Photos moved to external drive - Still showing in internal

Discussion in 'macOS Sierra (10.12)' started by lympero, Apr 13, 2017.

  1. lympero macrumors 6502a

    lympero

    Joined:
    Sep 1, 2008
    Location:
    Arta, Greece
    #1
    Ok here is my problem. I have an external samsung ssd and i have moved and linked my photos folder to this drive and i have set my mac to download originals.

    Screen Shot 2017-04-14 at 00.49.00.png

    If i go to About this mac - storage it says that i have 70gb Photos in my internal hdd.

    Screen Shot 2017-04-14 at 00.52.26.png

    If i search my internal HDD there is no photos library and the photo library in my external drive is 65GB. What is going on here? Any help?
     
  2. Yahooligan macrumors 6502a

    Yahooligan

    Joined:
    Aug 7, 2011
    Location:
    Illinois
    #2
    Definitely a bug. I'd ignore that usage info and if you want to find out where the big space users really are then give DaisyDisk a try.
     
  3. KoolAid-Drink macrumors 65816

    Joined:
    Sep 18, 2013
    Location:
    California
    #3
    I have the same issue on my MBP running Sierra. I divided my SSD in two partitions – one for the OS, and another for my data. I have my Photos library on the data partition, but under Usage, it shows the Photo library on the OS partition. Definitely a bug.

    I also recommend GrandPerspective – free. http://grandperspectiv.sourceforge.net/
     
  4. DHA macrumors member

    Joined:
    Dec 14, 2014
    #4
    Same issue for me, except it thinks my iTunes library is on my internal drive when it's located externally.

    If you shut down, disconnect the external drive then restart it will have the correct usage stats. But once you connect the external drive the issue re-occurs. This has been present in the current (12.4) and previous version of Sierra.
     
  5. Stefan johansson macrumors 65816

    Stefan johansson

    Joined:
    Apr 13, 2017
    Location:
    Sweden
    #5
    Seen it too,but with the largest possible SSD in my MBP,this bug is just annoying,and not a serious issue.
     

Share This Page