PDA

View Full Version : 3GB of Ram in a G4 Quicksilver?




scalnajim
Aug 28, 2008, 09:41 AM
I was hoping to install 3-1GB PC-133 168-Pin Non-ECC non-Reg SDRAM Memory in a Quicksilver G4. Would this memory work?

G4 Quicksilver 1.8 GHZ 2TB Sata Raid.

Thanks
Scott



m1stake
Aug 28, 2008, 12:05 PM
It has a 1.5GB limit.

UltraNEO*
Aug 28, 2008, 02:03 PM
You can try installing them but the hardware won't see them.

Lord Zedd
Aug 28, 2008, 03:52 PM
1.5GB is the limit. Adding more is a waste of money since the hardware won't use it all.

Firefly2002
Aug 28, 2008, 04:01 PM
It can only address modules of a maximum of 512 MB density, hence the 1.5 GB limit. Be sure to get low-density 512 MB chips, btw.

California
Aug 28, 2008, 07:10 PM
I thought it was a 2 gb limit in QS PMs.

1.5 is only if you boot in OS9?

m1stake
Aug 28, 2008, 07:37 PM
It's a hardware limit, not a software issue.

Firefly2002
Aug 28, 2008, 10:28 PM
I thought it was a 2 gb limit in QS PMs.

1.5 is only if you boot in OS9?

The QS G4s have only three memory slots, unlike the earlier (and later) G4s. They can only address 1.5 GB due to the maximum 512 MB DIMM density.

Mac OS 9 did indeed have a 1.5 GB memory limit, and a maximum of 999 MB for any given application.