MP5,1: BootROM thread | 141.0.0.0.0

Discussion in 'Mac Pro' started by tsialex, Aug 13, 2018.

Thread Status:
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.
  1. LightBulbFun macrumors 68000

    LightBulbFun

    Joined:
    Nov 17, 2013
    Location:
    London UK
    #2776
    ohh a new BR! missed this one

    just installed it now, no change on the 2 bug reports I Have with Apple on the No HDMI/DP Audio and no USB 3.0 booting (there still open, but not had any correspondence for months now)

    but I did notice that one of the microsoft Certs have vanished...

    upload_2019-2-8_3-6-4.png

    I wonder if the 141 ROM actively removed it or if it was something else I may have done between taking my last 140 ROM dump and now...
     
  2. crjackson2134 macrumors 68040

    crjackson2134

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Location:
    Charlotte, NC
    #2777
    That’s pretty interesting actually. It would be great if APPL were actually working to mitigate that problem.
     
  3. bookemdano macrumors 65816

    Joined:
    Jul 29, 2011
    #2778
    FWIW the same thing happened to me after installing 140.0.0.0.0 (binwalks here). My progression was:

    1. Flashed 138.0.0.0.0 - no certs in binwalk
    2. Installed Win10 in UEFI mode - ended up with two certs
    3. Gave up on Win10 UEFI after I couldn't use the Startup Disk preference panel to switch to it. Reinstalled Win10 in BIOS mode
    4. Flashed 140.0.0.0.0 - one cert disappeared in the binwalk I ran afterwards

    I'm guessing if I hadn't switched my Win10 to BIOS mode though the missing cert would have reappeared.

    Are you still actively using UEFI Win10? If so, maybe keep checking and see if the second cert comes back.
     
  4. JedNZ macrumors 6502

    JedNZ

    Joined:
    Dec 6, 2015
    Location:
    Deep South
    #2779
    Just some longer picture thinking, but I'm assuming there were no release notes to explain the differences with the new 141.0.0.0 firmware from the previous 140.0.0.0. So without your tinkering and analysis @tsialex , how will we know that everything we get by upgrading to 141.0.0.0 (eventually, when it's final) will in fact be "healthy" for us (i.e. NVMe boot will persist and there won't be any back grades)? Sure would love to be a fly on the wall watching the Apple engineers working on these FW upgrades.
     
  5. LightBulbFun macrumors 68000

    LightBulbFun

    Joined:
    Nov 17, 2013
    Location:
    London UK
    #2780
    indeed I actively use windows 10 in UEFI mode quite heavily

    and have updated it (from 1703 to 1709 to 1803 to 1809 etc) and my BootROM many times without many issues

    just now I booted into windows to have a quick game of BeamNG Drive and to grab a CPU Z validation

    which you can find here http://valid.x86.fr/52v2ti my benchmark points are up by about 100 if that means anything...

    and as for the certs, indeed after booting into windows again, a second Cert has shown up again

    upload_2019-2-8_21-22-25.png
     
  6. tsialex, Feb 9, 2019
    Last edited: Feb 9, 2019

    tsialex thread starter macrumors 68040

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2781
    Another previously unknown BootROM version found in the BootBlock of a 2010 MP5,1 with a build date of 20101119:

    101119101119.png

    Seems Apple released more BootROMs than we previously know.
     
  7. Alex Sanders74 macrumors regular

    Alex Sanders74

    Joined:
    Nov 26, 2013
    Location:
    Toronto, Canada
    #2782
    Happy to help your research out. Curious what results the 4.1 I have here will yield.
     
  8. itdk92 macrumors 6502

    itdk92

    Joined:
    Nov 14, 2016
    Location:
    Copenhagen, Denmark
    #2783
    Anyone tested if Radeon VII gets 3D accel with this build/firmware?
     
  9. chrfr macrumors 604

    Joined:
    Jul 11, 2009
    #2784
    That would be a matter of driver support, not firmware.
     
  10. itdk92, Feb 11, 2019
    Last edited: Feb 11, 2019

    itdk92 macrumors 6502

    itdk92

    Joined:
    Nov 14, 2016
    Location:
    Copenhagen, Denmark
    #2785
    Yes sorry, wrote way too quickly. Guess I’m still hoping for something like bootscreen as Nvidia 20xx series have.

    That of course has nothing to do with acceleration, so I understand my comment was out of place.
     
