Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPod

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jan 9, 2009, 12:04 AM   #1
mdwsta4
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2007
possible to convert DVD at highest quality, but still play on ipods?

in the past i simply used handbrake or isquint's ipod/iphone conversion to compress DVDs onto my computer and view them on my ipod or iphone. however, more recently i've been using my MBP to stream videos and whatnot on my TV. since joining netflix i've also converted 2 or 3 DVDs onto my laptop at the highest quality possible for TV viewing.
unfortunately, it seems as though i still need to convert the video again for ipod/iphone use. am I missing something? Is there a way to convert a video once, but have it be compatible with an ipod or iphone while still maintaining the best quality to watch on the full screen?

thanks!!
mdwsta4 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 11, 2009, 03:33 PM   #2
Kilamite
macrumors G3
 
Kilamite's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Scotland
Use HandBrake - and use the 'Apple Universal' preset; it'll give you great quality for the TV as well as working on the iPhone and iPods.
__________________
15" MacBook Pro 2GHz i7 8GB 750GB Hybrid | Mac mini 2.3GHz i7 16GB 1TB Fusion | OS X 10.10
iPhone 5 64GB | Apple TV 3 1080p | iOS 7.1.2
Home Theatre Hackintosh i3 3.5GHz 4GB 3TB | OS X 10.9
Kilamite is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 11, 2009, 03:52 PM   #3
mdwsta4
Thread Starter
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2007
where is that option? i don't see that in the list?

Quote:
Originally Posted by Kilamite View Post
Use HandBrake - and use the 'Apple Universal' preset; it'll give you great quality for the TV as well as working on the iPhone and iPods.
mdwsta4 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 11, 2009, 04:11 PM   #4
Kilamite
macrumors G3
 
Kilamite's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Scotland
Update to the latest version of HandBrake - the developers included it in the latest build.
__________________
15" MacBook Pro 2GHz i7 8GB 750GB Hybrid | Mac mini 2.3GHz i7 16GB 1TB Fusion | OS X 10.10
iPhone 5 64GB | Apple TV 3 1080p | iOS 7.1.2
Home Theatre Hackintosh i3 3.5GHz 4GB 3TB | OS X 10.9
Kilamite is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 11, 2009, 04:13 PM   #5
mdwsta4
Thread Starter
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2007
"HandBrake 0.9.3/2008112300 is currently the newest version available."

is it not a direct option in that list?

Quote:
Originally Posted by Kilamite View Post
Update to the latest version of HandBrake - the developers included it in the latest build.
mdwsta4 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 11, 2009, 04:20 PM   #6
Kilamite
macrumors G3
 
Kilamite's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Scotland
Hm - I'd redownload it from here: http://handbrake.fr/?article=download
__________________
15" MacBook Pro 2GHz i7 8GB 750GB Hybrid | Mac mini 2.3GHz i7 16GB 1TB Fusion | OS X 10.10
iPhone 5 64GB | Apple TV 3 1080p | iOS 7.1.2
Home Theatre Hackintosh i3 3.5GHz 4GB 3TB | OS X 10.9
Kilamite is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 11, 2009, 07:20 PM   #7
mdwsta4
Thread Starter
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2007
just did.... same settings as i have now. ??

Quote:
Originally Posted by Kilamite View Post
Hm - I'd redownload it from here: http://handbrake.fr/?article=download
mdwsta4 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 11, 2009, 07:21 PM   #8
themoonisdown09
macrumors 601
 
themoonisdown09's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Georgia, USA
If you're using the latest version of Handbrake, click the gear icon in the presets bar and select "Update Built-In Presets".
themoonisdown09 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 11, 2009, 07:28 PM   #9
mdwsta4
Thread Starter
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2007
gotcha. found it. thanks!

Quote:
Originally Posted by themoonisdown09 View Post
If you're using the latest version of Handbrake, click the gear icon in the presets bar and select "Update Built-In Presets".
mdwsta4 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 12, 2009, 11:09 PM   #10
TwinCities Dan
macrumors 603
 
TwinCities Dan's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Double Parked out front of the Courthouse
Damn, I just ripped a few movies using the "Apple TV Preset" because I wanted it to be the best possible quality on my tv. Now I realize this prevents me from putting it on my Touch.

