Why wont my lacie drive work with my ibook?

Discussion in 'General Mac Discussion' started by markjones05, Apr 27, 2004.

  1. macrumors 6502a

    markjones05

    Joined:
    Jan 15, 2003
    Location:
    Brooklyn, NY
    #1
    I have a lacie 120 gig drive that i use for backup and video editing. I tried to hook it up to my 466mhz g3 ibook today for the first time and it wouldnt work. The disk image just wont mount. Does anyone know why?
     
  2. macrumors 603

    jeremy.king

    Joined:
    Jul 23, 2002
    Location:
    Fuquay Varina, NC
    #2
    Does Disk Utility see it? If so, perhaps you should format the drive.
     
  3. macrumors 6502a

    JOD8FY

    Joined:
    Mar 22, 2004
    Location:
    United States
    #3
    Here's How to do it...

    I was in a similar situation, but I figured it out. If Disk Utility recognizes it, then go into disk utility and select the lacie hard drive itself (not any volumes/partitions) in the column on the left. Then click the erase tab in the menu on the right. Then, give your hard drive a name, select Mac OS X Extended (Journaled) as the format and then - this is key - select the button that says "options". Select "ZERO ALL DATA" and then click ok. Then click erase on the main screen and you're all set.

    By the way - this will take a very long time to complete. My 200GB hard drive took almost six hours to complete. It's well worth it though.

    Good Luck,
    JOD8FY

    P.S. - This will mount it, format it, erase it and give it an image on your desktop.
     
  4. thread starter macrumors 6502a

    markjones05

    Joined:
    Jan 15, 2003
    Location:
    Brooklyn, NY
    #4
    Woah thats not exaclty the answer i was looking for. I have alot of backed up info on there that i cant erase. I also have panther installed on it so i can boot up my own desktop from the g4's and g5's in the labs at school. It always mounts no problem on all the other computers ive tried it on. Whats up with my ibook?
     
  5. macrumors 603

    jeremy.king

    Joined:
    Jul 23, 2002
    Location:
    Fuquay Varina, NC
    #5
    What OS are you using on the iBook? EDIT: DUH, its in your sig.

    I would still check if Disk Utility can "see" it.
     
  6. macrumors 68000

    nospleen

    Joined:
    Dec 8, 2002
    Location:
    Texas
    #6

    Check out his sig. :D
     
  7. macrumors 603

    jeremy.king

    Joined:
    Jul 23, 2002
    Location:
    Fuquay Varina, NC
    #7
    I saw that after I posted. der!

    Another thought I had is to check your system profiler to see if the bus detected the drive? I know I had probs with a firewire DVD burner - when I conneted to my DP, the bus showed no devices connected. After updating the firmware on the burner and upgrading to 10.3.3, the bus detected the drive. Just a thought.
     

Share This Page