Register FAQ / Rules Forum Spy Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   MacRumors Forums > Archive > Archives of Old Posts > Macintosh Computers

 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Jul 24, 2004, 04:26 PM   #1
furius styles
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2004
bought old g3 "?" flashing when turn on

hello all,
im new to the forum and to apple all together. i have used pc's all my life but last week i decided to take the "plunge" and get a used g3. when i turn it on all i see is a flashing "?"...after doing a little research here in the forums i learned that it means that i am missing system files. i tried downloading the network access disk 7.5 but when i use it it says that i have to use something more updated. does anyone know where i can find one or what else i can try?
thanks for your help!

---ivan

furius styles is offline   0
Old Jul 24, 2004, 04:37 PM   #2
Duff-Man
macrumors 68030
 
Duff-Man's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Albuquerque, NM
Duff-Man says....did the person that sold you the computer not give you the system cd that it came with? If so, you can start from that by holding down the "c" key when booting and install from there. If not you'll have to buy some system software. Which G3 is it - the beige or the blue & white tower? You can't use a system that is older than the hardware, and 7.5 is definitely too old. Give us a little more detail about the jhardware and you'll get lots of responses....oh yeah!
__________________
Duff-Man computes with...Mac Pro 3.2GHz 8 core 18GB RAM + MacBook Pro 2.5GHz C2D + 16GB iPod Nano + iPhone 4S 32GB...Oh Yeah!
Duff-Man is offline   0
Old Jul 24, 2004, 05:42 PM   #3
furius styles
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2004
Quote:
Originally Posted by Duff-Man
Duff-Man says....did the person that sold you the computer not give you the system cd that it came with? If so, you can start from that by holding down the "c" key when booting and install from there. If not you'll have to buy some system software. Which G3 is it - the beige or the blue & white tower? You can't use a system that is older than the hardware, and 7.5 is definitely too old. Give us a little more detail about the jhardware and you'll get lots of responses....oh yeah!

it is a black g3 powerbook made in 1998...i didn't get any software with it but i got the powerbook,floppy drive,cd rom, and 3 extra batteries all for $80.00
the guy i bought it from didn't know much about computers so he couldn't tell me that specs.
furius styles is offline   0
Old Jul 24, 2004, 06:05 PM   #4
LeeTom
macrumors 65816
 
LeeTom's Avatar
 
Join Date: May 2004
Quote:
Originally Posted by furius styles
it is a black g3 powerbook made in 1998...i didn't get any software with it but i got the powerbook,floppy drive,cd rom, and 3 extra batteries all for $80.00
the guy i bought it from didn't know much about computers so he couldn't tell me that specs.
If I were you, I would buy a copy of OS 9 and install it. That would be the best OS for that system, in my opinion. You can buy it from OWC for $39.99:

http://eshop.macsales.com/Catalog_It...Item=APLOS91CD

Lee Tom
__________________
iPhone 3GS <- iPhone 3G <- iPhone 8GB
MacBook Pro 2.5 <- PowerBook G4 1.67 <- PowerBook G4 1.25 <- iMac G3/400 <- Mac LC <- Mac Plus
LeeTom is offline   0
Old Jul 24, 2004, 06:32 PM   #5
furius styles
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2004
it may already have that installed...is there any way i can check witch files are missing so i can get those files? i'd really hate to shell out money for a couple missing files. especially if it is buying an os that it may already have. thanks for the suggestion tho.
furius styles is offline   0
Old Jul 24, 2004, 06:44 PM   #6
LeeTom
macrumors 65816
 
LeeTom's Avatar
 
Join Date: May 2004
Quote:
Originally Posted by furius styles
it may already have that installed...is there any way i can check witch files are missing so i can get those files? i'd really hate to shell out money for a couple missing files. especially if it is buying an os that it may already have. thanks for the suggestion tho.
If you can't get past the question mark, you pretty much have to install the OS. I seriously doubt you will get anywhere without installing it.
Also, you might be able to get a little better deal on eBay as well.

Good luck!
Lee Tom
__________________
iPhone 3GS <- iPhone 3G <- iPhone 8GB
MacBook Pro 2.5 <- PowerBook G4 1.67 <- PowerBook G4 1.25 <- iMac G3/400 <- Mac LC <- Mac Plus
LeeTom is offline   0
Old Jul 24, 2004, 07:27 PM   #7
furius styles
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2004
i see that i can get the mac os x 10.3 panther upgrade...would that work?
furius styles is offline   0
Old Jul 24, 2004, 07:38 PM   #8
5300cs
macrumors 68000
 
Join Date: Nov 2002
Location: japan
What color is the keyboard? Are the keys black or bronze?
__________________
5300cs is offline   0
Old Jul 24, 2004, 07:52 PM   #9
furius styles
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2004
they are all black... i was also trying to figure out if it was a wallstreet or one of the other 3( i think) they made.
furius styles is offline   0
Old Jul 24, 2004, 07:59 PM   #10
5300cs
macrumors 68000
 
Join Date: Nov 2002
Location: japan
An all black keyboard means it's a Wallstreet. Panther would install (I think) but I don't think it would run comfortably. Your best bet for the time being would be OS 9.

Here are the specs on the Wallstreet line: http://www.everymac.com/systems/apple/powerbook_g3/index.html The 233, 250, 266 & 292 are all Wallstreets.
__________________
5300cs is offline   0
Old Jul 24, 2004, 08:54 PM   #11
furius styles
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2004
i downloaded and tried installing 7.0 but it says that i need a newer version in order to continue...does anyone have one that they can email me please?
furius styles is offline   0
Old Jul 24, 2004, 08:58 PM   #12
5300cs
macrumors 68000
 
Join Date: Nov 2002
Location: japan
7.0 will not run on a Wallstreet and the only "free" version of MacOS is 7.5.3 (with the free update to 7.5.5) but that will not run on either. The minimum OS version the Wallstreet supports is 8.0.

