Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Nov 7, 2013, 08:32 PM   #1
nitromac
macrumors regular
 
Join Date: Jul 2012
Location: US
Touch ID sometimes refuses to work/respond

I've had my 5S since mid/early october whenever it came out. Been totally happy with it so far but lately (in the past 2 days) TouchID suddenly stops responding. As in when I press the home/lock button and rest my finger on the sensor, it doesn't do anything, and eventually after a few seconds displays "slide to unlock". It's like the capacitive ring isn't even recognizing that my finger is there because there is no indication that it is scanning/trying to scan my finger.

Restarting the phone fixes this but I was wondering if anyone's had a similar problem? I'm hoping it'll go away soon.
__________________
15" Macbook Pro Mid-2012, 2.3GHz i7, 16GB RAM, 256GB SSD, 500GB HDD Optibay, 650M 512MB, Hi-Res Antiglare
iPhone 5S 16GB Black; iPod Classic (6th Gen) 160GB
nitromac is offline   1 Reply With Quote
Old Nov 7, 2013, 08:37 PM   #2
Leet Apple
macrumors 6502a
 
Leet Apple's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Canada
I have the exact same problem
__________________
MacBook Pro 2.4 GHz 15.4"
Space Grey iPhone 5S 16GB
Leet Apple is offline   1 Reply With Quote
Old Nov 7, 2013, 08:42 PM   #3
wxman2003
macrumors 68000
 
Join Date: Apr 2011
Every once in awhile I have this problem. I end up cleaning the sensor off with a little rubbing alcohol. Fixes it. Eventually that button gets covered in oils from your finger. Also, when you press home button, don't lift finger off button and touch button again to unlock. Just keep finger on button until it unlocks. I see people pushing home button, so the screen comes on, lift finger and then touch sensor again to unlock.
__________________
iMac I5, Macbook, iPad Air, iPad rMini, iPhone 6 Plus.

Last edited by wxman2003; Nov 7, 2013 at 09:14 PM.
wxman2003 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 7, 2013, 08:45 PM   #4
0r30
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2010
Location: Texas
I have been having trouble as well. I re registered and the problem is still persisting. Im disappointed.
__________________
rMBP 15"
Ipad Air 16GB JB
Iphone 5s 64gb
Iphone 6 Plus 128gb
0r30 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 7, 2013, 10:55 PM   #5
sclawis300
macrumors 65816
 
Join Date: Apr 2010
Quote:
Originally Posted by wxman2003 View Post
Every once in awhile I have this problem. I end up cleaning the sensor off with a little rubbing alcohol. Fixes it. Eventually that button gets covered in oils from your finger. Also, when you press home button, don't lift finger off button and touch button again to unlock. Just keep finger on button until it unlocks. I see people pushing home button, so the screen comes on, lift finger and then touch sensor again to unlock.
it is not a problem with getting an error for not recognizing the fingerprint. It is a problem where the phone doesn't even know there is a finger on the sensor.

I have a two page thread and someone posted a video of what happens.
sclawis300 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 7, 2013, 11:08 PM   #6
MuGeN PoWeR
macrumors 6502a
 
Join Date: Jun 2011
btw i just realised that when the iPhone is on charge the TOUCH ID doesn't work. it just doesn't respond. can anyone confirm this?
__________________
13" MBA Mid 2013: 1.3Ghz Core i5 4GB RAM 256GB SSD | iPhone 5s 16GB Space Grey | iPhone 5s 16GB Gold | iPad 3 16GB WIFI White | iPod video 30GB Black | iPod shuffle 1GB
MuGeN PoWeR is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 7, 2013, 11:36 PM   #7
YodasMaster
macrumors member
 
Join Date: Nov 2012
Quote:
Originally Posted by MuGeN PoWeR View Post
btw i just realised that when the iPhone is on charge the TOUCH ID doesn't work. it just doesn't respond. can anyone confirm this?
Works fine for me while charging.
YodasMaster is offline   2 Reply With Quote
Old Nov 7, 2013, 11:58 PM   #8
alphaod
macrumors Core
 
alphaod's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: 上海 (Shanghai)
Make sure you fingertips are clean and properly moisturized

I have this issue especially in the winter months when it's drier.

