PDA

View Full Version : 8 Core Handbrake Encoding...




markfc
Jun 26, 2008, 08:59 AM
Ha Ha, just had our new Dell Poweredge Server in.

Dual Quad Core 2.0ghz...

Thought I'd have a play encoding some movies on it!!!

It's a little bit faster than my iMac.... ;-)

I'm now tempted to get a Mac Pro....



TheSpaz
Jun 26, 2008, 09:09 AM
Umm.... no.

AliensAreFuzzy
Jun 26, 2008, 09:40 AM
No way you're even close to using all of you processing power. You should pull up task manager and look at the processor utilization

Eidorian
Jun 26, 2008, 09:43 AM
I get 65-80 fps for the AppleTV preset on my Q6600.

bacaramac
Jun 26, 2008, 11:21 AM
I thought I had read about six months ago on either MacRumors or the Handbrake forums that quad core will use 100% and 8 core will only use 70% of all the processors.

Someone was commenting that it was nice to encode and still have plenty of processor power left for other tasks on their 8 core Mac Pro.

Eidorian
Jun 26, 2008, 11:23 AM
Someone was commenting that it was nice to encode and still have plenty of processor power left for other tasks on their 8 core Mac Pro.Like running another instance of Handbrake? :D

dynaflash
Jun 26, 2008, 12:38 PM
Exactly, HB is most optimized for up to a four core processor, realize that not all of the encoders are as optimized as others. x264 is the most optimized and multi threaded. The muxers are not multithreaded at all so the muxing phase will be slower, also the deinterlacers have crappy optimization so if your deinterlacing that is your bottleneck.

eddyg, one of the HB devs that has an eight core can get better speeds using two instances of HB. Also remember, do not interlace unless you have to.

Andrew Henry
Jun 26, 2008, 01:30 PM
Ha Ha, just had our new Dell Poweredge Server in.

Dual Quad Core 2.0ghz...

Thought I'd have a play encoding some movies on it!!!

It's a little bit faster than my iMac.... ;-)

I'm now tempted to get a Mac Pro....

What are the rest of the machine specs? Ram? HDD ? etc.

I have a spare Dual - Dual Core 2.0ghz Opteron server with 4gb ram, 160gb 7200rpm SATA drive etc. I may use to do some encoding.

cohibadad
Jun 26, 2008, 02:55 PM
With one instance of HB on my octo MP I get 100-120 fps using CQ 65% VFR on and I can use the computer for all other needs without any hiccup. I'm afraid to peg the meters with two instances.

markfc
Jun 26, 2008, 03:01 PM
[QUOTE=Andrew Henry;5660685]What are the rest of the machine specs? Ram? HDD ? etc.

It has 8gb Ram
2 x 73gb 15k SAS Raid 1 Boot Boot
2 x 73gb 15k SAS Raid 1 Log Drive
4 x 146gb 15k SAS Raid 10 Data Drive
2 x 300gb 15k SAS Raid 1 Backup Drive
Intel Pro 1000/F Fibre Network Card

netdog
Jun 26, 2008, 03:04 PM
Handbrake uses multiple processors?

bamf
Jun 26, 2008, 09:04 PM
I get 65-80 fps for the AppleTV preset on my Q6600.

Encoding on a Q6600 is nice...

Kurfer
Jul 4, 2008, 01:16 AM
My mac pro 2.4 8-core is getting around 181fps average for handbrake encodes. Loving it so far!

eXan
Jul 4, 2008, 06:48 AM
My mac pro 2.4 8-core is getting around 181fps average for handbrake encodes. Loving it so far!

Where did you get a 2.4 Mac Pro?

Cave Man
Jul 4, 2008, 10:03 AM
My mac pro 2.4 8-core is getting around 181fps average for handbrake encodes. Loving it so far!

Where did you get a 2.4 Mac Pro?

She doesn't. She just likes to make things up.

Kurfer
Jul 4, 2008, 11:18 AM
Where did you get a 2.4 Mac Pro?

Sorry I meant to say 2.8ghz.

Kurfer
Jul 4, 2008, 11:19 AM
She doesn't. She just likes to make things up.

What the **** is your deal? You're the angriest little message board warrior I have ever seen!

Cave Man
Jul 4, 2008, 11:25 AM
What the **** is your deal? You're the angriest little message board warrior I have ever seen!

Well, if you were a little more experienced in these forums you'd understand that not only am I quite helpful to others when I can be, but that I also don't like people with poor manners, such as yourself.

Kurfer
Jul 4, 2008, 11:32 AM
Well, if you were a little more experienced in these forums you'd understand that not only am I quite helpful to others when I can be, but that I also don't like people with poor manners, such as yourself.

Wow you're one tough internet dude! I bet you roll your cigarettes up in your sleeve! :rolleyes: