Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Sep 5, 2008, 04:35 PM   #1
AMcBroom81
macrumors regular
 
Join Date: Jul 2008
Location: Mt. Carmel, IL
Iphone 3G thinks Headphones are connected

Ok, so for the past week and a half I have noticed that every once in a while when I go to watch something from my movies section, or youtube, or even just get a call. nothing , no sound, so I check to make sure that the volume is up and I see where it says volume but underneath it says (Headphones). Has anyone else had this problem? If so what can we do about it. I have done a complete restore, nothing has worked.

Now remember this is not all the time, it is speratic. I also try to power cycle the phone, that didnt work. so I plugged in my head phones and pulled it out of the jack and it was fine. sound through the speaker.

Any thought?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	iPhone 3G.jpg
Views:	80
Size:	58.5 KB
ID:	133284  
AMcBroom81 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 5, 2008, 04:36 PM   #2
TEG
macrumors 604
 
TEG's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Langley, Washington
Send a message via ICQ to TEG Send a message via AIM to TEG Send a message via MSN to TEG Send a message via Yahoo to TEG Send a message via Skype™ to TEG
You may have to restore the software (and maybe setup as a new iPhone). If that doesn't help, get it replaced.

TEG
__________________
Apple and Dell are the only ones in this industry making money. They make it by being Wal-Mart. We make it by innovation, - Steve Jobs
The Tegian Zone-Glass Onion Radio
TEG is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 5, 2008, 04:37 PM   #3
Willis
macrumors 68020
 
Willis's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: What feels like the middle of nowhere
this has happened to me once when I was listening to music and took the headphones out. I had to put them in again just to get sound back. I think its a software/firmware bug.
__________________
MacMini 2.3GHz, 4GB Ram, 500GB
iPhone 5s 64GB
iPad 16GB Wifi (4th Gen)
Willis is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 5, 2008, 04:42 PM   #4
AMcBroom81
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Jul 2008
Location: Mt. Carmel, IL
Quote:
Originally Posted by TEG View Post
You may have to restore the software (and maybe setup as a new iPhone). If that doesn't help, get it replaced.

TEG
I tried that, No go, I may have to make an appointment with the mac genious. I have had no problems and then all the sudden.....BAM in your face... you got an iPhone problem. Love my iphone but dont wanna have to pull out my headphones everytime. thanks for the reply
AMcBroom81 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 5, 2008, 04:44 PM   #5
AMcBroom81
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Jul 2008
Location: Mt. Carmel, IL
Quote:
Originally Posted by Willis View Post
this has happened to me once when I was listening to music and took the headphones out. I had to put them in again just to get sound back. I think its a software/firmware bug.
You and I are not the only ones, I have the white 3g 16GB, my cousin has the Black 8GB and it has happened to him to but not as much as me.

I like your avatar by the way. Love Invader Zim
AMcBroom81 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 5, 2008, 04:45 PM   #6
wgr73
macrumors 6502a
 
Join Date: Oct 2005
Location: New Mexico
This happened to my 1.1.3 2G. What I did was just plugin...ungplug...plugin...ungplug...plugin...ungplug...til it went away. Sometimes it would take 2-3 minutes before it worked. It has something to do with sensing the impedance of the headphones. I wish one would have the choice to pick headphones or speaker instead of the impedance sensor...but whatever. I hope you fix it.
wgr73 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 5, 2008, 04:59 PM   #7
lakaiordie
macrumors 6502a
 
Join Date: Jun 2008
maybe spray in some air to clean it out and see if it fixes it. could be dirty inside
__________________
iphone 6plus/late 2013 imac 21.5
lakaiordie is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 5, 2008, 07:05 PM   #8
miniyou64
macrumors member
 
Join Date: Jul 2008
happened to me too, once I plugged the headphones in again and took them out, problem was fixed
miniyou64 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 5, 2008, 07:18 PM   #9
ucfgrad93
macrumors G5
 
ucfgrad93's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Colorado
Quote:
Originally Posted by miniyou64 View Post
happened to me too, once I plugged the headphones in again and took them out, problem was fixed
This happened to me too, once. I had to reset my phone in order to fix it.
__________________
If guns kill people, do pencils misspell words?
ucfgrad93 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 5, 2008, 10:39 PM   #10
Espo
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2007
Location: NY
Send a message via AIM to Espo
Quote:
Originally Posted by lakaiordie View Post
maybe spray in some air to clean it out and see if it fixes it. could be dirty inside
That's the issue. I took my phone to the genius bar cuz my ear speaker wouldn't work, and the phone acted as it headphones were inserted. The problem was that there was dust/dirt in the headphone jack and he sprayed it with air and it fixed the issue.
Espo is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 5, 2008, 11:00 PM   #11
aaquib
macrumors 65816
 
aaquib's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Toronto, Canada
This happened to a friend of mine and he had to restore it, and after that it worked fine. Lemme know what the Genius says. Have you tried cleaning the inside with some rubbing alcohol or air?
__________________
13.3" MacBook Air 1.86GHz, 128GB SSD; 20" Cinema Display
iPad 16GB Wifi
aaquib is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 5, 2008, 11:54 PM   #12
lakaiordie
macrumors 6502a
 
Join Date: Jun 2008
Quote:
Originally Posted by aaquib View Post
This happened to a friend of mine and he had to restore it, and after that it worked fine. Lemme know what the Genius says. Have you tried cleaning the inside with some rubbing alcohol or air?
rubbing alcohol= bad idea, if someone checks the phone if you have a problem itll show up as water damage and you wont get a new one.
__________________
iphone 6plus/late 2013 imac 21.5
lakaiordie is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 6, 2008, 01:37 AM   #13
MATTHEWLONG
macrumors newbie
 
Join Date: Jun 2008
Happened to me as well
MATTHEWLONG is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 6, 2008, 02:16 PM   #14
AMcBroom81
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Jul 2008
Location: Mt. Carmel, IL
Quote:
Originally Posted by lakaiordie View Post
rubbing alcohol= bad idea, if someone checks the phone if you have a problem itll show up as water damage and you wont get a new one.
yeah I thought the same thing no alcohol, will turn water mark red. I did spray air in the headphone jack for about one minute. Bringing the little straw attached in and out of the jack. Still I get the message. I am going to take it to the apple store and see what they say.

I will keep you all informed
AMcBroom81 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 6, 2008, 02:27 PM   #15
mlemonds
macrumors 6502a
 
mlemonds's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Lexington, KY
happened on my last iphone as well as my 3G iphone,

on the old one all it took was slapping the headphones in and out.

the 3G wouldnt work until i did a hard reset.
__________________
2.4 GHz Unibody MacBook Pro (8GB ram 256GB SSD) / Sony SZ230p
32 GB iPhone 5S / 16GB iPad rMini (T-Mo)
mlemonds is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 6, 2008, 02:29 PM   #16
senorFunkyPants
macrumors 6502
 
Join Date: Jan 2008
Location: England
Usually its just the little sensor in the headphone jack (that is set when headphone are inserted) getting stuck...it happened a couple of times to me...I put the merest trace of vaseline on the headphone jack and rotated it a few times and its been fine ever since.
senorFunkyPants is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 6, 2008, 03:04 PM   #17
knoxtown
macrumors 6502
 
Join Date: Nov 2007
Location: Los Angeles, CA
Had the problem on my phone, and the genius bar guy just plugged in headphones, made sure it worked, then SLOWLY unplugged them. Worked like a charm.
knoxtown is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 11, 2008, 10:11 AM   #18
AMcBroom81
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Jul 2008
Location: Mt. Carmel, IL
Quote:
Originally Posted by knoxtown View Post
Had the problem on my phone, and the genius bar guy just plugged in headphones, made sure it worked, then SLOWLY unplugged them. Worked like a charm.
I have tried this and still did not help at the tiime, I had to turn my phone off and leave it off for like 10 min. and then on again and worked just long enough for me to make a 5 min phone call. when I got off the phone I started listening to my music without headphones. then it started again and thought the headphones were attached. I have an appointment with the mac bar on Sat. I will post what they say.
AMcBroom81 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 11, 2008, 03:28 PM   #19
ryanwarsaw
macrumors 6502a
 
