Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Special Interests > Mac and PC Games

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Dec 23, 2012, 11:04 AM   #1
meme1255
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2012
Location: Czech Republic
Fix for C&C 3:Tiberium wars flickering in fullscreen (works for all cider games)

Code:
 sudo sed -e 's/"fbobackbuffer" = "Y"/"fbobackbuffer" = "N"/' ~/Library/Preferences/Command\ and\ Conquer\ 3\ Preferences/config
Insert this code into terminal and enter password. Now launch C&C 3 and your game should be OK!

If you have different cider game, just replace /Command\ and\ Conquer\ 3\ Preferences with the game's you wish to fix preferences

Please report you experience! If you find a bug, please write me PM or quete this post.
__________________
MacBook Pro 2008 Late 2,53 GHz, MBA 2012, iPad 2 iOS 7.1.1 64GB 3G, iPhone 4S 16GB iOS 7.1.1
PSPad for Mac Cider games [ C&C 3 etc.]flicker fix

Last edited by meme1255; Dec 23, 2012 at 11:12 AM.
meme1255 is offline   1 Reply With Quote
Old Apr 4, 2013, 01:44 AM   #2
Stanvern
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2013
Ladies and gents,

I've got OSX 10.7.5 running and I tried to play C&C Tiberium wars and have also the same problem, flickering in fullscreen. I tried the solution given, that is to insert the code into terminal and relaunch C&C 3, but that did not do the trick. I've copied the code completely, even tried restart, but it did not help. Is there anybody who might know a solution?

Thanks!
Stanvern is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 12, 2013, 05:07 PM   #3
meme1255
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2012
Location: Czech Republic
Is [d3dgl] part of your config file looking as this one ? :



[d3dgl]
"anisotropictexturefiltering" = "Y"
"vertexshaders" = "Y"
"pixelshaders" = "Y"
"pixelshaderslevel" = "2.0"
"clipspacefix" = "Y"
"fragmentoffset" = "Auto"
"fixedprogram" = "Y"
"rectangletextures" = "Auto"
"dynamicvbo" = "Y"
"indexvbo" = "Y"
"fbo" = "Y"
"glsl" = "M"
"vertexshaderslevel" = "2.0"
"floattextures" = "Y"
"occlusionqueries" = "Y"
"fbobackbuffer" = "N"
__________________
MacBook Pro 2008 Late 2,53 GHz, MBA 2012, iPad 2 iOS 7.1.1 64GB 3G, iPhone 4S 16GB iOS 7.1.1
PSPad for Mac Cider games [ C&C 3 etc.]flicker fix
meme1255 is offline   0 Reply With Quote
Old May 17, 2013, 10:07 AM   #4
Eduh
macrumors newbie
 
Join Date: May 2013
Hi, I entered terminal, put the code, and this happened:

Quote:
Edu:~ ecollin$ sudo sed -e 's/"fbobackbuffer" = "Y"/"fbobackbuffer" = "N"/' ~/Library/Preferences/Command\ and\ Conquer\ 3\ Preferences/config

WARNING: Improper use of the sudo command could lead to data loss
or the deletion of important system files. Please double-check your
typing when using sudo. Type "man sudo" for more information.

To proceed, enter your password, or type Ctrl-C to abort.

I put my password, and then this appeared:


Quote:
...
To proceed, enter your password, or type Ctrl-C to abort.

Password:
WINE REGISTRY Version 2

[drive c]
"path" = "@BUNDLEPATHRESOURCE@/transgaming/c_drive"
"type" = "hd"
"label" = "Dos Drive"
"filesystem" = "win95"

[drive d]
"path" = "${HOME}"
"type" = "hd"
"label" = "My Home"
"filesystem" = "win95"

[drive e]
"path" = "/tmp"
"type" = "hd"
"label" = "tmp"
"filesystem" = "win95"

[drive f]
"path" = "@BUNDLEPATHRESOURCE@/transgaming/f_drive"
"type" = "cdrom"
"label" = "cdrom"
"filesystem" = "win95"

[drive p]
"path" = "@USERPREFS@/p_drive"
"type" = "hd"
"label" = "Dos Drive 2"
"filesystem" = "win95"

[wine]
"windows" = "c:\\windows"
"system" = "c:\\windows\\system32\\"
"temp" = "e:\\"
"path" = "c:\\windows\\;c:\\windows\\system32\\"
"graphicsdriver" = "sdldrv"
"shelllinker" = "/usr/lib/transgaming_cedega/winex/bin/wineshelllink"
"mozillacontrol" = "Y"

[dlldefaults]
"defaultloadorder" = "native, builtin, so"

[dlloverrides]
"commdlg" = "builtin, native"
"comdlg32" = "builtin, native"
"oleaut32" = "builtin, native"
"ver" = "builtin, native"
"version" = "builtin, native"
"shell" = "builtin, native"
"shell32" = "builtin, native"
"shfolder" = "builtin, native"
"shlwapi" = "builtin, native"
"lzexpand" = "builtin, native"
"lz32" = "builtin, native"
"comctl32" = "builtin, native"
"commctrl" = "builtin, native"
"advapi32" = "builtin, native"
"crtdll" = "builtin, native"
"mpr" = "builtin, native"
"winspool.drv" = "builtin, native"
"d3d8" = "builtin, native"
"d3d9" = "builtin, native"
"d3drm" = "builtin, native"
"ddraw" = "builtin, native"
"dinput" = "builtin, native"
"dinput8" = "builtin, native"
"dmusic" = "builtin, native"
"dsound" = "builtin, native"
"opengl32" = "builtin, native"
"msvcrt" = "native, builtin"
"rpcrt4" = "native, builtin"
"msvideo" = "builtin, native"
"msvfw32" = "builtin, native"
"quartz" = "builtin, native"
"mcicda.drv" = "builtin, native"
"mciseq.drv" = "builtin, native"
"mciwave.drv" = "builtin, native"
"mciavi.drv" = "native, builtin"
"mcianim.drv" = "native, builtin"
"msacm.drv" = "builtin, native"
"msacm" = "builtin, native"
"msacm32" = "builtin, native"
"midimap.drv" = "builtin, native"
"psapi" = "builtin, native"
"wininet" = "builtin, native"
"dbghelp" = "native, builtin"

[version]
"windows" = "winxp"
"cedega" = "tovik-22"

[pthreads]
"pthreadsvalue" = "default"

[transgaming]
"renice_wineserver" = "N"
"alsa_radio" = "Y"
"oss_radio" = "N"
"scheduler_value" = "No"

[sdldrv]
"defaultscreenwidth" = "800"
"defaultscreenheight" = "600"
"screendepth" = "32"
"enable3d" = "1"
"fullscreen" = "1"
"showfps" = "0"
"displaysettingsdialog" = "0"

[x11drv]
"allocsystemcolors" = "100"
"copydefaultcolors" = "0"
"privatecolormap" = "N"
"perfectgraphics" = "N"
"managed" = "Y"
"desktop" = "No"
"usedga" = "N"
"usexshm" = "Y"
"dxgrab" = "Y"
"usexvidmode" = "Y"
"usexrandr" = "N"
"desktopdoublebuffered" = "Y"
"textcp" = "0"
"showfps" = "Y"
"showmem" = "N"
"videoram" = "256"
"agpvertexram" = "128"
"nv_var" = "Y"
"arb_vbo" = "Y"

[d3dgl]
"anisotropictexturefiltering" = "Y"
"vertexshaders" = "Y"
"pixelshaders" = "Y"
"pixelshaderslevel" = "2.0"
"clipspacefix" = "Y"
"fragmentoffset" = "Auto"
"fixedprogram" = "Y"
"rectangletextures" = "Auto"
"dynamicvbo" = "Y"
"indexvbo" = "Y"
"fbo" = "Y"
"glsl" = "M"
"vertexshaderslevel" = "2.0"
"floattextures" = "Y"
"occlusionqueries" = "Y"
"fbobackbuffer" = "N"

[opengl]
"fixedglextensionbuffer" = "N"

[dinput]
"defaultdeadzone" = "1000"
"absolutemousesensitivity" = "1"

[fonts]
"resolution" = "96"
"default" = "-adobe-times-"
"freetype" = "N"

[fontpatterns]
"pattern0" = "-adobe-times*"
"pattern1" = "-adobe-helvetica*"
"pattern2" = "-adobe-courier*"
"pattern3" = "-misc-fixed*"

[fontalias]
"ms serif" = "Times New Roman"
"helv" = "Arial"
"ms sans serif" = "Arial"
"system" = "Arial"
"tahoma" = "Arial"

[serialports]
"com1" = "/dev/ttyS0"
"com2" = "/dev/ttyS1"
"com3" = "/dev/ttyS2"
"com4" = "/dev/modem"

[parallelports]
"lpt1" = "/dev/lp0"

[spooler]
"lpt1:" = "|lpr"
"lpt2:" = "|gs -sDEVICE=bj200 -sOutputFile=/tmp/fred -q -"
"lpt3:" = "/dev/lp3"

[spy]
"exclude" = "WM_SIZE;WM_TIMER;"

[registry]
"loadglobalregistryfiles" = "n"
"loadhomeregistryfiles" = "Y"
"loadwindowsregistryfiles" = "n"
"writetohomeregistryfiles" = "Y"
"saveonlyupdatedkeys" = "Y"

[tweak.layout]
"winelook" = "Win98"

[console]
"drivers" = "xterm"
"xtermprog" = "konsole"

[clipboard]
"clearallselections" = "0"
"persistentselection" = "1"

[wineserver]
"shmwineserver" = "Y"
"scheduler" = "N"

[winmm]
"drivers" = "winemacca.drv"
"wavemapper" = "msacm.drv"
"midimapper" = "midimap.drv"

[wineoss]
"usemmap" = "Y"
"fullduplex" = "Y"
"dsp0" = "/dev/dsp"
"mixer0" = "/dev/mixer"

[winealsa]
"usemmap" = "Y"
"pcm0" = "hw"
"ctl0" = "hw"
"fullduplex" = "N"

[appdefaults\\ereg.exe\\transgaming]
"disable" = "Y"

Edu:~ ecollin$
(Aren't there spoiler brackets in this forum?)
I Am Scared. Has anything serious happened to me? Thanks

Last edited by Eduh; May 17, 2013 at 11:04 AM.
Eduh is offline   0 Reply With Quote
Old May 17, 2013, 04:31 PM   #5
cluthz
macrumors 68040
 
cluthz's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Norway
Send a message via MSN to cluthz
Quote:
Originally Posted by Eduh View Post
Hi, I entered terminal, put the code, and this happened:




I put my password, and then this appeared:




(Aren't there spoiler brackets in this forum?)
I Am Scared. Has anything serious happened to me? Thanks
No, you just changed one line in the config
if you wanna revert:
Code:
sudo sed -e 's/"fbobackbuffer" = "N"/"fbobackbuffer" = "Y"/' ~/Library/Preferences/Command\ and\ Conquer\ 3\ Preferences/config
__________________
-tb
MacBook Air 13" i5 osx10.7.5
HackPro 4.3GHz, 16GB RAM, GTX780GHz Edition, 3x SSD , win7+osx10.9.2
cluthz is offline   0 Reply With Quote
Old May 18, 2013, 06:27 AM   #6
Eduh
macrumors newbie
 
Join Date: May 2013
Ok, thank you so much.


That being said, it didn't work.

IT keeps stuck indefinitely like this:

Click image for larger version

Name:	C&C-TW3 Mac Lion.png
Views:	102
Size:	2.18 MB
ID:	412829
Eduh is offline   0 Reply With Quote
Old May 18, 2013, 07:36 AM   #7
cluthz
macrumors 68040
 
cluthz's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Norway
Send a message via MSN to cluthz
To get error log right click on the game and "show package contents", then navigate to contents/Mac OS/ and run the cider.app, this should open a terminal window and list the log.
__________________
-tb
MacBook Air 13" i5 osx10.7.5
HackPro 4.3GHz, 16GB RAM, GTX780GHz Edition, 3x SSD , win7+osx10.9.2
cluthz is offline   0 Reply With Quote
Old May 26, 2013, 03:13 PM   #8
Eduh
macrumors newbie
 
Join Date: May 2013
There is only one thing in that folder, an EA Game Register executable archive.
There is no error log because there s technically no error; the screen just keeps unchanged like in the screenshot.
Eduh is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 3, 2013, 05:52 PM   #9
jbram63
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2013
meme1255,

You probably already mentioned this somewhere...
How do you access the terminal to enter the code?
I'm no computer genius, just love playing C&C3 and hate that it flickers like crazy with the new OS.

Thanks for any help!!
jbram63 is offline   0 Reply With Quote
Old Jun 10, 2013, 11:43 AM   #10
meme1255
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2012
Location: Czech Republic
Quote:
Originally Posted by jbram63 View Post
meme1255,

You probably already mentioned this somewhere...
How do you access the terminal to enter the code?
I'm no computer genius, just love playing C&C3 and hate that it flickers like crazy with the new OS.

Thanks for any help!!
a) Finder: /Applications/Utilities/Terminal
b) Spotlight: Terminal
__________________
MacBook Pro 2008 Late 2,53 GHz, MBA 2012, iPad 2 iOS 7.1.1 64GB 3G, iPhone 4S 16GB iOS 7.1.1
PSPad for Mac Cider games [ C&C 3 etc.]flicker fix
meme1255 is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 2, 2013, 11:17 AM   #11
Jimmyboyusa
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2013
Doesn't work for me.

Tried this with no luck! anything else i can do??

MBP 10.7.5
Jimmyboyusa is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 8, 2013, 02:34 PM   #12
Prosik
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2013
Mavericks not working for me

Tried the fix on Mavericks not working here.

It worked just fine in ML.

Prosik
Prosik is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 9, 2013, 08:20 AM   #13
mustafaty16
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2013
maverics issue cc3 doesnt working cider message

I have tried suggestions in this page, tahnk you all,

but it did not work on Maverics and cider regs are shown below

"""Last login: Sat Nov 9 16:10:29 on ttys000
mac-MacBook-Air:~ mac$ /Applications/Command\ and\ Conquer\ 3.app/Contents/Resources/Command\ and\ Conquer\ 3.app/Contents/MacOS/cider ; exit;
shm_path: /Users_mac_Library_Preferences
Could not stat /Applications/Command and Conquer 3.app/Contents/Resources/Command and Conquer 3.app/Contents/Resources/transgaming/f_drive (No such file or directory), ignoring drive F:
Invalid path 'c:\windows' for windows directory: does not exist
Perhaps you have not properly edited or created your Wine configuration file.
This is (supposed to be) '/Users/mac/Library/Preferences/Command and Conquer 3 Preferences/config'
logout"""""

Could you please help me how can i start my game, I have spent lots of time downloading please help
mustafaty16 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 18, 2013, 06:37 AM   #14
ranicx
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2013
fixed on mavericks

Quote:
Originally Posted by Prosik View Post
Tried the fix on Mavericks not working here.

It worked just fine in ML.

Prosik
had the same problem on Mavericks too until about 10mins ago.

I changed the "Y" to a "N" but it didnt work for me at first either, unless it was in windowed mode (cmd+enter), which is a pain.
But i noticed that text edit had put in the auto "" marks which are in italics. If you copy "N" from another line, paste it and save, then it seems to work fine for me. So far. Hope this helps
ranicx is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 6, 2014, 09:15 AM   #15
mabouchama
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2014
How it worked for me...

Hello,

The flickering stopped for me when I switched to windowed mode, using this command cmd+enter...so maybe it will work for others if they just press the cmd and enter buttons at the same time...but you will be in windowed mode...and yes I tried the terminal thing, but that did not work. I am pretty sure something is off about mavericks...anyways.
mabouchama is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2014, 02:37 AM   #16
jurzyna
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2014
Solution that works on Mavericks

1. Navigate to the Applications folder 2. Right click on the Command and Conquer 3 app and hit 'Show Package Contents' 3. Navigate to Contents -> Resources 4. Again, right click on the Command and Conquer 3 app and hit 'Show Package Contents' 5. Navigate to Contents -> Resources -> Preferences 6. Right click on the file named 'config' and open it with TextEdit 7. Find the line "fbobackbuffer" = "Y" and change the "Y" to a "N" 8. Save the file. 9. from the Finder, keystroke Shift-Command-G 10. Enter ~/Library/ (This opens user library). 11. also do the same to the ALL the 'config' file in ~/Library/Preferences/Command and Conquer 3 Preferences

If it worked for me it will work for you
jurzyna is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 10, 2014, 02:50 AM   #17
Dicholscrn
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2009
Anyone know where this game is available online? I was in a nostalgic mood the other day and tried to find ANY C&C game available for download to no prevail. Maybe I just need to order a hard copy as I believe I saw that. Thanks
Dicholscrn is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 16, 2014, 02:18 PM   #18
Eddman
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2014
Works!

