PDA

View Full Version : Handbrake DVD rips - am I missing something?




srexy
Jul 23, 2009, 11:57 AM
So for the last year or so I've been ripping my dvd collection using an old PC w/XP installed utilising a combination of DVDFab and Handbrake. Recently I bought a Mac Mini and have discovered that for the last 3 DVDs that I can just use Handbrake (I have VLC installed already).

Is it really that simple?

- I feel like there has to be a gotcha somewhere... I haven't yet watched a full dvd ripped this way yet but just from flipping through the rips in Plex they seems to be ok.



jackiecanev2
Jul 23, 2009, 12:04 PM
Wirelessly posted (BB 8900: BlackBerry8900/4.6.1.250 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 VendorID/301)

Its that simple lol.

randy98mtu
Jul 23, 2009, 12:04 PM
So for the last year or so I've been ripping my dvd collection using an old PC w/XP installed utilising a combination of DVDFab and Handbrake. Recently I bought a Mac Mini and have discovered that for the last 3 DVDs that I can just use Handbrake (I have VLC installed already).

Is it really that simple?

- I feel like there has to be a gotcha somewhere... I haven't yet watched a full dvd ripped this way yet but just from flipping through the rips in Plex they seems to be ok.

That's how I do it. I've recently started using Mac the ripper as I'm doing TV shows and I can cue up a whole season to encode overnight after ripping all the discs.

uraniumwilly
Jul 23, 2009, 12:09 PM
I highly recommend MacTheRipper.

NightStorm
Jul 23, 2009, 12:13 PM
So for the last year or so I've been ripping my dvd collection using an old PC w/XP installed utilising a combination of DVDFab and Handbrake. Recently I bought a Mac Mini and have discovered that for the last 3 DVDs that I can just use Handbrake (I have VLC installed already).

Is it really that simple?

- I feel like there has to be a gotcha somewhere... I haven't yet watched a full dvd ripped this way yet but just from flipping through the rips in Plex they seems to be ok.

Yep, the Windows version had no mechanism for dealing with protected content.

TexMan
Jul 23, 2009, 12:13 PM
I've been using Handbrake also and it's very simple. But from what I've gathered using mactheripper would be great for TV Shows. I just can't figure out what files I need to do on mtr.

uraniumwilly
Jul 23, 2009, 12:36 PM
I've been using Handbrake also and it's very simple. But from what I've gathered using mactheripper would be great for TV Shows. I just can't figure out what files I need to do on mtr.

The ripdifferent forums are very helpful.

FWIW changing the Mode to Main Titles will give you a look at the various TV show files. Then selecting the largest ones, say 1-2 gigabytes per show and then ripping one after the other has worked for me.

Playing around and poking around helps. Again thge ripdifferent forums are very helpful.

dynaflash
Jul 23, 2009, 12:47 PM
Using HB you will find that the same titles can be selected as mtr, therefore the process would be the same. Usually one episode per title for tv shows.

randy98mtu
Jul 23, 2009, 01:03 PM
On Windows you just need DVD43, just like you need VLC on the Mac.

I just rip the whole DVD and use what I need. I suppose I could save a few minutes from the ripping process if I only pulled the main titles. It only takes 30-40 minutes to rip anyway though.

srexy
Jul 23, 2009, 02:39 PM
I highly recommend MacTheRipper.

Does MTR cane the processors the way Handbrake does? - the only disadvantage to using my Mini vs the PC is that if I'm encoding playback in Plex will suffer while Handbrake is doing it's job. In practice it's easy enough to do it while I'm not watching anything but it would be nice not to have to schedule it this way.

The other part of my assumed gotcha is that Handbrake is so much quicker when it's ripping/encoding vs encoding a video_ts folder in windows...

randy98mtu
Jul 23, 2009, 02:49 PM
Does MTR cane the processors the way Handbrake does? - the only disadvantage to using my Mini vs the PC is that if I'm encoding playback in Plex will suffer while Handbrake is doing it's job. In practice it's easy enough to do it while I'm not watching anything but it would be nice not to have to schedule it this way.

The other part of my assumed gotcha is that Handbrake is so much quicker when it's ripping/encoding vs encoding a video_ts folder in windows...

I don't notice a difference between encoding from the DVD vs encoding from a video_ts folder on the hard drive. Shouldn't make a difference I don't think. As for the CPU, I think it's pretty much unused in the ripping process. Handbrake will run it to 100% though.

uraniumwilly
Jul 23, 2009, 04:16 PM
Does MTR cane the processors the way Handbrake does? I don't know what "cane" means, but if it has something to do with a sort-of multi-plexing, then, uh, maybe. It rips fast on my 2.4 MBP.

Shuttleworth
Jul 23, 2009, 05:14 PM
Once you've encoded your library by using MTR to rip the DVD's then set up a queue in Handbrake, then you'll probably only be doing the occasional one-offs. I've found that it's quicker in this case just to put the DVD in and convert it only using Handbrake, as it doesn't seem any quicker reading from the hard drive than the DVD, so you don't waste time doing the MTR rip.

If you have a DVD with a number of TV show episodes on, you can queue up each episode in Handbrake by selecting each title individually and adding it to the queue, you don't have to rip the DVD first.

If you have two discs to do, rip one with MTR and put the other in the DVD drive, and then make a queue in Handbrake, saves ripping the second disc.

srexy
Jul 23, 2009, 06:10 PM
I don't know what "cane" means, but if it has something to do with a sort-of multi-plexing, then, uh, maybe. It rips fast on my 2.4 MBP.

Cane = stress - a handbrake encode/rip will have the procs pegged on my Mini for the duration of the rip.

DoFoT9
Aug 14, 2009, 07:46 AM
Cane = stress - a handbrake encode/rip will have the procs pegged on my Mini for the duration of the rip.

sorry for the late reply.. MTR is a program to rip the movie onto your computer. it will take the VIDEO_TS folder from the DVD, get rid of the protection (not that handbrake cant do it) and remove it. this is handy when you want to queue up movies overnight/over the weekend etc.