X11 help

Discussion in 'Mac Apps and Mac App Store' started by mmmdreg, Feb 22, 2005.

  1. mmmdreg macrumors 65816

    mmmdreg

    Joined:
    Apr 14, 2002
    Location:
    Sydney, Australia
    #1
    I just downloaded x11 from apple and installed it on my iMac G5. It won't open. I click it and it closes before even one bounce in the dock. What's wrong? perhaps something conflicting with fink?
     
  2. cubist macrumors 68020

    Joined:
    Jul 4, 2002
    Location:
    Muncie, Indiana
    #2
    That's all it does. Now you need to run an X11 executable, e.g. xeyes.
     
  3. mmmdreg thread starter macrumors 65816

    mmmdreg

    Joined:
    Apr 14, 2002
    Location:
    Sydney, Australia
    #3
    Noo. I'm completely familiar with what it does and how to use it but X11.app won't open for me. As in, I don't get an xterm to type in. I get nothing.
     
  4. yippy macrumors 68020

    yippy

    Joined:
    Mar 14, 2004
    Location:
    Chicago, IL
    #4
    It should open and give you a command prompt. Did you try repairing permissions? That problem happens every once in a while to an app but I don't really know how to fix it.
     
  5. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
  6. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #6
    Your iMac G5 came with Panther. Panther already has X11 installed.

    /Applications/Utilities/X11.app

    Why reinstall it?
     
  7. daveL macrumors 68020

    daveL

    Joined:
    Jun 18, 2003
    Location:
    Montana
    #7
    Fink may well be getting in the way. Did you previously install the X11 package from Fink? If so, I'd remove the Fink package and the OS X package and then install the OS X package fresh. If I remember, Fink has some guidelines on how to keep things straight between Fink and OS X X11.
     
  8. mmmdreg thread starter macrumors 65816

    mmmdreg

    Joined:
    Apr 14, 2002
    Location:
    Sydney, Australia
    #8
    Actaully x11 wasn't installed on my iMac for some reason and I couldn't find a package on the dvds.. so I downloaded it.
    I had installed xfree86 off fink a while before I had installed Apple's x11 so I'm thinking that could have been the problem. I'll try a reinstall now that I got rid of xfree86..

    on another note, there used to be a package called system-xfree86 or something. Is it just me or is fink lacking it now?
     
  9. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #9
    system-xfree86 is a placeholder for your 3rd party install of X11.

    I am frankly shocked that X11 wasn't on your Mac or your installer DVD.

    Dump XDarwin, remove /usr/X11R6, remove /etc/X11, reinstall the Apple X11.
     
  10. mmmdreg thread starter macrumors 65816

    mmmdreg

    Joined:
    Apr 14, 2002
    Location:
    Sydney, Australia
    #10
    yay! I uninstalled various things and reinstalled X11 and now it works so it's all good! Thanks for the help guys.
     
  11. yippy macrumors 68020

    yippy

    Joined:
    Mar 14, 2004
    Location:
    Chicago, IL
    #11
    X11 is not installed by default on any Mac. It is only included on the install CDs for you if you do a custom install. Also, the Developer Tools install X11.
     
  12. yellow Moderator emeritus

    yellow

    Joined:
    Oct 21, 2003
    Location:
    Portland, OR
    #12
    Damnit, you are completely right. It IS a custom install, something I do to every box that comes across my desk. Thanks for the reminder!
     

Share This Page