Old 1st gen AE will not show up in 5.6.1 Airport Utility

Discussion in 'Mac Accessories' started by Qwerty11, Dec 23, 2014.

  1. Qwerty11 macrumors regular

    Joined:
    Sep 1, 2010
    #1
    I redid my network and was getting everything back on-line when I realized my old 1st generation airport express was not showing up in airport utility 5.6.1 (the version that works with the old base station). Does anyone know how to fix this? I tried resetting the base station and rescanning form airport utility.
     
  2. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #2

    How is it currently connected to your network?
     
  3. Qwerty11 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Sep 1, 2010
    #3
    It was connected as an extender to another airport express. I had two extenders branching off of the other AE. One AE acting as an extender is the newer model.

    Strangely enough, the other (old) AE shows up under the wifi menu up by the battery and clock. When I click on it it opens up airport utility (the current version) and gives the typical "this version of AU does not support this base station," however, it does not show up in v5.6.1 AU.
     
  4. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #4

    Try doing a full factory reset and configuring over Ethernet.
     
  5. Qwerty11 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Sep 1, 2010
    #5
    I've never done that before. Can you give any instructions or a link to some?
     
  6. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #6

    You would unplug the Express, insert a paper clip into the reset hole, plug it into power and hold until the light flashes rapidly. Then connect a known good Ethernet cable from the LAN port on the Express to the LAN port on your computer and fire up AirPort Utility.
     
  7. Qwerty11 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Sep 1, 2010
    #7
    Thank you so much! We are back up and running.
     
  8. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #8
    Glad to hear it is all working! Report back if you have any more issues.
     

Share This Page