Have you checked eBay? You can probably find old copies of MacOS cheap.

Good luck
__________________
5300cs is offline   0
Old Jul 24, 2004, 10:17 PM   #13
Macmaniac
macrumors 68040
 
Macmaniac's Avatar
 
Join Date: Jan 2001
Location: A tiny spec in the "Garden State", 1 square mile in area, somewhere on the outskirts of town by the railroad tracks
My best advice is to get a 9.2 disk, this is the best OS for the wallstreet without buying X. Also when u do get a CD boot off the cd holding down the C key, then when it boots select the utility on the CD and erase the HD. Then lay a clean system onto the HD.
By the way u got a great deal, a wallstreet can go for a couple hundred dollars.
__________________
The customer is NOT always right
Macmaniac is offline   0
Old Jul 24, 2004, 10:35 PM   #14
LeeTom
macrumors 65816
 
LeeTom's Avatar
 
Join Date: May 2004
Like I said before, OS 9 is the best operating system you can put on this thing, and it'll cost you up to $40. That's pretty much your option.

Lee Tom
__________________
iPhone 3GS <- iPhone 3G <- iPhone 8GB
MacBook Pro 2.5 <- PowerBook G4 1.67 <- PowerBook G4 1.25 <- iMac G3/400 <- Mac LC <- Mac Plus
LeeTom is offline   0
Old Jul 25, 2004, 06:24 PM   #15
emc2
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2004
Location: Either Seattle or Kona...
Mr. Furiuous
I gather through your postings that this is an item that you are interested in pursuing through investments of time rather than cost...but I think that the crowd is right on this one....pony up for OS 9 on ebay (or ask friends that work in schools, kinkos, etc. for older sys. software), you will also find that the older photoshop, flash, quark, FCP,...whatever.....the versions that were released in OS 9 era can be found cheap as well, and really do run great on that machine.
good luck.
emc2 is offline   0
Old Jul 25, 2004, 10:09 PM   #16
Horrortaxi
macrumors 68020
 
Horrortaxi's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Los Angeles
Just a last ditch effort here, but boot the computer while you hold down command option P R and keep holding them until you've heard the startup chime 4 times. Sometimes a Mac can get confused about what drive to boot from and this resets it. If that doesn't work, OS 9.2 will work the best for you. You can buy 9.1 and upgrade it for free--not sure about 9.0 but I don't know why not.

That computer will run OS X provided you give it enough memory (as in all it will take) and it will give you decent performance in basic day to day stuff like email, web, and word processing. More processor intensive things are probably best done in OS 9.
Horrortaxi is offline   0
Old Jul 25, 2004, 11:12 PM   #17
jobutex
macrumors member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Arlington, TX
Send a message via AIM to jobutex
Or, you could be really adventurous and install Linux! Try giving Yellow Dog or Gentoo for PPC a try!
__________________
Mac Pro 2.8GHz, 8-Core Penryn/Xeon, 32GB RAM, ATI Radeon HD 2600
jobutex is offline   0
Old Jul 26, 2004, 12:17 AM   #18
MacinDoc
macrumors 68020
 
MacinDoc's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: The Great White North
Quote:
Originally Posted by Horrortaxi
You can buy 9.1 and upgrade it for free--not sure about 9.0 but I don't know why not.
If memory serves me correctly, you have to first do the free upgrade from 9.0 to 9.1 before you do the free upgrade from 9.1 to 9.2 (although I could be mistaken, as it has been a while since I did this upgrade myself).
__________________
"...because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Last edited by MacinDoc; Jul 27, 2004 at 01:43 AM.
MacinDoc is offline   0
Old Jul 26, 2004, 01:28 AM   #19
Horrortaxi
macrumors 68020
 
Horrortaxi's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Los Angeles
Quote:
Originally Posted by MacinDoc
If memory serves me correctly, you have to first do the free upgrade from 9.0 to 9.1 before you do the free upgrade from 9.1 to 9.2 (although I could be mistaken as it has been a while since I did this upgrade myself).
I think you're right. When I originally posted I couldn't remember if I'd ever installed 9.0, but now I remember that I did. I think that was the time I did an abnormal amount of Software Update.
Horrortaxi is offline   0
Old Jul 26, 2004, 10:54 PM   #20
furius styles
Thread Starter
macrumors newbie
 
Join Date: Jul 2004
if somenow gives me the disc, can i make a back up on my pc?
if you have it can you PM or amail me please.
furius styles is offline   0


 
MacRumors Forums > Archive > Archives of Old Posts > Macintosh Computers

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Flashing Rocket 640L gives "No Adaptor Found" DanielCoffey Mac Pro 24 Jun 23, 2014 03:58 AM
Google Maps - No Option to "Start" Turn-by-Turn Navigation? (Only preview) usnapacker10 iOS 6 15 Aug 11, 2013 12:28 PM
Thoughts on "flashing" a Verizon iPhone 4? 7thson iPhone Tips, Help and Troubleshooting 10 Jan 7, 2013 03:53 AM
"Show Traffic" turns off after Turn-by-Turn Navigation gmanist1000 iOS 6 1 Sep 25, 2012 12:07 PM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 01:19 PM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC