Wireless Router -- Linksys refuses to work.

Discussion in 'Mac Basics and Help' started by silversyren, Aug 19, 2006.

  1. silversyren macrumors member

    Joined:
    Apr 9, 2006
    #1
    Hi guys,

    I bought a linksys WRT54G v.6 two-three days ago and have been trying ever since to make it play nice.

    The house uses SBC yahoo dsl and the main computer is a dell desktop running on windows xp media center. i have the latest revision powerbook before the intel machines.

    I've updated the firmware.. spent an hour on the phone with linksys support.. and now I'm ready to just return the wireless router and try belkin. we've done the turn off, turn on, reset, etc. i've changed security from wpa2 personal to wep in case my powerbook decided not to play nice with that. changed channels. nothing seems to work.

    my issue is that we set it up and it'll work fine for about five minutes before the wireless goes out. when the wireless goes out, you can't access the internet on the desktop either. if i don't use wireless, it'll be okay with a hardline connected to the desktop.

    now the router just seems to be completely unhappy and won't even play with the desktop.

    i'm SOL, aren't i? anything else i can try?

    thanks!
     
  2. Mav451 macrumors 68000

    Mav451

    Joined:
    Jul 1, 2003
    Location:
    Maryland
    #2
    I just got a ZyXEL X-550. It runs the same Ubicom chipset used in the D-Link 4300. The difference is that the ZyXEL is $30 cheaper, and with the $30 rebate...$60 cheaper.

    This also makes my crappy Linksys "Cable Gateway" WCG200 look like a joke. That thing couldn't even sustain BT's @ 66KB/s...dropping it after about 5mins. Going to the ZyXEL + SB5120 combo gave me a far more reliable connection, not to mention getting up to 350KB/s+ on BT's now.
     
  3. Hobodale macrumors member

    Hobodale

    Joined:
    Jun 4, 2006
    #3
    I had the same exact problem with that same router. I went through 2 of them until finally returning it. I got a Netgear WGR614 which is the second netgear router I have had and I am extremely pleased with it. So do your self a favor and get rid of the linksys and get something else.
     
  4. Fleetwood Mac macrumors 65816

    Fleetwood Mac

    Joined:
    Apr 27, 2006
    Location:
    Canada
    #4
    I have the same router as you and have used it with a number of different PCs and Macs. PowerBook included.

    Have you tried interference rubustness on your PB? I haven't had the problem your having, so I don't know wether or not it will aid at all, but its certainly worth a shot.
     
  5. raleigh1208 macrumors member

    Joined:
    Aug 1, 2006
    Location:
    Raleigh, NC
    #5
    I suggest you take it back and get the WRT54GL version, which is slightly more expensive. The L stands for Linux but what it really is is the version 4 of the WRT54G. Starting with version 5, Linksys changed the chip (or whatever it's called) in the router to a lower powered, inferior one. Many people have had problems with version 5 and 6, so Linksys came out with the WRT54GL version, which is really version 4 with the better chip. Also you can easily upgrade the firmware to third party firmware for more features. To see the difference do a search on amazon.com for the two models and read the comments--many bad ones for the WRT54G model and many good comments for the WRT54GL version.
     
  6. jne381 macrumors regular

    Joined:
    Feb 27, 2006
    Location:
    Grand Rapids
    #6
    I have the same problem

    I have the exact same problem with this router. Since this was posted a while ago, I was wondering if anyone has since found a solution.

    I unfortunately received this router from someone else and cannot return it for another one.

    I spent hours on the phone with Linksys today, with no resolution. Sadly, it was working fine until I switched to SBC(AT&T) Yahoo DSL yesterday. It is only a few months old to boot.

    Anything would help.

    Thanks.
     
  7. Star Destroyer macrumors 6502

    Joined:
    Jun 15, 2006
    #7
    well, i hate to burst everyones linksys bashing bubble, but i just bought the exact router,
    Works perfectly with my Macbook, and my 2 wired PC's..
    I pulled it out of the box and plugged in my cable internet from the modem, and it gave a strong signal.
    I then called linksys support to get it secured without having to read ****.. haha
    They talked me through it, and it was all done on my PC because the girl said they arent trained to do it on Macs...and i have never had a problem since!\

    So i think it might be something with the way you are configuring your router. I have had friends that couldnt work it with thier PC's... so it might be the setup not the router...
     
  8. ddekker macrumors regular

    Joined:
    Sep 23, 2006
    Location:
    Michigan
    #8
    Linksys

    I run the same router in my home network (extensive network) but I can tell you that I had an older linksys router and tried the firmware update and the wireless never worked again.... but setting up a new linksys using a mac is way more of a pain than it should be http://trialsoftheswitch.com/?p=25 ... the 54G that I run now works great on 3 apples.. 2 tivos... 2 linux machines... 3 windows machines... so I would think after the firmware thing I'd return it as broken and get another, but don't be scared of the linksys...

    D
     
  9. nightelf macrumors 6502

    Joined:
    Mar 25, 2003
    #9
    I had to configure the WRT54G for a friend and it was a pain.

    To make it work i had to turn the ADSL router, wifi router and Macs in a specific order.

    Turn everything off, then turn on the ADSL/Cable Router, then the Linksys, then the Mac.

    That always worked.
     
  10. jtown macrumors 6502

    Joined:
    Jul 3, 2003
    #10
    Do you (or does your neighbor) have a 2.4ghz cordless phone? That can kill your wireless connection if they're both in the same part of the spectrum. Try changing the wireless channel on the router. Use something like macstumbler to make sure you don't try to use a channel that's already being used by someone else nearby. That can also cause intermittent problems.
     
  11. SnakeSkinner macrumors newbie

    Joined:
    Dec 27, 2006
    #11
    i own linksys WAG54G .. i got 3 laptops with XP they are all working great , my brother has macbook and macbook pro one works great but he and i couldnt find a way to make the macbook pro works .. any suggestions ? :confused:
     

Share This Page