My solution is to lick my finger if it's clean enough.
__________________
Mac Pro | Mac mini | 15" MacBook Pro | iPad Air | iPhone 6
alphaod is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 8, 2013, 12:20 AM   #9
MuGeN PoWeR
macrumors 6502a
 
Join Date: Jun 2011
Quote:
Originally Posted by YodasMaster View Post
Works fine for me while charging.
mine doesn't do anything. and if i plug out the charger it works fine.
__________________
13" MBA Mid 2013: 1.3Ghz Core i5 4GB RAM 256GB SSD | iPhone 5s 16GB Space Grey | iPhone 5s 16GB Gold | iPad 3 16GB WIFI White | iPod video 30GB Black | iPod shuffle 1GB
MuGeN PoWeR is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 8, 2013, 04:26 AM   #10
yogeewan
macrumors member
 
Join Date: Aug 2010
Check your power port

Quote:
Originally Posted by MuGeN PoWeR View Post
mine doesn't do anything. and if i plug out the charger it works fine.
Check the power through a voltmeter in your power socket. I had an issue with the screen freezing in a train charger. turns out the the power through the socket was incompatible with my phone for some reason.
yogeewan is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 8, 2013, 04:40 AM   #11
eattherich
macrumors 6502
 
Join Date: Jul 2011
Location: Berlin
I was so impressed with it for the first week. I was using my 5s all the time and it worked almost every time. That said, yesterday, it just wasn't happy about something. "Try again" almost every time. I have 4 fingers registered and it was the same for them all. I ended up rebooting the phone and it seemed to sort it out. It's hard to say what the problem was but as of today it's gone so I'm happy again. I'll keep an eye on this.
eattherich is offline   1 Reply With Quote
Old Nov 8, 2013, 08:04 AM   #12
BJMRamage
macrumors 68000
 
BJMRamage's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
I have had times when it says try again. and I do a few more times. I just keep trying until it works.

Most of the time it is daily quick. Oddly enough I tried some 180 degree attempts and it "seemed faster"

Liking it so far, especially with purchases and since with work i need a passcode.
BJMRamage is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 8, 2013, 08:34 AM   #13
MuGeN PoWeR
macrumors 6502a
 
Join Date: Jun 2011
Quote:
Originally Posted by yogeewan View Post
Check the power through a voltmeter in your power socket. I had an issue with the screen freezing in a train charger. turns out the the power through the socket was incompatible with my phone for some reason.
okiie dokie i will check. thanks for the info.
__________________
13" MBA Mid 2013: 1.3Ghz Core i5 4GB RAM 256GB SSD | iPhone 5s 16GB Space Grey | iPhone 5s 16GB Gold | iPad 3 16GB WIFI White | iPod video 30GB Black | iPod shuffle 1GB
MuGeN PoWeR is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 8, 2013, 12:53 PM   #14
ylmzonr
macrumors member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Oklahoma
Quote:
Originally Posted by nitromac View Post
I've had my 5S since mid/early october whenever it came out. Been totally happy with it so far but lately (in the past 2 days) TouchID suddenly stops responding. As in when I press the home/lock button and rest my finger on the sensor, it doesn't do anything, and eventually after a few seconds displays "slide to unlock". It's like the capacitive ring isn't even recognizing that my finger is there because there is no indication that it is scanning/trying to scan my finger.

Restarting the phone fixes this but I was wondering if anyone's had a similar problem? I'm hoping it'll go away soon.
Same here. Hope this is a software issue and fixed soon.
ylmzonr is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 8, 2013, 01:43 PM   #15
Moccasin
macrumors 6502a
 
Join Date: Mar 2011
Location: Newcastle, UK
I had this once a week or so ago and then again twice tonight within about an hour. Phone behaves normally and then suddenly refuses to recognise TouchID.

Before anyone says I'm doing something wrong, my finger was dry and clean in all cases and, in any case, its not even registering the finger (or thumb) to say 'try again", its just saying slide to unlock (which doesn't normally appear when Touch ID is enabled). Pressing the power/wake button has no impact either.

----------

Quote:
Originally Posted by nitromac View Post
I've had my 5S since mid/early october whenever it came out. Been totally happy with it so far but lately (in the past 2 days) TouchID suddenly stops responding. As in when I press the home/lock button and rest my finger on the sensor, it doesn't do anything, and eventually after a few seconds displays "slide to unlock". It's like the capacitive ring isn't even recognizing that my finger is there because there is no indication that it is scanning/trying to scan my finger.

Restarting the phone fixes this but I was wondering if anyone's had a similar problem? I'm hoping it'll go away soon.
Given that the phone doesn't normally display "slide to unlock" when TouchID is enabled, I think the phone is not even registering that TouchID is active when this happens. I'm hoping this is a software issue that can easily be fixed.

EDIT - ah no, I see now that "slide to unlock" does appear after a second or two if TouchID isn't successful straight away.
__________________
64GB Space Grey iPhone 6; 16GB Space Grey Retina iPad Mini; Late 2010 11" MBA - 1.6GHz 4GB RAM 128GB SSD; Late 2013 21" iMac
Moccasin is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 8, 2013, 01:57 PM   #16
KdParker
macrumors 68030
 
KdParker's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
works fine for me if I keep my thumb down on the sensor
__________________
64g iPhone6+Space Grey; 16g iPhone6 Silver;16g iPhone5s Space Grey;
15" retina - MBP 2.6 GHZ 16 RAM;
iPad4 retina
KdParker is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 8, 2013, 03:35 PM   #17
hifoo45
macrumors member
 
Join Date: Apr 2010
Same problem here… Worked great for the first few weeks. Now there are times where I press and hold as normal and it doesn't even indicate that it is reading anything. I get no jiggle "try again" or anything. It just sits there doing nothing. Hopefully this is a software issue and not hardware.

