Only half of my ram showing up in Windows 7 bootcamp

Discussion in 'Windows, Linux & Others on the Mac' started by 2222lil, Oct 31, 2012.

  1. 2222lil macrumors newbie

    Joined:
    Jul 27, 2012
    #1
    I have 4GB of ram installed on my iMac but when I start up windows it tells me I only have 2.3GB. Is this normal?
     
  2. LiquidSpikes macrumors regular

    LiquidSpikes

    Joined:
    Jul 6, 2007
    Location:
    Everett, WA
    #2
    It sounds like you are running a 32bit version of Windows....

    Unless you are running a 64bit version of Windows you wont see all the ram... :( only the 2.3...
     
  3. blesio macrumors regular

    Joined:
    Jun 9, 2011
    #3
    32bit versions see up to 4GB, any more above needs 64bit system to be seen. So it's not that.
     
  4. NNeeiiLLL macrumors newbie

    NNeeiiLLL

    Joined:
    Oct 31, 2012
    #4
    Having the same problem, have 4GB on a 32bit system but only 2.73 "is usable."
     
  5. vistadude macrumors 65816

    Joined:
    Jan 3, 2010
    #5
    That's normal because the 32 bit version can only use around 3.7 GB of regular ram + video RAM. My macbook has 8 GB ram and a nvideo 9400, i guess 256 mb video RAM, and only see 2.3 GB. Apple has some other limitations that take a whopping 1.4 GB of integrated video RAM.

    64 bit windows will see and use the full 8 GB.
     
  6. Renzatic Suspended

    Renzatic

    Joined:
    Aug 3, 2011
    Location:
    Gramps, what the hell am I paying you for?
    #6
    Yes and no and maybe. If he has a discrete graphics card, the amount of ram on it is counted against the 4GB total on a 32-bit OS.
     

Share This Page