
    erics-Computer:~ eric$ chmod o+x ~/Sites/index.html
    erics-Computer:~ eric$ chmod o+x ~/Sites
    chmod: /Users/eric/Sites: Operation not permitted
    erics-Computer:~ eric$ chmod o+x ~/Sites
    chmod: /Users/eric/Sites: Operation not permitted
    erics-Computer:~ eric$
    
    
     
  16. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #16
    Odd. You shouldn't get that error.

    Give me the results of:

    Code:
    ls -lad ~/Sites
    Please.



    (no you shouldn't have to restart, at BEST, restart the apache server with: "sudo apachectl restart", but even that is doubtful to me.)
     
  17. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #17
    here:
    Code:
    Last login: Thu Jul 13 13:07:27 on ttyp1
    Welcome to Darwin!
    erics-Computer:~ eric$ ls -lad ~/Sites
    drwxrwxr--  11 root  eric  374 10 Jul 20:54 /Users/eric/Sites
    erics-Computer:~ eric$
    
     
  18. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #18
    Ah.. missed that before. Wonder why/how root owns that dir?
    Anyway.. I did some testing and here's what we should do to finally straighten all this out:

    Code:
    sudo chown -R eric ~/Sites
    chmod go-wr ~/Sites
    chmod go+X ~/Sites
    
    Then give us the results of:

    Code:
    ls -laF ~/Sites
    Sorry this is taking so long.
     
  19. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #19
    Code:
    Last login: Thu Jul 13 13:25:26 on ttyp1
    Welcome to Darwin!
    erics-Computer:~ eric$ sudo chown -R eric ~/Sites
    Password:
    Sorry, try again.
    Password:
    erics-Computer:~ eric$ ls -laF ~/Sites
    total 24
    drwxrwxr--  11 eric  eric   374 10 Jul 20:54 ./
    drwxr-x---  23 eric  eric   782  7 Jul 20:22 ../
    -rw-rw-r--   1 eric  eric  6148 13 Jul 12:16 .DS_Store
    -rw-rw-r--   1 eric  eric     0 28 Dec  2005 .localized
    drwxrwxr--   7 eric  eric   238 23 Jun 09:07 MYTESTSITE/
    drwxrwxr--   5 eric  eric   170  7 Jul 11:19 data/
    -rw-rw-r-x   1 eric  eric   317 10 Jul 20:54 index.html*
    drwxrwxr--  19 eric  eric   646  9 Jun 16:26 learn/
    drwxrwxr--  15 eric  eric   510  2 Jul 17:35 rolfing site corrected/
    drwxrwxr--  14 eric  eric   476  2 Jul 17:54 rolfing site corrected copy/
    drwxrwxr--  10 eric  eric   340 14 Jun 19:15 styling/
    erics-Computer:~ eric$
    
    please don't apologize, I just can't beleive that someone is willing to spendd so much time helping me with this.
     
  20. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #20
    OK..

    Code:
    chmod +X ~/Sites
    chmod -x ~/Sites/index.html

    Now try and hit the site (from the same computer http://localhost/~eric )
     
  21. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #21
    sorry I did it wrong the first time , here are the new results:
    Code:
    Last login: Thu Jul 13 14:32:13 on ttyp1
    Welcome to Darwin!
    erics-Computer:~ eric$ chmod go-wr ~/Sites
    erics-Computer:~ eric$ chmod go+X ~/Sites
    erics-Computer:~ eric$ ls -laF ~/Sites
    total 24
    drwx--x--x  11 eric  eric   374 10 Jul 20:54 ./
    drwxr-x---  23 eric  eric   782  7 Jul 20:22 ../
    -rw-rw-r--   1 eric  eric  6148 13 Jul 12:16 .DS_Store
    -rw-rw-r--   1 eric  eric     0 28 Dec  2005 .localized
    drwxrwxr--   7 eric  eric   238 23 Jun 09:07 MYTESTSITE/
    drwxrwxr--   5 eric  eric   170  7 Jul 11:19 data/
    -rw-rw-r-x   1 eric  eric   317 10 Jul 20:54 index.html*
    drwxrwxr--  19 eric  eric   646  9 Jun 16:26 learn/
    drwxrwxr--  15 eric  eric   510  2 Jul 17:35 rolfing site corrected/
    drwxrwxr--  14 eric  eric   476  2 Jul 17:54 rolfing site corrected copy/
    drwxrwxr--  10 eric  eric   340 14 Jun 19:15 styling/
    erics-Computer:~ eric$
    
     
  22. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #22
    OK stop right there and test it out..
     
  23. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #23

    still no dice
     
  24. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #24
    try:

    Code:
    chmod +X ~
    And then try and hit the site.
     
  25. ercw thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 4, 2006
    #25
    by the way this maybe a clue or not but I just tried to login in my computer from my wife's as "guest" and in the "select the volumes to mount"
    there is no volumes to select in the window.
     

Share This Page