URGENT!!! macbook starts up to a blue screen ,I've tried everything nothing is workin

Discussion in 'MacBook' started by k3rizz3k, Aug 18, 2009.

  1. k3rizz3k macrumors newbie

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #1
    hi, I've had this macbook for about 3 years i don't have any warranty or anything the computer was bought in 2007 and came with tiger, i updated it to leopard last year and it has been working fine until about a week ago, it starts up to a bright blue screen and sometimes goes to a lighter blue screen, that lets you control the mouse, then to a black screen and then back to the blue screen i dont know what to do. help plzzz
     
  2. old-wiz macrumors G3

    Joined:
    Mar 26, 2008
    Location:
    West Suburban Boston Ma
    #2
    Have you tried booting from your osx install/recovery disk?
     
  3. k3rizz3k thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #3
    yea but nothing comes up and it spits out the disk:confused: oh and the disk isn't scratched or anything
     
  4. iPhone 62S macrumors 6502a

    iPhone 62S

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #4
    Try booting it from the disk by turning it on with the disk in the drive and holding "C".
     
  5. k3rizz3k thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #5
    that's what i'm doing when this happens, i can't find an explanation for it and before the screen came up it was doing fine, i've already reset pram and done everything in the mac support site
    oh and something else that might help find out what's wrong with it is that the battery is completely dead it won't charge or even light up the leds
     
  6. UltraNEO* macrumors 601

    UltraNEO*

    Joined:
    Jun 16, 2007
    Location:
    近畿日本
    #6
    Might sound really obvious but have you tried resetting the SMC?
     
  7. celticpride678

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Location:
    Boston, MA
    #7
    Have you tired holding down option during boot up, instead of "C" and selecting Mac OS X Install DVD?
     
  8. iPhone 62S macrumors 6502a

    iPhone 62S

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #8
    So pushing the button on the battery won't light up the LEDs? The battery might be your problem then. Do the LEDs light up when you take the battery out and press the button?
     
  9. k3rizz3k thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #9
    yup that too nothing seems to work
     
  10. celticpride678

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Location:
    Boston, MA
    #10
    If it is, the OP can then plug the MagSafe in and remove the battery and see if that works.
     
  11. k3rizz3k thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #11
    no, but the computer was working fine before and the battery was messed up then too, i really have to buy a new battery though. i was thinking of doing that later today

    yup, it spits it out too
     
  12. iPhone 62S macrumors 6502a

    iPhone 62S

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #12
    The battery might have packed in, try plugging the charger in with no battery.
     
  13. celticpride678

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Location:
    Boston, MA
    #13
    If you cannot boot without the disc and even with the disc, it is something Apple must take care of, by setting up a Genius Appointment. That's really the only thing left.
     
  14. k3rizz3k thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #14
    no same thing
     
  15. iPhone 62S macrumors 6502a

    iPhone 62S

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #15
    This could be correct I'm afraid.

    Have you tried getting the command line on bootup though? There's a way to get a verbose mode while the computer is booting so you can see any errors it throws up, then you can see what's happening. One last shot I guess.
     
  16. k3rizz3k thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #16
    do i have to go to a mac store or can i just go to a reseller like best buy?
    the nearest mac store is 2 hours away by car
     
  17. UltraNEO* macrumors 601

    UltraNEO*

    Joined:
    Jun 16, 2007
    Location:
    近畿日本
    #17
    I'm wondering about something... Could you supply more information about the laptop? Might help us.

    Have you considered trying to bootup in safe mode? It might help with trouble shooting and eventually resolve your mysterious issue.


     
  18. weckart macrumors 68040

    Joined:
    Nov 7, 2004
    #18
    Try booting up in single user mode by pressing Cmd+S at the boot chime.

    You can try fsck -y to see if that clears where your install is sticking at the blue screen.
     
  19. uberamd macrumors 68030

    uberamd

    Joined:
    May 26, 2009
    Location:
    Minnesota
    #19
    Sounds like your install of OS X got screwed up and your DVD drive is malfunctioning. If you have an external DVD drive, try booting off of that.
     
  20. iPhone 62S macrumors 6502a

    iPhone 62S

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #20
    Yeah that's what I was thinking of, single user mode (I had forgot the name).

    Also try safe mode as Ultra said.
     
  21. k3rizz3k thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #21
    it won't startup in safe mode it did a safeboot but thats it, and it didnt' solve anything, i've also tried verbose mode and single user mode and did the fcsk thing and nothing still, i bought the laptop brand new in 2007 the battery died in 2008 in december and it started freezing up last week then it just wouldn't start up and its been like this for 3 days now, it's a white macbook with an isight, no third party ram and same HD it came with, only thing i've changed is the software, from tiger to leopard, and i don't think its the dvd drive, but ill try an external one
     
  22. iPhone 62S macrumors 6502a

    iPhone 62S

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #22
    It sounds like you might have a bit of a lemon, it's weird for a battery to die so soon and certainly weird for it to freeze up and refuse to boot like it is now, and very weird to not boot from the disk and everything else.
     
  23. UltraNEO* macrumors 601

    UltraNEO*

    Joined:
    Jun 16, 2007
    Location:
    近畿日本
    #23
    How long ago did you install leopard? Recently? Are there any additional after-market utilities installed? Shapeshifter etc?

    http://support.apple.com/kb/TS1541
     
  24. k3rizz3k thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 18, 2009
    #24
    like 4 months ago and no not at all
     
  25. UltraNEO* macrumors 601

    UltraNEO*

    Joined:
    Jun 16, 2007
    Location:
    近畿日本
    #25
    When it comes on, is it at all possible to run the Apple Hardware Test at all? If not via the internal drive then the external one?
     

Share This Page