ryanwarsaw's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
If it does it again I would take a picture of it showing it with no phones plugged in and the message.Load the pic onto your phone. That way you are backed up if the genius can't duplicate the problem, at least he can't deny it and send you home with nothing.
ryanwarsaw is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 11, 2008, 03:40 PM   #20
AMcBroom81
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Jul 2008
Location: Mt. Carmel, IL
Quote:
Originally Posted by ryanwarsaw View Post
If it does it again I would take a picture of it showing it with no phones plugged in and the message.Load the pic onto your phone. That way you are backed up if the genius can't duplicate the problem, at least he can't deny it and send you home with nothing.
good thinking, I will do this. and I will also post that picture on here as well.
AMcBroom81 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 11, 2008, 04:23 PM   #21
pcorrado
macrumors regular
 
Join Date: May 2008
Location: Chicago, IL
i used to to get this all the time - there is pocket lint or something in the headphone jack (probably compressed down by the headphones themselves) get some canned air with the little straw and blow it in there to clear it up - that's all the genius is going to do

edit - I just read another post of yours and it is possibly a software issue - i would still try the canned air
__________________
27" iMac; iPhone 5S; iPad Mini; AppleTV
pcorrado is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 11, 2008, 04:40 PM   #22
sibruk
macrumors 6502a
 
Join Date: Sep 2007
Location: UK+US
This has happened to me several times as well. Very strange. Plug/unplug the headphones - that sorted it out for me.

Quote:
Originally Posted by AMcBroom81
...speratic...
Is that a portmanteau of sporadic and erratic?!
sibruk is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 11, 2008, 04:42 PM   #23
AMcBroom81
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Jul 2008
Location: Mt. Carmel, IL
Quote:
Originally Posted by sibruk View Post
This has happened to me several times as well. Very strange. Plug/unplug the headphones - that sorted it out for me.


Is that a portmanteau of sporadic and erratic?!
hahaha I just caught that,

I know... I suck
AMcBroom81 is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 11, 2008, 05:25 PM   #24
DenniZ
macrumors 6502a
 
Join Date: Oct 2007
Location: Liverpool, UK
Quote:
Originally Posted by Espo View Post
That's the issue. I took my phone to the genius bar cuz my ear speaker wouldn't work, and the phone acted as it headphones were inserted. The problem was that there was dust/dirt in the headphone jack and he sprayed it with air and it fixed the issue.
Same issue. Did that and was temporarily fixed... made another genius appointment and told them it was a intermittent problem and they replaced it out of good will.
__________________
iPad WiFi + 3G 64GB | BB 9700 | MBP 15
DenniZ is offline   0 Reply With Quote
Old Sep 14, 2008, 12:45 AM   #25
AMcBroom81
Thread Starter
macrumors regular
 
Join Date: Jul 2008
Location: Mt. Carmel, IL
ok went to the apple store today. he looked it over, blew air into it, checked for water damage, still had the problem, left with a brand new refurbished phone, so far no problems. it does have slight light leak, wont be a problem unless dust starts getting under my phone screen.
AMcBroom81 is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Unusual buzzing sound to headphones/speakers when ethernet connected xtremesniper MacBook Pro 3 Feb 8, 2014 11:11 PM
iPhone says sound is coming from headphones, and there is no headphones plugged in. Seņor iPhone 2 Dec 22, 2013 01:15 AM
Am I seriously the only one who thinks the iPhone 5 is great, but really ugly? itisjoey iPhone 27 Sep 17, 2012 09:41 PM
For anyone who thinks the rumored new iPhone looks ugly... Rogifan Alternatives to iOS and iOS Devices 66 Aug 30, 2012 08:56 PM
Who thinks the next iPhone will be USB-3? Gjwilly iPhone 16 Jun 21, 2012 10:39 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 06:48 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC