Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > iMac

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Dec 16, 2012, 01:55 AM   #1
WilliamG
macrumors 601
 
Join Date: Mar 2008
Location: Seattle
Who's using 32GB Corsair Vengeance successfully in 2012 iMac?

I'm reading issues, but not successes.

Just curious who has upgraded their 27" 2012 iMacs with 32GB of this RAM without issues (reading 1600mhz in the System properties).

Cheers, guys!
__________________
iMac, MacBook Air, Mac mini, iPad, iPhone, 55-11
www.bighugenerd.com
WilliamG is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 02:51 AM   #2
tonyep
macrumors member
 
Join Date: Jul 2010
Location: San Francisco
No problem on mine. It's running at 1600mhz.
tonyep is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 03:14 AM   #3
Phunmaker
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
Location: The Netherlands
Ordered 32gb of this ram yesterday.
But have to wait till january to see if it works.

Hope I didn't make a wrong choice on this memory.

Grtz
Phunmaker is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 04:16 AM   #4
bugbear99
macrumors member
 
Join Date: Mar 2009
Quote:
Originally Posted by tonyep View Post
No problem on mine. It's running at 1600mhz.
CL 10 or CL11?
bugbear99 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 07:24 AM   #5
WilliamG
Thread Starter
macrumors 601
 
Join Date: Mar 2008
Location: Seattle
Quote:
Originally Posted by tonyep View Post
No problem on mine. It's running at 1600mhz.
At last - a person using it with no issue. Hah! I'd be curious as to memory benchmarks with this CL10 memory vs the Crucial/Apple CL11 memory.
__________________
iMac, MacBook Air, Mac mini, iPad, iPhone, 55-11
www.bighugenerd.com
WilliamG is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 07:33 AM   #6
randy98mtu
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2009
I ordered 32gb as well. I may put a pair in my 17" MBP since I don't really feel that I NEED 32 in the iMac, but 16 might help in the MBP when working in Lightroom.
randy98mtu is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 03:20 PM   #7
photoz
macrumors member
 
Join Date: Jun 2006
I just ordered 32GB of this model, hope that 1.5V is not the issue.

Fingers crossed.
photoz is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 04:01 PM   #8
Arman
macrumors regular
 
Join Date: Aug 2008
Location: SoCal
The issue arises from mixing the Corsair Vengeance ram with Apple stock ram. Should have no problem running a pure Corsair setup regardless of memory amount.
Arman is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 05:14 PM   #9
tonyep
macrumors member
 
Join Date: Jul 2010
Location: San Francisco
Quote:
Originally Posted by bugbear99 View Post
cl 10 or cl11?
cl10.
tonyep is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 05:35 PM   #10
photoz
macrumors member
 
Join Date: Jun 2006
Quote:
Originally Posted by Arman View Post
The issue arises from mixing the Corsair Vengeance ram with Apple stock ram. Should have no problem running a pure Corsair setup regardless of memory amount.
Hope this is the case, it will be all Corsair in there.
photoz is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 05:52 PM   #11
Arman
macrumors regular
 
Join Date: Aug 2008
Location: SoCal
It's not a major issue. All that happens is the memory speed downgrades to 1333mhz from 1600mhz. Arguably probably causes less than 3% hit in performance if u were comparing the same amount of memory(16 single source vs 16 mixed sources). It could equally be argued that any hit in memory speed would be outweighed by increase in overall amount of ram (eg going from 16 to 24gb)
Arman is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 16, 2012, 10:35 PM   #12
Rezox
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2010
Question

After searching around for recommendations, I landed on Crucial instead of the Corsair and here's why:

1. Apparently 1.35V memory comes standard in the iMac from Apple. I have been reading that 1.35V produces less heat and requires less power than the 1.5V. Maybe this is paranoia, but I just can't see the difference in CL worth the voltage increase - See next point.

2. Comparing the CL10 vs CL11, I have not seen anyone claim a performance benefit.

3. Technically, the crucial vengeance ram is not a "Mac Recommended" Ram, unlike the Crucial or OWC memory.

4. Generally any performance benefits don't exist between the two choices, so I opted to choose stability vs. unknown.

If anyone has any other feedback I welcome it.
Rezox is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 12:38 AM   #13
Arman
macrumors regular
 
Join Date: Aug 2008
Location: SoCal
Quote:
Originally Posted by Rezox View Post
After searching around for recommendations, I landed on Crucial instead of the Corsair and here's why:

1. Apparently 1.35V memory comes standard in the iMac from Apple. I have been reading that 1.35V produces less heat and requires less power than the 1.5V. Maybe this is paranoia, but I just can't see the difference in CL worth the voltage increase - See next point.

