MP5,1: BootROM thread | 140.0.0.0.0

Discussion in 'Mac Pro' started by tsialex, Aug 13, 2018.

Thread Status:
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.
  1. Demigod Mac macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 25, 2008
    #2351
    Just successfully upgraded to 140.0.0
    Will NVMe boot drives work in macOS Sierra 10.12.6?
     
  2. tsialex thread starter macrumors 68030

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2352
    10.12.6 support drives with 4Kbytes sectors, 10.13.6 support 512bytes and 4Kbytes ones.

    No Samsung drive have 4Kbytes sectors.
     
  3. JedNZ macrumors 6502

    JedNZ

    Joined:
    Dec 6, 2015
    Location:
    Deep South
    #2353
    Updated successfully to 140.0.0.0.0, and then upgraded to 10.14.1 using dosdude's tool to download the full installer.
    GPU is R9 380X
    PCI Link Speed is now 5.0 GT/s
     
  4. waimtrp macrumors member

    waimtrp

    Joined:
    Sep 20, 2008
    #2354
    i found that use macOS Mojave Patcher to make bootable USB with 10.14.1 , GTX680 can clean install without problem
     
  5. tsialex thread starter macrumors 68030

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2355
    Using a hacked install will cause future problems, just install from macOS into an empty drive.
     
  6. Pandanl macrumors member

    Pandanl

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Location:
    The Netherlands
    #2356
    Booted back into High Sierra and downloaded Mojave from the app store, however after opening it does not say that I need to update bootrom like it did with when I went to bootrom 138.0.0.0.0.

    After accepting agreement if gives me the option to select disk and install.

    Mojave-installation version 14.0.18 (14018)
     
  7. tsialex, Nov 8, 2018
    Last edited: Nov 8, 2018

    tsialex thread starter macrumors 68030

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2357
    Maybe you opened 10.14.0 saved into one of your drives? Move it to the trashcan.

    According to people who tracks installer versions here https://forums.macrumors.com/threads/macos-10-14-mojave-on-unsupported-macs-thread.2121473/, the 10.14.1 version is 14.1.0, I can't check it now.
     
  8. highvoltage12v macrumors regular

    highvoltage12v

    Joined:
    Mar 27, 2014
    #2358
    After updating one of my 2010 Mac Pro's to 140. it opens the optical drives on boot. Do I have some form of firmware corruption? Changing the boot device in system preferences doesn't fix it either.
     
  9. tsialex thread starter macrumors 68030

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2359
    Weird, did you tried to zap-PRAM/clear SMC?
     
  10. Pandanl macrumors member

    Pandanl

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Location:
    The Netherlands
    #2360
    I deleted it before download, now tried it again, and still nothing.

    Dutch Apple App store, it says 10.14.1 version 14.0.22.

    Very strange, or did the moved the bootrom message after you click on install?

    Schermafbeelding 2018-11-08 om 22.37.45.png Schermafbeelding 2018-11-08 om 22.37.53.png
     
  11. tsialex thread starter macrumors 68030

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2361
  12. Pandanl macrumors member

    Pandanl

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Location:
    The Netherlands
    #2362
  13. Demigod Mac macrumors 6502a

    Joined:
    Apr 25, 2008
    #2363
    I might get one during a Black Friday sale. Just waiting on Nvidia drivers to hit Mojave...
     
  14. Slash-2CPU, Nov 8, 2018
    Last edited: Nov 8, 2018

    Slash-2CPU macrumors regular

    Joined:
    Dec 14, 2016
    Location:
    New Orleans, USA
    #2364
    Tested X5687 just now running 140.0.0.0.0. Fans spin up normally, not in panic mode. No error LED's, but no startup chime and blank screen. Reseated CPU and CPU card, same result. Seems ok at first, but no startup chime and does not boot. Swapped my W3690 back in and booted right up.

    Identical to what this user saw with previous BootROM. https://forums.macrumors.com/threads/mac-pro-x5687-had-to-try-it.2115849/

    If anyone has ideas for BootRom mods to allow higher multipliers, I'm willing to try.
     
  15. LightBulbFun, Nov 8, 2018
    Last edited: Nov 8, 2018

    LightBulbFun macrumors 68000

    LightBulbFun

    Joined:
    Nov 17, 2013
    Location:
    London UK
    #2365
    try submitting a bug report to Apple? :D https://bugreport.apple.com/web/

    as for BIOS mods this is the best Lead I have https://www.bios-mods.com/forum/Thread-Solved-Request-bios-mod-for-evga-sr-2?pid=122281#pid122281

    the "DeathBringer" guy seems to really know his stuff when it comes to BIOS modding for CPU support so I wonder if its worth asking the guy about the MP5,1/X5687/X5698 situation
     
  16. orph, Nov 9, 2018
    Last edited: Nov 9, 2018

    orph macrumors 68000

    orph

    Joined:
    Dec 12, 2005
    Location:
    UK
    #2366
    wow that forum is a new world to me, kind of cool in a odd way

    worth a try and they have a hackintosh section so there is some (?) mac help
    left me confused is it a hackintosh topic or not lol

    might as well ask for help (is there anything more we can ask for?)

    always wondered what the VRM was rated for on the 4.1/5.1, the X5687 must be up there on power use. it's a 6 phase VRM but cant find any info on google

    sigh saw the AMD 7nm video, if the next gen zen is a 16c/32t im in with a hack, come on apple jump ship
     
  17. LightBulbFun macrumors 68000

    LightBulbFun

    Joined:
    Nov 17, 2013
    Location:
    London UK
    #2367
  18. Phraenque macrumors newbie

    Phraenque

    Joined:
    Sep 22, 2017
    Location:
    Gouda, the Netherlands
    #2368
    I successfully updatet from 138.0.0.0. to 140.0.0.0 by using the full installer from the App store for Mojave 10.14.1.
    Very happy, no more editing in boot roms anymore for me. I'm just a newby and understand only 50% from what I'm reading on this forum. Thank you for the patience and help.
     
  19. bsbeamer macrumors 65816

    Joined:
    Sep 19, 2012
    #2369
    Original stock DVD/CD drive in the top bay?
    Any modifications to that available SATA port or power modifications (for GPU or other)?
     
  20. highvoltage12v macrumors regular

    highvoltage12v

    Joined:
    Mar 27, 2014
    #2370
    My Logitech G810 keyboard was causing it. Moving it to the pcie usb 3.0 card fixed the issue. tsialex looked at my rom and saw the checksums were invalid so it was good that it was corrected anyways.
    Also My stock DVD drive died years ago I found another LG drive that was just about the same.
     
  21. tsialex, Nov 9, 2018
    Last edited: Nov 9, 2018

    tsialex thread starter macrumors 68030

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2371
    This won't interest 99% of people here, but for the 1%:

    Screen Shot 2018-11-09 at 22.33.30.png

    So, now I have two B08 dumps from different Mac Pros, thx for both users that sent me the dumps, I've been searching this BootROM version for a year!

    I already did the full clean up of both using the NVRAM volume and LBSN_BD sector from B07, both dumps have the same checksum after the cleanup - so we're good. I'll flash it on my Mac Pro to test, just need to install Nehalem Xeons into my tray.

    One thing of note, this BootROM is much earlier than I thought: 20100122. It's a mystery that so few 2009 Mac Pros have it. If it was only to be used into refurbished Mac Pros after 2010 production started, I'd understand, but my dual Mac Pro is not a refurbished one neither one of the Mac Pros that the dump came from and the January build date seems to exclude this theory.
     
  22. Macschrauber macrumors 6502

    Macschrauber

    Joined:
    Dec 27, 2015
    Location:
    Germany
    #2372
    Have a cordless Mouse what causes for some silly reason a mouse click on power on. Same, tray opens on boot.
     
  23. MTBnBeer macrumors newbie

    MTBnBeer

    Joined:
    Dec 9, 2015
    #2373
    We successfully upgraded our Early 2009 MacPro4,1 (flashed to 5,1) with upgraded dual 3.33 GHz 6-core processors from Sierra to High Sierra then Mojave 10.14.0 after upgrading to a "Metal compatible" MSI Gaming 560 video card. Running flawlessly so we installed the Mojave 10.14.1 update... but the boot rom stayed at 138.0.0.0.

    How do we get to 140.0.0.0 ???

    By following these instructions? https://forums.macrumors.com/thread...-140-0-0-0-0-has-native-nvme-support.2132317/

    We want to install an 1TB Samsung 970 NVMe SSD on an Angelbirds Wings PX1 PCIe adapter for MORE SPEED than the current 1TB Samsung 950 Pro SSD on an Apricom Duo X2 ?
     
  24. crjackson2134, Nov 11, 2018
    Last edited: Nov 11, 2018

    crjackson2134 macrumors 68040

    crjackson2134

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Location:
    Charlotte, NC
    #2374
    Go to first post in this thread.

    You need to download the full Mojave Installer and just run the firmware update.

    I assume you meant 850 Pro on your Apricorn
     
  25. tsialex thread starter macrumors 68030

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2375
    Read the first post.

    You can't install a 950Pro into a Apricorn Duo X2, 950Pro is a NVMe drive.

    Even if you have two 850Pro into a Duo X2, a 970Pro into a PCIe adapter without PCIe switch (limited to 1500MB/s into a Mac Pro 5,1) is faster.
     
Thread Status:
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.

Share This Page