Quote:
Originally Posted by jurzyna View Post
1. Navigate to the Applications folder 2. Right click on the Command and Conquer 3 app and hit 'Show Package Contents' 3. Navigate to Contents -> Resources 4. Again, right click on the Command and Conquer 3 app and hit 'Show Package Contents' 5. Navigate to Contents -> Resources -> Preferences 6. Right click on the file named 'config' and open it with TextEdit 7. Find the line "fbobackbuffer" = "Y" and change the "Y" to a "N" 8. Save the file. 9. from the Finder, keystroke Shift-Command-G 10. Enter ~/Library/ (This opens user library). 11. also do the same to the ALL the 'config' file in ~/Library/Preferences/Command and Conquer 3 Preferences

If it worked for me it will work for you
That one works on iMac Mid 2011 27". You have to modify both config files.
Eddman is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 10, 2014, 03:18 PM   #19
jolamaster
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2014
Quote:
Originally Posted by Eddman View Post
That one works on iMac Mid 2011 27". You have to modify both config files.
Im running mavericks , i did this , but i just can't find the config file in the library! it seems C&C don't created any file in the library preferences

Im i at the right place??
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Captura de Tela 2014-04-10 às 17.22.11.png
Views:	14
Size:	92.0 KB
ID:	468062  
jolamaster is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 21, 2014, 02:13 AM   #20
CandyTree
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2014
I know it's kind of an old thread, but I'm really freaking out right now. I launched C&C and got the flickering screen. I thought it was only a problem in the game so I didn't mind it. After quitting, the screen's still blinking/flickering and there seems to be a faint background of the game in the background of the screen even if the game is not active. Decided to removed the game and its files from applications folder but that didn't seem to solve the problem.

Any thoughts?
Thanks!
CandyTree is offline   0 Reply With Quote
Old May 3, 2014, 01:46 PM   #21
meme1255
Thread Starter
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2012
Location: Czech Republic
CandyTree: Have you tried restarting Mac? Or at least relog?
__________________
MacBook Pro 2008 Late 2,53 GHz, MBA 2012, iPad 2 iOS 7.1.1 64GB 3G, iPhone 4S 16GB iOS 7.1.1
PSPad for Mac Cider games [ C&C 3 etc.]flicker fix
meme1255 is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 18, 2014, 05:57 PM   #22
runorion
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2014
still flickering

Hello
i tried the terminal option and got this answer from the terminal
:


Last login: Tue Aug 19 00:51:00 on ttys001
/Applications/Jeux/Command\ and\ Conquer\ 3.app/Contents/Resources/Command\ and\ Conquer\ 3.app/Contents/MacOS/cider ; exit;
MacBook-Pro-de-Renaud:~ renaud$ /Applications/Jeux/Command\ and\ Conquer\ 3.app/Contents/Resources/Command\ and\ Conquer\ 3.app/Contents/MacOS/cider ; exit;
shm_path: /Users_renaud_Library_
err:font:ReadFontDir Can't open directory "/Applications/Jeux/Command and Conquer 3.app/Contents/Resources/Command and Conq"...
Aug 19 00:51:53 MacBook-Pro-de-Renaud.local cider[3905] <Warning>: CGDisplayBaseAddress is obsolete and returning NULL for display 0x4272900
Aug 19 00:52:24 MacBook-Pro-de-Renaud.local cider[3905] <Warning>: CGDisplayBaseAddress is obsolete and returning NULL for display 0x4272900
MACCA_IOInputProc: buffer underrun
logout

[Opération terminée]

I don't understand what that means ot how to fix that.
Any idea?
thank you
renaud


I changed the two places for the fbobackbuffer..and it works now.
thank you
runorion is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > Special Interests > Mac and PC Games

Tags
c&c 3

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OS X: Doesn't Start: Command and Conquer 3: Tiberium Wars mgbetts Mac and PC Games 15 Sep 3, 2014 02:44 AM
Do you use Wine/Cider/similar to play Windows games? Hackfix21 Mac and PC Games 63 Jun 30, 2014 02:56 PM
OS X: Command and Conquer 3 Tiberium Wars Jet99 Mac and PC Games 0 Sep 1, 2013 03:11 PM
Fullscreen games show only 1/4 of screen... Ploki MacBook Pro 3 Feb 10, 2013 06:21 PM
Those with keyboard flickering in App Store (ip5) possible fix inlinevolvo iPhone 3 Oct 5, 2012 07:29 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 12:31 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC