will these specs run latest mac os?

Discussion in 'iMac' started by tgg, Sep 17, 2006.

  1. tgg macrumors member

    Joined:
    Jul 31, 2005
    #1
    333mhz CPU Speed
    64mb RAM
    10 GB Hard Drive
    DVD-Rom Drive (sorry, no CD-RW)
    8mb ATI Rage Video Card
    Basic Built-in Speakers with Built-in Microphone (Microphone works decently, sometimes there's a lot of gain in the background)
    OS 9.1 with iTunes and Apple DVD Player
    1 USB slot with 2x USB slots in the keyboard for mouse, mp3 players, etc.
    1 FireWire slot
    Airport Ready
     
  2. rtdgoldfish macrumors 6502a

    rtdgoldfish

    Joined:
    Jul 4, 2004
    Location:
    Jacksonville, FL
    #2
    Requirements of Tiger from Apple.com:

    Requirements
    Macintosh computer with a PowerPC G3, G4 or G5 processor
    Built-in FireWire
    DVD drive for installation
    256MB of RAM
    3GB of available hard disk space (4GB if you install the developer tools)

    Seems you need more RAM to run it. Even so, I think it would be very slow. I'm guessing you'd be better off keeping OS9 on it.
     
  3. aquajet macrumors 68020

    Joined:
    Feb 12, 2005
    Location:
    VA
    #3
    You'll need a lot more RAM for 10.4. Plus, a built-in Firewire port is required.
     
  4. nagromme macrumors G5

    nagromme

    Joined:
    May 2, 2002
    #4
    Yes, you'll need more RAM... but if you want to try an UNsupported install, here's an app that may help make it happen:

    http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/11168

    I don't think it's gonna happen though. And if it did it would probably run very badly. Better grab some RAM :)
     
  5. p0intblank macrumors 68030

    Joined:
    Sep 20, 2005
    Location:
    New Jersey
    #5
    This relates to me as I am upgrading an iMac 350 (Indigo) to run OS X. It doesn't have a FireWire port, though. Why is it required?
     
  6. tgg thread starter macrumors member

    Joined:
    Jul 31, 2005
    #6
    Yea firewire really has to be there or what? Also Whats the latest version before the actual latest mac os because this wont be my primary pc I just need to learn the OS because I have my own onsite computer tech bussiness and I get calls from customers wanting to know if I know Macs.
     
  7. nagromme macrumors G5

    nagromme

    Joined:
    May 2, 2002
    #7
    10.3 Panther was the previous version. (Maybe find it on Amazon or eBay?) Before that was 10.2 Jaguar.

    I think all public OS X releases have required 128 RAM or more. But in the early OS X days I heard of people who installed it with only 64. Not Tiger though :)

    You said in your first post that you DO have Firewire. (Which is needed only because it defines a machine as "new enough" I guess.)

    If you don't have Firewire, that XpostFacto software I linked to may help you.
     
  8. dextertangocci macrumors 68000

    Joined:
    Apr 2, 2006
    #8
    Tiger is even slow on my old 800Mhz iMac G4 with 256MB RAM.

    So it will be veeery slow on a mac with those specs.

    Jaguar and Panther was extremely fast on my old iMac, so I guess you should try one of those:)
     
  9. robbieduncan Moderator emeritus

    robbieduncan

    Joined:
    Jul 24, 2002
    Location:
    London
    #9
    The OS does not actually require a Firewire port for anything. Apple simply listed this as this was a really simple way of stating which machines were fast enough for them to support. All machines without built-in Firewire were considered too slow.
     
  10. 7on macrumors 601

    7on

    Joined:
    Nov 9, 2003
    Location:
    Dress Rosa
    #10
    You forget that if his computer is old enough many effects are turned off. Your iMac G4 supports OpenGL - thus extra cpu cycles are used for things like minimizing, transparency, etc. The OP's computer won't show graphical goodies.
     
  11. Markleshark macrumors 603

    Markleshark

    Joined:
    Aug 15, 2006
    Location:
    Carlisle, Up Norf!
    #11
    I didnt think it was slow on my 800MHz eMac, more RAM mind, but it had 384meg in for a long while and even then I didn't think it was what I'd call slow...
     
  12. crees! macrumors 68000

    crees!

    Joined:
    Jun 14, 2003
    Location:
    MD/VA/DC
    #12
    Are you coming from a Windows background and trying to build your own Mac?
     
  13. IJ Reilly macrumors P6

    IJ Reilly

    Joined:
    Jul 16, 2002
    Location:
    Palookaville
    #13
    Tiger cannot even be installed on some of the earlier G3 iMacs. These might be the pre-Firewire iMacs, but I'm not entirely certain.
     
  14. tgg thread starter macrumors member

    Joined:
    Jul 31, 2005
    #14
    Well Yea i have a win2k gaming machine as my computer, and someone in the local papers here has a imac of the specs I listed for sale for 80 bucks.
     
  15. nagromme macrumors G5

    nagromme

    Joined:
    May 2, 2002
    #15
    I wouldn't do it. Keep shopping and you'll probably find a cheap G4 system:

    G4 iMac

    G4 iBook

    Early Mac Mini

    eMac (possibly the cheapest - sub-1Ghz)

    With Intel chips in Macs now, old G4s should sell cheap.
     

Share This Page