Mac OS9 working with SheepShaver on Mac OS X can't install .img nor see .smi

Discussion in 'MacBook' started by Racoon1986, Oct 2, 2010.

  1. Racoon1986 macrumors newbie

    Racoon1986

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Location:
    Germany
    #1
    Hi I'm from Germany! Recently I stumbled upon a Game I used to play with my brother for hours and hours it is called Lode Runner The Legend Returns. The Problem is that it doesn't actually work on OS X so I used SheepShaver to run OS9 on my computer. So I found Load Runner on macintoshgarden.com and downloaded it. I was bringing it over to the Mac OS 9, when I realized that ".img" was not recognized by the system because a window emerged:

    "The Document TLR.img could not be opened, because the application Disk Copy could not be found":mad:!!

    So I starded looking for "Disk Copy" I found one (6.3.3 to be precise) and downloaded it to the Mac OSX here you can't open it because classic mode is no longer supported on Snow Leopard. So I got into The Mac OS9 to open it via the little "unix" icon where you can access the Data on your computer and voila! I can't see the darn file. It's one of those ".smi"-files.
    :(
    Can anybody help me??
     
  2. pastrychef macrumors 601

    pastrychef

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Location:
    New York City, NY
    #2
    Hmm... I just tried launching SheepShaver on my computer and understand what you are experiencing...

    In OS X, I am able to unSIT the file and mount the img file. Then, I copied all the files from the img to a new folder. I then moved that folder to SheepShaver OS9. However, when I open the folder, OS9 doesn't recognize that there's an app in there.

    It's been a long, long time since I've used OS9, but I think what's happening is that it's losing its type/creator info. I totally forgot how to set that...
     
  3. Racoon1986 thread starter macrumors newbie

    Racoon1986

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Location:
    Germany
    #3
    I know it's totally frustrating, but the thing is that i could actually mount the image on OS9, if I had the program "Disk Copy" which is ".smi" but when I try bringing the file onto the desktop of the OS9 i cant find it because it doesent even appear! strange isn't it?

    thx for the help!
     
  4. DewGuy1999 macrumors 68040

    DewGuy1999

    Joined:
    Jan 25, 2009
    #4
    If I remember correctly .smi is a self mounting image file. Have you tried rebuilding the Desktop under OS 9?
     
  5. Racoon1986 thread starter macrumors newbie

    Racoon1986

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Location:
    Germany
    #5
    mmm sorry but can you be a little more precise... im just got sheep shaver rolling today hehe
     
  6. DewGuy1999 macrumors 68040

    DewGuy1999

    Joined:
    Jan 25, 2009
    #6
    I don't have any experience with Sheepshaver, but this is how to do it on a traditional Mac running OS 9:

    Rebuild Mac Desktop - OS 9.x and Older
     
  7. DewGuy1999 macrumors 68040

    DewGuy1999

    Joined:
    Jan 25, 2009
    #7
    I was just thinking about your original problem, ie Disk Copy. Disk Copy is a part of OS 9, by default it should be installed in the Utilities folder inside the Applications folder on your Hard Drive. Is this not available under Sheepshaver?
     
  8. Racoon1986 thread starter macrumors newbie

    Racoon1986

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Location:
    Germany
    #8
    Heey THX it totally worked I had to drag it into the disk copy window!! I thought it wasn't even there because this message appeared!! thx!
     
  9. pastrychef macrumors 601

    pastrychef

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Location:
    New York City, NY
    #9
    Why didn't I think of that??? lol

    Were you able to get Lode Runner to work with sound? Once I managed to enable sounds in SheepShaver, Lode Runner would no longer run.
     
  10. Racoon1986 thread starter macrumors newbie

    Racoon1986

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Location:
    Germany
    #10
    Yup everything is going smoothly!! already played for bout an hour haha:D! I had no problem at all!
     
  11. Racoon1986 thread starter macrumors newbie

    Racoon1986

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Location:
    Germany
    #11

    Well but the thing is i downloaded like a ready version of sheepshaver+mac OS9 so it wasnt a problem at all!
     
  12. pastrychef macrumors 601

    pastrychef

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Location:
    New York City, NY
    #12
    Do you think you can provide a link? My setup of SheepShaver crashes consistently when trying to launch Lode Runner with sounds enabled. Thanks.
     
  13. Racoon1986 thread starter macrumors newbie

    Racoon1986

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Location:
    Germany
    #13
    Here it is! COI!! it is very easy to run just follow the steps and open it! Tell me if it works!
     
  14. pastrychef macrumors 601

    pastrychef

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Location:
    New York City, NY
    #14
    Wow! Thanks!! The copy of SheepShaver you found works far better than the one I cobbled together!
     
  15. Racoon1986 thread starter macrumors newbie

    Racoon1986

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Location:
    Germany
    #15
    No thing man! hey and if you want a good copy of Lode Runner you can get into macintoshgarden.com! they have great vintage games and apps there!:apple:
     
  16. DewGuy1999 macrumors 68040

    DewGuy1999

    Joined:
    Jan 25, 2009
    #16
    Glad to hear that it's working for you. Thanks for the Sheepshaver link. I don't currently need it, but someday soon I'll be getting a new Mac (hopefully sooner than later) and would like to run a couple of the old programs that I run on this G4 iMac, Sheepshaver will come in handy.
     
  17. Racoon1986 thread starter macrumors newbie

    Racoon1986

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Location:
    Germany
    #17

    No problem good to hear that it is working for you! I just wasted my computer so i cant use it anymore! Im thinking about buying the new MBP i5.
     
  18. triggerhappy007 macrumors newbie

    Joined:
    Dec 22, 2012
    #18
    Help me!!!!

    I'm not sure if anyone reads this anymore, but i am having such a hard time getting load runner the legend returns to work on my mac. PLEASE let me know a step by step way to allow this to work. Thank you!!

    ----------

    i am able to have "disk copy" and other files on the os9 through sheep shaver. but nothing is working out. i have been trying for like 6 hours
     

Share This Page