2. Comparing the CL10 vs CL11, I have not seen anyone claim a performance benefit.

3. Technically, the crucial vengeance ram is not a "Mac Recommended" Ram, unlike the Crucial or OWC memory.

4. Generally any performance benefits don't exist between the two choices, so I opted to choose stability vs. unknown.

If anyone has any other feedback I welcome it.
Ok I caved in and deciding to return Corsair ram. Just went ahead and picked up 32GB of Crucial site.
Arman is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 02:59 AM   #14
R3DH3R0
macrumors regular
 
Join Date: Apr 2010
I was going to get this but now going to pass. Anyone use Samsung Ram? I know Apple used to use them in their machines.

http://m.newegg.com/Product?itemNumber=N82E16820147092

That's just the 8gb kit. Ill probably pick up the 16gb one.
R3DH3R0 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 03:52 AM   #15
themcfly
macrumors regular
 
Join Date: Jul 2011
Can someone explain me the difference between this 2?

http://www.crucial.com/store/partspe...CT102464BF160B
http://www.crucial.com/store/mpartsp...48BE47A5CA7304

the first is a ram that i can get from a retailer here in Italy, while i can't find anywhere the second. They seem pretty identical to me, but i cannot imagine why crucial does not recommend the first one for the new iMac.

What do you guys think? Will it work with the new 27"? Thanks.
themcfly is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 11:44 AM   #16
Fantola
macrumors member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Århus, Denmark
Does anybody think these ram would work for my imac:

4x8b SDRAM DDR3 Corsair ValueSelect
SoDImm 204 pin
1600 mhz
11 CL
1.5 V
PC3 12800
(link [danish]: http://www.pc-lager.dk/vare-oversigt...=506657&type=0)
I already bought them, just want to know if anyone believe they work or not. I can trade them for something else.
__________________
iMac - the reason why i'm here! :-)
Fantola is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 01:39 PM   #17
AndiS.
macrumors regular
 
Join Date: Dec 2012
Quote:
Originally Posted by Arman View Post
Ok I caved in and deciding to return Corsair ram. Just went ahead and picked up 32GB of Crucial site.
I might follow suit, already canceled the Corsair after reading this forum
AndiS. is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 04:41 PM   #18
Jazwire
macrumors 6502a
 
Join Date: Jun 2009
Location: 127.0.0.1
Just got my 2nd 16GB pack today, (after the whole not matching with stock ram fiasco)

Everything is running great with 32GB of Corsair Vengeance, just don't mix it.
__________________
|| 27" iMac i7-3.4, 32 GB, 3TB Fusion, Nvidia 680MX 2GB w/ 27" TB Display (Dual Mon) ||
Macbook Air 11" i7, 8GB, 256GB || 15" MacBook Pro Retina 2.7, 16GB, 512GB||
Jazwire is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 05:51 PM   #19
Kiole
macrumors newbie
 
Join Date: Dec 2012
I'm using 32gb purchased off amazon without a single issue in my new 27" BTO.
Kiole is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 05:55 PM   #20
TeeZee1000
macrumors member
 
Join Date: Jun 2010
Quote:
Originally Posted by Kiole View Post
I'm using 32gb purchased off amazon without a single issue in my new 27" BTO.
So am I.. easy to install as well.
TeeZee1000 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 17, 2012, 08:18 PM   #21
randy98mtu
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2009
I got the 32 GB today. I have 16 of it in my 17" MBP. Interestingly, despite being listed as a 1333 machine with max ram of 8 GB, it shows 16 GB running at 1600 mhz. I tried both pairs and they both seem to work fine. Interesting that it can't be mixed, but I was thinking about that due to the voltage difference. Guess I'll go 32 in the iMac and back to 8 in my MBP.
randy98mtu is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 29, 2012, 02:27 PM   #22
WilliamG
Thread Starter
macrumors 601
 
Join Date: Mar 2008
Location: Seattle
Just to update, running 32GB of the Corsair Vengeance in my 27" 2012 iMac with no issues. 1600mhz reported, and everything is running great.
__________________
iMac, MacBook Air, Mac mini, iPad, iPhone, 55-11
www.bighugenerd.com
WilliamG is offline   1 Reply With Quote
Old Dec 29, 2012, 03:39 PM   #23
Gelite55
macrumors regular
 
Join Date: Dec 2012
I'd stick to Crucial RAM. I don't like using the non stock voltage (1.5V).
Gelite55 is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 29, 2012, 03:52 PM   #24
photoz
macrumors member
 
Join Date: Jun 2006
Quote:
Originally Posted by WilliamG View Post
Just to update, running 32GB of the Corsair Vengeance in my 27" 2012 iMac with no issues. 1600mhz reported, and everything is running great.
+1 here as well. Have 32GB installed for 3 days now, no issues at all. Runs at 1600. Ran a memtest as well, all good.
photoz is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 29, 2012, 03:55 PM   #25
Gelite55
macrumors regular
 
Join Date: Dec 2012
Quote:
Originally Posted by photoz View Post
+1 here as well. Have 32GB installed for 3 days now, no issues at all. Runs at 1600. Ran a memtest as well, all good.
You don't know 3 years from now if that extra voltage will cause premature wear.
Gelite55 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Apple Hardware > Desktops > iMac

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
late 2012 27" iMac on Corsair Vengeance? insane79 iMac 6 May 20, 2014 11:46 AM
Corsair Vengeance 1866MHz CL10 & Kingston HyperX PnP 1600MHz CL9 16GB + Mac Mini 2012 magebarf Mac mini 23 Jan 22, 2013 07:59 AM
Corsair Vengeance 8gb igiboi MacBook Pro 15 Jul 20, 2012 01:24 PM
Corsair Vengeance 16GB (2x8GB) ScottishSkater MacBook Pro 16 Jun 6, 2012 09:46 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 03:04 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC