Just Bought My 1st Iphone Ever [Many Questions]

Discussion in 'iPhone' started by ImFromLA, Sep 14, 2012.

  1. ImFromLA macrumors newbie

    Joined:
    Sep 1, 2012
    #1
    I just bought my first Iphone ever [4S] & I have a lot of questiions for you guys.



    First Question:

    If I'm connected to my wifi network than I'm not using any of my data package gbs, right?



    And whenever I'm not in the area of my wifi network & I use the internet than it'll use my gbs from my data package.



    Or do I have to change it?



    Second Question

    If I download the garmin app does that use up any of the data package when I use that app?



    Fourth Question

    How can I see how much of my data I've used so I know when I'm getting close to 2gbs?

    Fifth Question For Now

    How come there's no ringtone thing in my Itunes?













    thanks in advance
     
  2. mytakeontech macrumors 6502a

    Joined:
    Jun 14, 2010
    #2
    See my responses.
     
  3. dontwalkhand macrumors 601

    dontwalkhand

    Joined:
    Jul 5, 2007
    Location:
    Phoenix, AZ
    #3
    First Question:

    If I'm connected to my wifi network than I'm not using any of my data package gbs, right?
    Answer: If you're connected to Wi-Fi, you are not going to use any of your data plan. Data will travel over the Wi-Fi network. Though there may be a feature in iOS 6 that allows data to go over the cellular network if your Wi-Fi network is unusable (too slow, too weak signal etc), though it's all in your control. But yes, you're safe here.


    And whenever I'm not in the area of my wifi network & I use the internet than it'll use my gbs from my data package.
    Answer: Correct. If you are not on Wi-Fi, you're going to use your data plan. The phone will handle all Wi-Fi connections automatically, as long as you connect to them as they're available.


    Or do I have to change it?



    Second Question

    If I download the garmin app does that use up any of the data package when I use that app?

    Answer: It all depends on which one you download. If the app has to download the maps, then YES it will. If the app has on-board maps, you aren't using any of your data package.

    Fourth Question

    How can I see how much of my data I've used so I know when I'm getting close to 2gbs?

    Answer: What carrier? Most carriers allow you to check data usage in their respective "My Account" or "Account Management" apps.

    Fifth Question For Now

    How come there's no ringtone thing in my Itunes?

    Answer: It'll be there as soon as you get your iPhone.
     
  4. zachnelson macrumors 6502a

    Joined:
    Oct 23, 2010
    #4
    Why put so many line breaks?

    If you are connected to a wireless access point then your phone will use the wireless access point Internet. If you are not, your phone will use the cellular data network, thus incurring data usage according to your plan.

    I don't know how the garmin app works, but if it uses the Internet, it will incur data usage.

    I have Verizon, so you can check on VerizonWireless.com using your account login or on the My Verizon app available from the app store. Also, Verizon sends you texts when you reach a certain percentage of data usage. I am sure AT&T does similar things.
     
  5. lordromanov01 macrumors member

    Joined:
    Apr 6, 2012
  6. KieranDotW macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 12, 2012
    Location:
    Canada
    #6
    Since no one seems to have answered this yet, Settings > General > Usage > Cellular Usage > Cellular Network Data
     
  7. dontwalkhand macrumors 601

    dontwalkhand

    Joined:
    Jul 5, 2007
    Location:
    Phoenix, AZ
    #7
    Doesn't seem to be as accurate as using the carrier apps.
     
  8. Cougarcat macrumors 604

    Joined:
    Sep 19, 2003
    #8
    I like using the very beautiful Consume to track data usage.
     
  9. meganator, Sep 14, 2012
    Last edited: Sep 14, 2012

    meganator macrumors member

    Joined:
    Sep 14, 2012
    #9
    Garmin uses data. Other apps download the maps and don't use data but they are much bigger, take up more space on your phone. Up to you which you prefer. But with ios6 turn by turn navigation is included in maps so I wouldn't spend the money on any Nav apps

    Edit to fix autocorrect. Thanks iPad but garmin does not equal farming!
     
  10. ImFromLA thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 1, 2012
    #10
    I synced my Iphone & still no ringtones option.

    I downloaded the newest version of Itunes not that long ago.

    ----------

    The maps app would use up the data package too, right?
     
  11. zachnelson macrumors 6502a

    Joined:
    Oct 23, 2010
    #11
    Preferences panel, check "Tones"
     

    Attached Files:

  12. ImFromLA thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 1, 2012
    #12

    Tones was already checked

    ----------

    Alright so once it's synced onto my Iphone than how can I make it my ringtone.
     
  13. skywavesli macrumors regular

    skywavesli

    Joined:
    Nov 19, 2008
    #13
    If you're using AT&T, you can also use the AT&T iPhone app to check your usage. I would guess that other carriers have this as well.
     
  14. powerbook911 macrumors 68040

    powerbook911

    Joined:
    Mar 15, 2005
    #14
    If you're on AT&T, you can also do this from the phone app keypad:

    *DATA# and then push "call." You will then get a text with the usage.

    You can also check minutes by doing

    *MIN# and then pushing "call."

    This information is best trusted 12-24 hours after the usage occurs.
     
  15. ImFromLA thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 1, 2012
    #15
    Attention
    Alright so all my questions have been answered so don't worry about responding to my op.

    I have another question for you guys though.

    How do I turn my phone on silent/vibrate?
     
  16. dontwalkhand macrumors 601

    dontwalkhand

    Joined:
    Jul 5, 2007
    Location:
    Phoenix, AZ
    #16
    Flip the switch on the side, and also Settings.app Sounds option to fine grain tweak the sounds and vibrate settings. In accessibility for custom vibration settings as well.
     
  17. PhoenixMac macrumors 65816

    Joined:
    Mar 7, 2010
    #17
    The answer to the third question is 15, but only after the first 40 are consumed.
     

Share This Page