The only thing I see different between the presets is that the "Large File Size" box isn't checked. How much of a difference does that really do? Obviously larger is better quality. Is it really noticeable on a larger tv? I take it that everybody does the universal in order to prevent duplicate files, right?
__________________
Guilty feet do have rhythm, they just dance to the wrong theme music to amuse the villian
Instead of killin', I spare the raccoon n' start fillin' sand bags as I stare at the moon...Thoughts flood
TwinCities Dan is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 13, 2009, 01:42 AM   #11
soLoredd
macrumors 6502a
 
Join Date: Mar 2007
Location: California
What works for me is using iPod High Rez settings and upping the bit rate to 2500. This is maximum for the iPhone and it gives DVD quality on the Apple TV. No need for 2 files. It also lets you have 5.1 and 2.0. Great setting.
__________________
2011 13" MBP/iPhone4S/iPad 2/AppleTV/Gaming PC
soLoredd is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 13, 2009, 07:58 AM   #12
NightStorm
macrumors 68000
 
Join Date: Jan 2006
Location: Whitehouse, OH
Quote:
Originally Posted by TwinCities Dan View Post
Damn, I just ripped a few movies using the "Apple TV Preset" because I wanted it to be the best possible quality on my tv. Now I realize this prevents me from putting it on my Touch.

The only thing I see different between the presets is that the "Large File Size" box isn't checked. How much of a difference does that really do? Obviously larger is better quality. Is it really noticeable on a larger tv? I take it that everybody does the universal in order to prevent duplicate files, right?
The key differences lie in the advanced x264 options used... for example, the AppleTV preset uses b-frames, which is what makes it incompatible with iPod/iPhones. The Universal preset is very similar to the AppleTV one, except it does not make use of the advanced features that cause incompatibilities; you should use it if you want to playback on multiple Apple devices.
NightStorm is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 13, 2009, 10:50 AM   #13
Kilamite
macrumors G3
 
Kilamite's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Scotland
Quote:
Originally Posted by NightStorm View Post
The key differences lie in the advanced x264 options used... for example, the AppleTV preset uses b-frames, which is what makes it incompatible with iPod/iPhones. The Universal preset is very similar to the AppleTV one, except it does not make use of the advanced features that cause incompatibilities; you should use it if you want to playback on multiple Apple devices.
Out of interest - what quality improvement do B frames provide and will it be noticable/worth it?
__________________
15" MacBook Pro 2GHz i7 8GB 750GB Hybrid | Mac mini 2.3GHz i7 16GB 1TB Fusion | OS X 10.10
iPhone 5 64GB | Apple TV 3 1080p | iOS 7.1.2
Home Theatre Hackintosh i3 3.5GHz 4GB 3TB | OS X 10.9
Kilamite is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 16, 2011, 03:20 PM   #14
casperse
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2011
One question?

How can people set Constant Quality: 62% ??

The slider only goes from RF: 51 to RF:0 ?
casperse is offline   0 Reply With Quote
Old Mar 19, 2011, 06:09 AM   #15
AdrianK
macrumors 68020
 
Join Date: Feb 2011
Quote:
Originally Posted by casperse View Post
One question?

How can people set Constant Quality: 62% ??

The slider only goes from RF: 51 to RF:0 ?
RF != %, Handbrake used to show both, it doesn't since the last update.
__________________
Desktop: i3 4130 - OS X 10.9 & Windows 8
Notebook: i5 3317U - Xubuntu 14.04
AdrianK is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPod

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Highest quality 5s screen replacement ? V4705 iPhone 5 May 21, 2014 08:16 PM
Highest possible AAC quality vladobizik Digital Audio 6 May 15, 2014 07:22 PM
Whats The Highest Quality A 7G Classic Can Play? jakesaunders27 iPod 7 Apr 5, 2014 03:26 PM
Highest quality Photo import FCPX deckitout Digital Video 3 Dec 8, 2013 02:16 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 08:56 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC