PowerMac displays no sign on boot

Discussion in 'PowerPC Macs' started by rabidz7, May 21, 2013.

  1. macrumors 65816

    rabidz7

    #1
    The Power mac displays this [​IMG] symbol while booting OS X. Is it a kernel panic? How do I get it to boot normally? I removed my 7800GTX and put in my 6600GT because I thought it was the problem, didn't work. Safe booted OS X, didn't work. Zapped PRAM, didn't work.

    I cant figure it out. Linux also fail to load GUI.

    Late 2005, Quad core, 6600GT, 8GB RAM
     
  2. bax2003, May 21, 2013
    Last edited: May 21, 2013

    macrumors 6502a

    bax2003

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Location:
    Belgrade, Serbia
    #2
    Its not kernel panic.

    You have problem with your boot drive. Probably failed HDD :(
     
  3. macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #3
    It is a kernel panic, for sure. Boot in verbose by holding cmd-v, so that you would know which one is causing it.

    If it is a boot drive issue, afaik it would be a folder icon with question mark.
     
  4. macrumors 68040

    666sheep

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Location:
    Poland
    #4
    Probably corrupted system files. Try fsck in single user mode. It could be start of drive agony.
    Check if it does boot from install disc. If it doesn't you have hardware problem. If you have a hardware problem, start from LCS.
     
  5. macrumors 6502a

    bax2003

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Location:
    Belgrade, Serbia
    #5
  6. macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #6
    I am sorry but that link points to issue causing KP.
     
  7. macrumors P6

    Intell

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Location:
    Inside
    #7
    I don't think kernel panics do that. The prohibitor sign occurs before the kernel is fully load or loaded at all. A kernel panic upon boot show the panic text over the Apple logo and a froze gear.
     
  8. thread starter macrumors 65816

    rabidz7

    #8
    I will attempt to boot verbose soon this week...
     
  9. thread starter macrumors 65816

    rabidz7

    #9
    I tried five times with two keyboards holding the cmd v keys and windoze v keys down, and neither way got into verbose.
     
  10. macrumors newbie

    Joined:
    Feb 12, 2013
    #10
    First, are these bluetooth keyboards? Because thats an easy mistake to make.
    Second, try an authentic Apple keyboard if you haven't already, it sounds like your using generic ones.
    Third, try different USB ports, maybe one is fried or sketchy and you don't know, find out by doing key combinations you already know work. Holding down option to get to the bootscreen is a good example

    Last, this may just me grasping at straws but, how long does the Apple scren last before turning into the prohibitation symbol? Does it hang there for a while, or does it immediatly turn? If it immediatly shows the prohibitation symbol, it might be too corrupted to even register your verbose command.
     
  11. thread starter macrumors 65816

    rabidz7

    #11
    The keyboards are both wired USB keyboards.
    I used an Apple keyboard and a Gigabyte keyboard.
    I have only tried one USB.
    The apple lasts for about 1/8 of a second.
     
  12. macrumors newbie

    Joined:
    Feb 12, 2013
    #12
    The 1/8th of a second explains it... I would say boot up off a leopard or tiger or whatever CD and use disk utility to verify your disk, and look at your SMART status, and see if the physical disk is to blame. Then salvage what you can from the drive by putting your computer in firewire target disk mode, or taking the hard drive out and putting it in an enclosure and reinstall Mac OS X.
    Since the prohibitation sign usually means system data corruption, unless anyone else has a better idea, which they might, I think this is the route to go.
     
  13. thread starter macrumors 65816

    rabidz7

    #13
    I added a partition to the HDD with my MBP, and attempted to boot the PM off the 10.5 USB. I entered openfirmware and used this guide: http://hints.macworld.com/article.php?story=20060301112336384
    It said that the LOAD-SIZE was too small.
     
  14. macrumors newbie

    Joined:
    Feb 12, 2013
    #14
    I don't understand what your trying to do....
    Could you explain why you want to boot off a different partition of your HDD?
     
  15. thread starter macrumors 65816

    rabidz7

    #15
    I would like to install a new copy of OSX onto the other partition.

    ----------

    The USB that I am booting from contains OS X.
     
  16. macrumors 6502a

    bax2003

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Location:
    Belgrade, Serbia
    #16
    Let me ask you this:

    1. Do you need to keep Installed OS X on primary boot partition ?
    2. If you need just some components from previous install (Preferences, App Support etc), you can just back up them end safely erase boot partition and install OS X without problems.
     

Share This Page