can your Time machine drive be used for other files (data/music/photos)

Discussion in 'macOS' started by TwoBytes, Jun 7, 2009.

  1. TwoBytes macrumors 68020

    TwoBytes

    Joined:
    Jun 2, 2008
    #1
    2 external drives, 1 imac

    Drive 1 will be time machine
    Drive 2 will be a backup drive

    Can drive 1 be my imac's time machine drive AND hold my music/data/photos, etc in another folder which will be backed up onto drive 2?


    Thanks!
     
  2. old-wiz macrumors G3

    Joined:
    Mar 26, 2008
    Location:
    West Suburban Boston Ma
    #2
    split the external drive into 2 partitions, 1 for time machine, 1 for data. This keeps time machine from taking up the whole drive.
     
  3. TwoBytes thread starter macrumors 68020

    TwoBytes

    Joined:
    Jun 2, 2008
    #3
    that's a good idea, thanks.

    Is it possible to do this without partitioning? To prevent the space problem, i could delete the backups manually. (i'll be running a drobo so space shouldn't be an issue..)
     
  4. old-wiz macrumors G3

    Joined:
    Mar 26, 2008
    Location:
    West Suburban Boston Ma
    #4
    AFAIK you can't delete the time machine backups manually.
     
  5. thejadedmonkey macrumors 604

    thejadedmonkey

    Joined:
    May 28, 2005
    Location:
    Pa
    #5
    I do this. Time machine is pretty good at always letting me have space, but if you need the spare space, you can go into Time Machine and click the gear menu in finder and delete backups until there's enough space.
     
  6. Enigmafan420 macrumors 6502a

    Enigmafan420

    Joined:
    Apr 18, 2008
    Location:
    Puget Sound, U.S.A.
    #6
    Belive this is correct-I have looked at my TM hard drive and it is just one GIANT file-this makes sense because after the first back-up, TM is much faster, which to me means it is just backing up changes.

    I also tried to figure out a way to delete a back-up from the TM screen and if it can be done, I can't figure out how :confused:
     
  7. TwoBytes thread starter macrumors 68020

    TwoBytes

    Joined:
    Jun 2, 2008
    #7
    Looks like i'll have to either
    1: partition my drobo
    2: buy a cheap £60 external drive for my TM and use some type of backup software for cloning one drive to another...i'll post another question asking for some.

    Thanks for the help!
     

Share This Page