  11. tsialex thread starter macrumors 68040

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2786
    Why the Mac Pro Firmware update will provide boot screens for a GPU that don’t have Mac EFI?
     
  12. itdk92 macrumors 6502

    itdk92

    Joined:
    Nov 14, 2016
    Location:
    Copenhagen, Denmark
    #2787
    I have absolutely no idea :)

    Just working with analogy here.
    Nvidia’s 20xx series also don’t have Mac EFI afaik.
     
  13. tsialex thread starter macrumors 68040

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2788
    Yes, they have UGA and GOP support at the same time.
     
  14. itdk92 macrumors 6502

    itdk92

    Joined:
    Nov 14, 2016
    Location:
    Copenhagen, Denmark
    #2789
    Interesting, was definitely not updated about that. Wrote again too quickly, so I guess I'm off for tonight ;)

    Thank you for the clarification.
     
  15. monoton macrumors member

    monoton

    Joined:
    Aug 15, 2006
    Location:
    Oslo / Tokyo
    #2790
    I have it installed in my 5,1 w/pixlas mod. Need access to the 10.14.4 Beta to know how far the driver has come. Mojave including 10.14.3 gives 2D, no rendering and compute.

    Anyone who can let me know where the full installer for 10.14.4 Beta 2 is?
    I follow the developer seeds, however by some weird error they don’t show up in Software Update...:/

    Tried many times, also reinstalling the profile. Something is broken in the mechanism, bug..?
     
  16. tsialex thread starter macrumors 68040

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2791
    10.14.4 DP2 don't have a full installer, it's a delta update one.

    BTW, this is off-topic, better go to the two threads about Radeon VII and discuss there.
     
  17. monoton macrumors member

    monoton

    Joined:
    Aug 15, 2006
    Location:
    Oslo / Tokyo
    #2792
    Right, had in mind to test the 141.0.0.0.0 FW too. Though I guess boot-screen is a long-shot.

    Do you have a workaround when it doesn’t show up? Dev profile is installed. So really strange. Only shows ordinary seeds. Or a direct download link?
     
  18. tsialex thread starter macrumors 68040

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2793
    This is off-topic…
     
  19. monoton macrumors member

    monoton

    Joined:
    Aug 15, 2006
    Location:
    Oslo / Tokyo
    #2794
    Well, I intended to test FW 141 too, isn’t that the topic here?:)
    However if you found some major bugs I better stay clear, no hw flasher here ;)
     
  20. tsialex thread starter macrumors 68040

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2795
  21. bsbeamer macrumors 68000

    Joined:
    Sep 19, 2012
    #2796
    Quick note for anyone who may also be experiencing this issue:
    Just happened again, but this time one of the two drives in the Apricorn Velocity Duo X2 mounted on the desktop and the other did not. First time that happened. Both were fully accessible through finder. Shut down, restart from cold and both appear on desktop as expected. 140.0.0.0.0 firmware with High Sierra 17G5019.

    Do wonder if there is an issue (or issue with compatibility/firmware) with the Apricorn Velocity Duo X2, but this is the only "issue" I'm experiencing with it and it is extremely random and not repeatable.
     
  22. tsialex thread starter macrumors 68040

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2797
    Sometimes not having a Mac EFI supported GPU is good luck: ;) Screen Shot 2019-02-14 at 01.17.57.png

    This one escaped MP51.0087.B00 just because the PC GPU.
     
  23. Alex Sanders74 macrumors regular

    Alex Sanders74

    Joined:
    Nov 26, 2013
    Location:
    Toronto, Canada
    #2798
    This is interesting. How can a PC GPU prevent the firmware update? Also how is this good luck?
     
  24. tsialex, Feb 13, 2019
    Last edited: Feb 14, 2019

    tsialex thread starter macrumors 68040

    tsialex

    Joined:
    Jun 13, 2016
    Location:
    Brazil
    #2799
    Until Mojave, efiupdater needed the EFI drivers to work, after Mojave needs METAL support. MP51.0087.B00 was the one that bricked a lot of Mac Pros.
     
  25. Synchro3 macrumors 68000

    Synchro3

    Joined:
    Jan 12, 2014
    #2800
    It was the macOS 10.13.5 full installer with the bad MP51.0087.B00 firmware, if I remember correctly.

    So I recommend deleting all copy's of that 10.13.5 installer for not accidentally installing the MP51.0087.B00 firmware in the future.
     
Thread Status:
The first post in this thread is a WikiPost, and can be edited by anyone with the appropriate permissions.

Share This Page