iPhone 5 EarPods volume control doesn't work sometimes?

Discussion in 'iPhone' started by malaclypse, Oct 2, 2012.

  1. malaclypse macrumors member

    Joined:
    Jun 23, 2010
    #1
    Has anyone else had issues with the EarPods' volume control sometimes not working on their iPhone 5?

    When this happens to me (which is frequently), the play/pause button still works, but volume up/down does not. I have to remove and reinsert the headphones several times to get it to work again, and then it seems to keep working until I unplug them again.

    Has this happened to anyone else? I don't know if it's my EarPods that are the problem, or the iPhone 5. I hope it's the not the phone. :confused:
     
  2. vr6ators macrumors newbie

    Joined:
    Oct 6, 2012
    #2
    I just went for a run with them and had a similar issue. Only the volume down wouldn't work and sometimes it would pause or go to max volume on its own (ouch)
     
  3. lelisa13p macrumors 68000

    lelisa13p

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Location:
    Atlanta, GA USA
    #3
    Swap your ear buds for another set. I went thru 2 pair of the old ones before getting the 3rd ones to work properly. Tiny components, not always perfect.

    So far, so good on the new style. :)
     
  4. Johnthehandyguy macrumors newbie

    Joined:
    Oct 22, 2012
    #4
    Using new earpods with iphone 4.
    Everything started just fine two days ago. Now when I plug them in the centre button will start the music but won't pause, skip or repeat. Volume works.
     
  5. Mefisto82 macrumors newbie

    Joined:
    Apr 3, 2013
    #5
    Solution ;)

    Triyng "Reset All Settings"......don't work.
    Trying "Hard Reset" (hold "Power"+"Home" couple seconds)....don't work.
    Trying to clean headphones jack.....don't work.
    Trying to plug/unplug earpods couple time......don't work.
    Trying ..........don't work!

    I understand why it happens ;) Previously I plugged earpods in macbook air (or PC)...and after that....earpods control don't work anymore :(

    SOLUTION:
    Connect the iPhone to a power source (NOT in PC/MAC)...and then plug in earpods.....and they WORKING AGAIN! ;)
    Sorry for the grammar, I'm from Serbia ;)
     

Share This Page