7.0.3 btw.

EDIT: I should point out that this isn't every time, but occasionally. When it does happen it doesn't matter how many times I try I can not get in unless I use my passcode. After I get in, the touch ID works again as normal until the problem shows up again. It's very odd.

Last edited by hifoo45; Nov 8, 2013 at 03:43 PM.
hifoo45 is offline   1 Reply With Quote
Old Nov 8, 2013, 09:21 PM   #18
sclawis300
macrumors 65816
 
Join Date: Apr 2010
Quote:
Originally Posted by hifoo45 View Post
Same problem here… Worked great for the first few weeks. Now there are times where I press and hold as normal and it doesn't even indicate that it is reading anything. I get no jiggle "try again" or anything. It just sits there doing nothing. Hopefully this is a software issue and not hardware.

7.0.3 btw.

EDIT: I should point out that this isn't every time, but occasionally. When it does happen it doesn't matter how many times I try I can not get in unless I use my passcode. After I get in, the touch ID works again as normal until the problem shows up again. It's very odd.
Do you use the twitter app? My thread on this had a poster that indicated he had success replicating the issue when using twitter.
sclawis300 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 12, 2013, 03:32 PM   #19
yungskeeme
macrumors member
 
Join Date: Sep 2013
Quote:
Originally Posted by hifoo45 View Post
Same problem here… Worked great for the first few weeks. Now there are times where I press and hold as normal and it doesn't even indicate that it is reading anything. I get no jiggle "try again" or anything. It just sits there doing nothing. Hopefully this is a software issue and not hardware.

7.0.3 btw.

EDIT: I should point out that this isn't every time, but occasionally. When it does happen it doesn't matter how many times I try I can not get in unless I use my passcode. After I get in, the touch ID works again as normal until the problem shows up again. It's very odd.
same exact problem for me. Fine before 7.0.3
yungskeeme is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 12, 2013, 03:40 PM   #20
McRumour
macrumors member
 
Join Date: Oct 2013
...an ongoing problem for me - from the beginning.
It's a rare exception when it does work.
I'm afraid I'm going to "wear out" the home button (can that happen?) - as well as my own patience. I'm
McRumour is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 13, 2013, 12:42 PM   #21
Kiloa
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2013
Quote:
Originally Posted by nitromac View Post
I've had my 5S since mid/early october whenever it came out. Been totally happy with it so far but lately (in the past 2 days) TouchID suddenly stops responding. As in when I press the home/lock button and rest my finger on the sensor, it doesn't do anything, and eventually after a few seconds displays "slide to unlock". It's like the capacitive ring isn't even recognizing that my finger is there because there is no indication that it is scanning/trying to scan my finger.

Restarting the phone fixes this but I was wondering if anyone's had a similar problem? I'm hoping it'll go away soon.
Same problem here! When apple it's going to fix this??
Kiloa is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 13, 2013, 01:43 PM   #22
gentlefury
macrumors 68030
 
Join Date: Jul 2011
Location: Los Angeles, CA
I haven't had this issue, but I have had it fail over and over when I try to use it at the gym. It's really annoying.
gentlefury is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 13, 2013, 03:33 PM   #23
socbrian
macrumors regular
 
Join Date: Mar 2009
Location: nc
This is being talk about in this thread too - http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1666120

Seems like twitter might be the culprit.
socbrian is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 13, 2013, 04:26 PM   #24
bushman4
macrumors 65816
 
Join Date: Mar 2011
There are 4 threads and no answers

The one certainty is that it is a problem but seems to be limited as the total number of posts isn't in the hundreds
bushman4 is offline   1 Reply With Quote
Old Nov 13, 2013, 04:29 PM   #25
spinedoc77
macrumors 68040
 
spinedoc77's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Quote:
Originally Posted by socbrian View Post
This is being talk about in this thread too - http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1666120

Seems like twitter might be the culprit.
Hmm, no twitter on my iphone and my fp sensor is a POS.
__________________
What would the world be like if laptops were released with iOS?
spinedoc77 is offline   1 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iCloud refuses to work with me. Wyat iCloud and Apple Services 1 Jan 29, 2014 05:22 PM
iPhone 2G screen top doe not respond to touch Undecided iPhone 16 Jan 28, 2013 11:51 AM
Messages hates my mac and refuses to work danakm OS X 10.8 Mountain Lion 3 Nov 23, 2012 01:07 AM
Touch screen taking longer to respond samanthas iPad 2 Sep 24, 2012 12:34 PM
Apple Mail refuses to work! shaktimage Mac Applications and Mac App Store 6 Jun 5, 2012 01:46 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 05:00 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC