Call of Duty only smooth in 1344x840?

Discussion in 'MacBook Pro' started by lyl, Feb 26, 2009.

  1. lyl macrumors member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    #1
    using a late 08 uni 2.5g mbp pluging into a 24" ext. lcd
    I play call of duty 4 only smooth in 1344x840
    in 1920x1080/1600x1000, it lags no matter i turn off or lower the effects.
    is it normal?
     
  2. cathyy macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 12, 2008
    #2
    Yup. Higher resolution = more work for the graphics card. If your graphics card is weak, it may not be able to handle games at higher resolutions.
     
  3. lyl thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    #3
    is 9600M 512mb that weak?
     
  4. alphaod macrumors Core

    alphaod

    Joined:
    Feb 9, 2008
    Location:
    NYC
    #4
    Yes.
     
  5. TheSVD macrumors 6502a

    TheSVD

    Joined:
    Sep 3, 2008
    Location:
    The Jolly Ol' Midlands, England
    #5
    no...
    he said that even on really low settings, it still lags anyway.
    I have the baseline MBP and play games at 2048x1152 on my monitor!
    STALKER and TDU being the most graphic intensive, but it can still run them okay!
    Somethings up here...

    EDIT: go see my thread, you should be able to handle cod4 http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=642965&highlight=insane+gaming+performance
    if your still having issues, ill whack it on my laptop and see how it goes
     
  6. magallanes macrumors regular

    Joined:
    Jul 12, 2008
    Location:
    South of Jurassic Park
    #6
    "mobile gpu" not just have less mhz in the chip and memory in comparison with a desktop graphics card, also they rely in a slow communication port between the card and the system that usually act as bottleneck in some specific scenario (for example, increasing the screen resolution).
     
  7. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #7
    are you running on the onboard 9400M or the 9600M?? you can change you know..
     
  8. NJFP macrumors 6502

    Joined:
    Feb 18, 2009
    #8
    Really? How is this done? OR, how can you tell which you're running on? Reason I ask is I'm playing COD 4, and I think I have it set for 1400-something res, and have no issues. MBP with the 9400 and 9600.
     
  9. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #9
    not sure how you change it, i dont have one. has something to do with loggin out.
     
  10. colmaclean macrumors 68000

    colmaclean

    Joined:
    Jan 6, 2004
    Location:
    Berlin
    #10
    To switch between GPUs...
    Open System Preferences
    Click Energy Saver
    Select Better battery life (9400) or Higher performance (9600)
    Prepare to log out/log back in.

    Would be SO NICE if someone would write a Dashboard Widget to do this quickly!
     
  11. lyl thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    #11
    i have already swtiched to 9600M
    but it still lags...
    my COD is a mac version
    does it matter?
     
  12. cathyy macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 12, 2008
    #12
    Did you run COD4 at 2048x1152 on your monitor? COD4 is much more graphically intensive than the games you benchmarked except for L4D, but you failed to mention what resolution it was ran at.


    Yes, the 9600M GT is a relatively weak card compared to the high end cards these days. It would struggle to run games at resolutions about 1440x900. However if you turn the settings down it should compensate for that, unless you forgot to turn off Anti-Aliasing. Also, the Windows version of COD4 runs much more smoothly than the Mac version of COD4. :)
     
  13. TheSVD macrumors 6502a

    TheSVD

    Joined:
    Sep 3, 2008
    Location:
    The Jolly Ol' Midlands, England
    #13
    Ermm, 2048x1152...




    it does not struggle at 1440x900!
    especially not one with 512vram!
    anti aliasing does lag it a tad though
    screw this, ill see if i have time tonight to install cod4, then we can watch me be horribly wrong :p
     
  14. NJFP macrumors 6502

    Joined:
    Feb 18, 2009
    #14
    Thank you!!
     
  15. Junkie2 macrumors member

    Joined:
    Nov 10, 2008
    #15
    fyi i've been running cod:waw on the highest settings in bootcamp with no lag whatsoever.

    that being said, if you install windows and get cod4, youll be fine.
    (9600gt)
     
  16. lyl thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    #16
    ok. now i know whats the problem.
    its the ext. 24" monitor.
    it lags whatever the resolution it is (lag delay with lower resolution, but it eventually still lags)
    when i use the mbp lcd, i can play cod4 smoothy with the highest performace.

    but i really dunno why the ext. lcd cant play cod.
    its 1yo acer p243w lcd. it says it has 3ms in spec.
     
  17. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #17
    are you connecting via VGA or DVI?

    do you run in "extended desktop" or "mirrored desktop" mode??
     
  18. lyl thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    #18
    extended
    dvi
     
  19. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #19
    ok, RAM is split when in extended.. try mirrored and see what results you get.
     
  20. lyl thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    #20
    but i cant get 1920x1080 in mirror..
    its so ugly to hv 1440x900 in a 24" mon
     
  21. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #21
    yes but you said it lags even on low resolutions.. if the game plays well even on 1440x900 then we know its either:

    a) a driver problem
    b) the GPU is being driven to hard because there isnt enough RAM/GPU time being given to it.
     
  22. lyl thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    #22
    what can i do?
    it seems that there is no driver update at this moment.
    i hv 4gb ram already..
     
  23. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #23
    test running in mirrored so that the problem can be decided on more accurately.
     
  24. lyl thread starter macrumors member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    #24
    it runs smoothly in mirrored..
    what does it indicate?
     
  25. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #25
    it indicates that the laptop is having trouble running in extended desktop mode, this could be because:

    1) GPU RAM is halved when running in this mode, CoD4 is pretty heavy on graphics requirements.

    or

    2) other programs running on the other screen take up extra CPU/GPU, such as flash based websites.

    3) mac version has been coded like Crap!

    might be best to just run in mirrored mode from now on..
     

Share This Page