PDA

View Full Version : Best way to record guitar in garageband?




musicsharing
Jul 30, 2011, 05:39 PM
I'm just now diving into garageband and trying to get a decent sound out of the recordings. I know you can plug your guitar directly into your laptop but i don't want to do that. I have an old Boss BR-864 8-track digital studio that has a crap ton of sounds and effects that i'd like to use. I've been plugging my guitar into that then through the headphone jack plugging into my macbook pro.

In garageband i'm using the default guitar track, clean combo. The recordings are less than stellar though. I was recording myself playing something i wrote with imovie and had the boss feeding into my mac for the sound. iMovie captured the sound a whole hell of a lot better than garageband. I'm thinking garageband is taking what it thinks is a clean guitar sound and adding its 'clean combo' effects to it which makes it sound off.

What's the best way to set up recording my guitar that already has all the effects i want running into garageband?



Futhark
Jul 30, 2011, 05:47 PM
I'm just now diving into garageband and trying to get a decent sound out of the recordings. I know you can plug your guitar directly into your laptop but i don't want to do that. I have an old Boss BR-864 8-track digital studio that has a crap ton of sounds and effects that i'd like to use. I've been plugging my guitar into that then through the headphone jack plugging into my macbook pro.

In garageband i'm using the default guitar track, clean combo. The recordings are less than stellar though. I was recording myself playing something i wrote with imovie and had the boss feeding into my mac for the sound. iMovie captured the sound a whole hell of a lot better than garageband. I'm thinking garageband is taking what it thinks is a clean guitar sound and adding its 'clean combo' effects to it which makes it sound off.

What's the best way to set up recording my guitar that already has all the effects i want running into garageband?

This is what I use:

http://www.amazon.com/gp/aw/d/B000PARIZU/ref=mp_s_a_5?qid=1312065970&sr=8-5

musicsharing
Jul 30, 2011, 06:01 PM
well i have everything i need. I just don't know the best way to configure it.

pofv
Aug 1, 2011, 01:42 PM
Try creating a blank audio track instead of using guitar track preset (which as you said probably does have the effects already enabled). Or you should be able to take the effects off that guitar track by clicking the track info button on the bottom right corner and deleting the settings that you don't want in the info pane.

Papanate
Aug 1, 2011, 02:35 PM
well i have everything i need. I just don't know the best way to configure it.


You want to setup a track with a real instrument.

Here is a tutorial about recording an acoustic guitar (http://www.guitar.com/articles/recording-acoustic-guitar-garageband-11) ... I imagine it would be the
Same for what you want.

ChrisA
Aug 1, 2011, 07:02 PM
... I'm thinking garageband is taking what it thinks is a clean guitar sound and adding its 'clean combo' effects to it which makes it sound off.

What's the best way to set up recording my guitar that already has all the effects i want running into garageband?



You are correct. Use GB's guitar tack only for a directly connected guitar. Otherwise you get the modeling done twice. In your case set up GB for a mic'd real instrument. Then it will not try and add an amp simulation to the sound.

Itsallkosher
Aug 11, 2011, 11:03 AM
The audio card in your Mac probably leaves some to be desired. Try looking at an external audio interface.

cube
Aug 11, 2011, 11:09 AM
This is what I use:

http://www.amazon.com/gp/aw/d/B000PARIZU/ref=mp_s_a_5?qid=1312065970&sr=8-5

This is coming out:

http://www.behringer.com/EN/Products/302USB.aspx